Τηλεφωνική Γραμμή Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης
Ο Εθνικός Μηχανισμός περιλαμβάνει τηλεφωνική γραμμή για τον εντοπισμό παιδιών σε ανάγκη (0030 - 2132128888 και 0030 - 6942773030, μέσω WhatsApp ή Viber), η οποία λειτουργεί 24/7 και είναι διαθέσιμη σε έξι γλώσσες. Σημειώνεται ότι κατά το διάστημα:
- Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 22:00 – 08:00,
- Παρασκευή από τις 22:00 - 11:00 το πρωί του Σαββάτου,
- Σάββατο από τις 19:00 - 08:00 το πρωί της Δευτέρας και τις εθνικές αργίες,
Tην υποστήριξη της λειτουργίας της Γραμμής Επείγουσας Ανταπόκρισης του Εθνικού Μηχανισμού αναλαμβάνουν συνεργάτες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), οι οποίοι είναι αρμόδιοι μόνο για την καταγραφή των υποθέσεων που προκύπτουν από τις κλήσεις και την μετέπειτα αποστολή τους στον ΕΜΕΑ για να τις διαχειριστεί κατά τις ώρες λειτουργίας του, ήτοι:
- Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 22:00
- Σάββατο 11:00 – 19:00
Μέσα από τη Γραμμή Εντοπισμού και τις Κινητές Μονάδες στο πεδίο, διασφαλίζεται:
- πως κανένα παιδί δεν βρίσκεται εκτεθειμένο στους κινδύνους κακοποίησης ή εκμετάλλευσης που γεννούν οι συνθήκες του δρόμου.
- Εντοπισμός και άμεση προστασία ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται σε αστεγία ή άλλες επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης.
- Πρόσβαση σε επείγουσα στέγαση.
- Άμεση καταγραφή στις αρμόδιες αρχές.
- Ψυχοκοινωνική, νομική, ιατρική υποστήριξη και διερμηνεία.
- Αξιολόγηση βέλτιστου συμφέροντος
Η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας συστάθηκε με το Π.Δ. 77/2023 (ΦΕΚ Α’ 130/ 27-06-2023) στην οποία μεταφέρθηκαν, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, οργανικών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, οι υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του άρθρου 39 του π.δ. 106/2020 και υπάγεται στις αρμοδιότητες της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας ως αρμόδια αρχή για όλα τα θέματα που αφορούν τους ασυνόδευτους ανηλίκους στη χώρα, έχει ως στρατηγικό στόχο τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την εποπτεία της Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς και άλλων πολιτικών και παρεμβάσεων για τη διασφάλιση της προστασίας των ασυνόδευτων και των χωρισμένων από την οικογένειά τους ανηλίκων υπηκόων τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Στις αρμοδιότητες της αναφορικά με τους ασυνόδευτους ανηλίκους υπάγονται:
Διαχείριση αιτημάτων στέγασης και μετεγκαταστάσεων των ασυνόδευτων ανηλίκων:
- Συντονισμός ενεργειών παραπομπής, συνοδείας και ένταξης των ανηλίκων σε κατάλληλο πλαίσιο φιλοξενίας.
- Διαχείριση αιτημάτων στέγασης και στρατηγική επιλογή πλαισίου διαμονής βάσει των αναγκών των ανηλίκων.
- Προτυποποίηση διαδικασιών και εντύπων παραπομπής.
- Συντονισμός των ενεργειών που απαιτούνται για την υλοποίηση πρωτοβουλιών και προγραμμάτων στην Ελλάδα, όπως είναι η περίπτωση προγράμματος εθελοντικής μετεγκατάστασης στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών ή άλλων δράσεων που αφορούν την υποδοχή και φιλοξενία των ανηλίκων.
Εποπτεία και αξιολόγηση των κέντρων φιλοξενίας και των εποπτευόμενων διαμερισμάτων:
- Διαμόρφωση προδιαγραφών λειτουργίας των κέντρων φιλοξενίας και των εποπτευόμενων διαμερισμάτων για ασυνόδευτους ανηλίκους και έλεγχος της εφαρμογής αυτών μέσω της συνεργασίας κρατικών και μη φορέων και της διενέργειας επιτόπιων ελέγχων.
- Ανάπτυξη εργαλείων και μεθόδων αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους ανηλίκους στο πλαίσιο διαμονής τους και τακτική αξιολόγηση αυτών.
- Σχεδιασμός παρεμβάσεων για τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους ανηλίκους και υποστήριξη προσωπικού που παρέχει τις υπηρεσίες αυτές.
- Τήρηση Μητρώου κέντρων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και εποπτευόμενων διαμερισμάτων.
Ζητήματα κοινωνικής ένταξης και υποστήριξης ασυνόδευτων ανηλίκων:
- Σχεδίαση, υλοποίηση και αξιολόγηση προγραμμάτων και δράσεων σε συνεργασία με κρατικούς και μη φορείς με στόχο την κοινωνική ένταξη των ασυνόδευτων ανηλίκων.
- Αναζήτηση και υλοποίηση βιώσιμων λύσεων για τους ανήλικους: αναζήτηση μελών της οικογένειας του ανηλίκου και οικογενειακή επανένωση, ένταξη στη χώρα, εθελοντικός επαναπατρισμός και μετεγκατάσταση σε τρίτη χώρα, σε συνεργασία με τις κατά περίπτωση αρμόδιες αρχές, διεθνείς οργανισμούς και πιστοποιημένους μη κρατικούς φορείς, εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας.
- Εκπόνηση σχεδίων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, σχετικά με το ζήτημα της προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.
- Συνεργασία με άλλες υπηρεσίες αρμόδιες για τα ζητήματα προστασίας των παιδιών και για τον σχεδιασμό και παρακολούθηση έργων και δράσεων σχετικών με την υποδοχή, ένταξη και προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Θεσμική προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων:
- Συντονισμός δράσης υπηρεσιών και φορέων, κρατικών και μη, που εμπλέκονται σε ζητήματα προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων, όπως στέγαση, υγεία, εκπαίδευση και εργασία.
- Χαρτογράφηση νομικού πλαισίου, οδηγιών, διαδικασιών και πρακτικών που σχετίζονται με τους ασυνόδευτους ανηλίκους με σκοπό τον εντοπισμό σημείων παρέμβασης, αλλά και περαιτέρω βελτίωσης της θεσμικής προστασίας.
- Εισήγηση για τη λήψη νομοθετικών και διοικητικών μέτρων με στόχο την προώθηση των προτεραιοτήτων της Εθνικής Στρατηγικής.
- Εισήγηση διαβουλεύσεων για θέματα που άπτονται της προστασίας, της κοινωνικής ένταξης και της συνολικής ευημερίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.
- Συνέργειες με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση για την εφαρμογή των στόχων της Εθνικής Στρατηγικής.
Εθνική Στρατηγική για την προστασία Ασυνόδευτων Ανηλίκων
Ενημερωτικές Αναφορές Στατιστικών για τα Ασυνόδευτα Ανήλικα
Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης
Ο Εθνικός Μηχανισμός περιλαμβάνει τηλεφωνική γραμμή για τον εντοπισμό παιδιών σε ανάγκη (0030 – 2132128888 και 0030 – 6942773030, μέσω WhatsApp ή Viber), η οποία είναι διαθέσιμη σε έξι γλώσσες και λειτουργεί κατά το διάστημα:
Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 22:00
Σάββατο 11:00 – 19:00
Η γραμμή δεν λειτουργεί κατά τις εθνικές εορτές και επίσημες αργίες.
Μέσα από τη Γραμμή Εντοπισμού και τις Κινητές Μονάδες στο πεδίο, διασφαλίζεται:
- πως κανένα παιδί δεν βρίσκεται εκτεθειμένο στους κινδύνους κακοποίησης ή εκμετάλλευσης που γεννούν οι συνθήκες του δρόμου.
- ο εντοπισμός και άμεση προστασία ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται σε αστεγία ή άλλες επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης.
- πρόσβαση σε επείγουσα στέγαση.
- άμεση καταγραφή στις αρμόδιες αρχές.
- ψυχοκοινωνική, νομική, ιατρική υποστήριξη και διερμηνεία
- αξιολόγηση βέλτιστου συμφέροντος
Email: sg.vp.tracing@migration.gov.gr
Γενικός Γραμματέας από τον Ιούλιο του 2023 είναι ο Ηρακλής Μοσκώφ.
Previous slide
Next slide
Ηρακλής Μοσκώφ
Ο Ηρακλής Μοσκώφ σπούδασε Κοινωνιολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Λονδίνο και είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του London School of Economics, με εξειδίκευση στην πολιτική κουλτούρα της σύγχρονης Ελλάδας.
Από το 2001 εργάζεται ως Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα Ανθρώπινης Ασφάλειας και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το 2013, κατά εφαρμογή σχετικής Οδηγίας της ΕΕ για την σύσταση εθνικών συντονιστικών μηχανισμών Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων, ορίστηκε Επικεφαλής του Γραφείου Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων. Έκτοτε υλοποίησε τον σχεδιασμό και τον συντονισμό του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την προστασία των θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων, του σχετικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα έτη 2018 – 2022. Έχει διατελέσει εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στο Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Εισηγήθηκε την ίδρυση και συντονίζει από κοινού με την εκάστοτε Προεδρία τις μηνιαίες εργασίες της κοινοβουλευτικής επιτροπής κατά της Εμπορίας & εκμετάλλευσης Ανθρώπων, ενώ προεδρεύει και της Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αντικείμενο την προστασία των θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων.
Εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Δίκτυο Εθνικών Συντονιστών της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ. Επίσης έχει εκλεγεί μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Εμπορίας Ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση.
Έχει εργαστεί ως Διδάσκων στο Τμήμα Πολιτισμού και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου και στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών “MSc in Media & Refugee/Migration flows”. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το ίδρυμα Μαραγκοπούλου. Επίσης, έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ως εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο πρόγραμμα Young Leaders.
Από 28 Δεκεμβρίου 2021 έως 27 Ιουνίου 2023 διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του εισηγήθηκε τη ψήφιση του ν.4960/2022 «Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας και Πλαίσιο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων», μέσω του οποίου εκτός από τη θεσμική αναμόρφωση του Συστήματος Επιτροπείας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, ρυθμίστηκε το πλαίσιο φιλοξενίας τους, προβλέφθηκε η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, ενώ θεσμοθετήθηκαν οι συνοδείες ασυνόδευτων ανηλίκων σε μετακινήσεις τους εντός της χώρας, καθώς και ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης, η αδιάκοπη λειτουργία του οποίου από τον Απρίλιο του 2021, οδήγησε μέσα στο 2022 στον εντοπισμό και την στέγαση περίπου
3000 ασυνόδευτων ανηλίκων που διαβιούσαν σε επισφαλείς συνθήκες ή βρίσκονταν σε αστεγία στην ενδοχώρα.
Από την 21η Ιουλίου 2023 ορίστηκε Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία συστάθηκε δυνάμει του ΠΔ 77/2023 και στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, οργανικών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, οι υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, με έναν διευρυμένο στρατηγικό σχεδιασμό που αποβλέπει στην διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού προστατευτικού πλαισίου για όλες τις ευάλωτες ομάδες του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού της χώρας.
Μονάδα Εποπτείας και Αξιολόγησης Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων
Η Μονάδα Εποπτείας και Αξιολόγησης Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων συστάθηκε το 2020 και αποτελεί μια από τις τέσσερις Μονάδες της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας. Βάσει του Οργανισμού του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (π.δ. 106/2020, άρ. 40, ΦΕΚ Α΄255), έχει ως αρμοδιότητες:
α. τον έλεγχο της εφαρμογής των προδιαγραφών λειτουργίας των Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (Κ.Φ.Α.Α.), ήτοι κάθε χώρου που χρησιμοποιείται για την ομαδική φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων και λειτουργεί σε δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια κατάλληλα διαμορφωμένα, υπό τη διαχείριση δημόσιων ή ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών φορέων ή διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των εποπτευόμενων διαμερισμάτων. Οι προδιαγραφές λειτουργίας των Κ.Φ.Α.Α. ορίζονται στην υπ’ αρ. 187634/2023 κοινή υπουργική απόφαση με τίτλο «Πλαίσιο Πρότυπων Κανόνων Λειτουργίας και Αδειοδότησης των Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων» (ΦΕΚ Β΄2125), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, (ΦΕΚ Β’-2125, 31-03-2023, ΦΕΚ Β’-4154, 24-06-2023, ΦΕΚ Β’ – 2667, 02-05-2024) και των Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων Ημιαυτόνομης Διαβίωσης Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην υπ’ αρ. 138529/2023 απόφαση της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Πλαίσιο Πρότυπων Κανόνων Λειτουργίας Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων Ημιαυτόνομης Διαβίωσης Ασυνόδευτων Ανηλίκων» (ΦΕΚ Β΄1615), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (ΦΕΚ Β’-1615, 17-03-2023, ΦΕΚ Β’ – 200, 15-01-2024, (ΦΕΚ Β’ – 2118, 7-4-2024)
β. τη διενέργεια επιτόπιων επισκέψεων σε κέντρα φιλοξενίας και τη συνεργασία με αρμόδιους φορείς, κρατικούς και μη, με σκοπό την καταγραφή των συνθηκών και καταστάσεων που αντιμετωπίζουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, τον σχεδιασμό των απαιτούμενων παρεμβάσεων και την παρακολούθηση της υλοποίησης και της αποτελεσματικότητας αυτών,
γ. την παρακολούθηση και τακτική αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται από τα κέντρα φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων,
δ. την ανάπτυξη εργαλείων και μεθόδων αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους ανηλίκους,
ε. την παρακολούθηση της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, μέσω της συστηματικής διερεύνησης των δυσκολιών που παρουσιάζονται και την παροχή διαρκούς εκπαίδευσης και υποστήριξης του προσωπικού τους,
στ. την τήρηση Μητρώου των Κέντρων Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων βάσει της κείμενης νομοθεσίας (στοιχ. (α) της παρ. 3 του άρ. 147 του ν. 4939/2022 (Α΄ 111) όπως ισχύει, υπό στοιχεία Δ11/οικ.26945/1074/12.6.2019 υπουργική απόφαση (Β΄ 2399) & Οδηγίες για την εγγραφή στο Μητρώο Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της υπό στοιχεία Δ11/οικ.26945/1074/12.6.2019 υπουργικής απόφασης (Β΄ 2399), σύμφωνα με το στοιχ. (α) της παρ. 3 του άρθρου 147 του ν. 4939/2022 (Α΄ 111), όπως ισχύει, ΑΔΑ 66Θ646ΜΔΨΟ-Ρ4Ο), (ΦΕΚ B’-2399, 19-06/2019), Αρ. Πρωτ: 31401/18.01.2023, Εγκύκλιος)
ζ. τη συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείου Εσωτερικής Ασφαλείας και άλλων πόρων.
Στα άρ. 32 και 33 του ν. 4960/2022 (Α΄145) όπως ενσωματώθηκαν στο ν. 4939/2022 (Α΄111) ορίζεται ποιές είναι οι Δομές Μακροχρόνιας Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (Δ.Μ.Φ.) που η Μονάδα εποπτεύει, ήτοι τα Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (Κ.Φ.Α.Α.) και τα Εποπτευόμενα Διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης (Ε.Δ.Η.Δ.), ενώ στο άρθρο 37 του ανωτέρω νόμου περιγράφεται η Διαδικασία Εποπτείας και Αξιολόγησης Δομών Μακροχρόνιας Φιλοξενίας.
Βασικές αρχές ελέγχου
Η Μονάδα Εποπτείας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της διαπνέεται από αρχές όπως:
- Η παιδοκεντρική προσέγγιση με έμφαση στην ανάδειξη της γνώμης και στη συμμετοχή του παιδιού.
- Η ασφάλεια και προστασία των φιλοξενούμενων ανηλίκων.
- Το βέλτιστο συμφέρον του κάθε παιδιού στις αποφάσεις.
- Η τήρηση δεοντολογίας στην επικοινωνία με τους ανήλικους.
Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ανάπτυξη δεξιοτήτων σε διαδικασίες ελέγχου
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της Μονάδας Εποπτείας αναπτύχθηκε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μετανάστευσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Νορβηγίας (UDI), με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την παροχή τεχνικής βοήθειας σε ζητήματα και διαδικασίες αξιολόγησης των δομών μακροχρόνιας φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.
Ποσοτικά και Ποιοτικά Στοιχεία Ελέγχων
Η Μονάδα Εποπτείας προβαίνει σε αποτίμηση των ευρημάτων των επιτόπιων ελέγχων στις Δ.Μ.Φ. και ενημερώνει τους φορείς λειτουργίας και τις χρηματοδοτικές αρχές των Κ.Φ.Α.Α. μέσω των εκθέσεων αξιολόγησης ανά Κ.Φ.Α.Α./Μονάδα Ε.Δ.Η.Δ. και συγκεντρωτικών απολογισμών.
Παροχή διαρκούς εκπαίδευσης στο προσωπικό των ΔΜΦ
Η Μονάδας Εποπτείας αναπτύσσει συνεργασίες με εξειδικευμένους φορείς σε ζητήματα παροχής φροντίδας σε ασυνόδευτους ανήλικους για την ενίσχυση των ικανοτήτων του προσωπικού που εργάζονται στα κέντρα φιλοξενίας.
Ενδεικτικά, τομείς εκπαίδευσης αποτελούν η ενδυνάμωση των ασυνόδευτων ανηλίκων, η αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων και κρίσεων, Πρώτες βοήθειες Ψυχικής Υγείας, Απώλεια και πένθος, τραύμα, διαχείριση επαγγελματικής εξουθένωσης κ.α..
Συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί είναι με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος κ.α..
Απολογισμός Δράσεων 2023
Powered By EmbedPress
Annual Report 2023
Powered By EmbedPress
Στοιχεία Επικοινωνίας
- Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης Ρέντης 18233
- 213.212.8506, -8355
- sg.vp@migration.gov.gr