“Για άλλη μια φορά σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά την μεταναστευτική κρίση και τις επιπτώσεις της στην Χίο. Αντιλαμβάνομαι την ανασφάλεια που δημιουργεί η κρίση, σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικά με την ένταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο.
Η ανασφάλεια δίνει τροφή σε παραπληροφόρηση, και πολλοί σήμερα, εσκεμμένα ή μη, κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος, προβαίνουν σε ευχολόγια με στόχο την αύξηση της δημοτικότητας τους. Τρομοκρατώντας όσους προσπαθούν να εκφράσουν αντίθετη άποψη.
Όμως δική μας υποχρέωση είναι να θωρακίσουμε τη Χίο. Άμεσα. Άμεσα και αποφασιστικά. Ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών, την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. Με τρόπο που να μειώνει τις ροές, όχι να λειτουργεί ως θελκτικός παράγοντας.
Είναι δεδομένο πάντως, ότι τα νησιά του Αιγαίου σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Και αυτό δεν μπορεί και δε θα συνεχιστεί. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη για την δίκαιη κατανομή των βαρών. Στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης για την αποσυμφόρηση των νησιών μας. Όχι προσωρινά, αλλά μόνιμα. Και με μηχανισμό αποσυμφόρησης σε περίπτωση κρίσεων, όπως τώρα.
Πρέπει να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ. Η νέα δομή αντικαθιστά την ΒΙΑΛ και θα φιλοξενεί πολύ λιγότερους από όσους έχουμε σήμερα στο νησί. Οι υπόλοιποι θα φύγουν, είτε για την ηπειρωτική Ελλάδα είτε για την Τουρκία. Ξεκινάμε άμεσα την διαδικασία για το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και την απόδοση της έκτασης στο Δήμο, αμέσως μετά την λειτουργία της νέας δομής. Δημιουργώντας άμεσα νέες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, 20,000 θέσεων, για να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο από τα νησιά μας.
Η νέα κλειστή & ελεγχόμενη δομή δεν θα επιτρέπει καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στη Χίο. Θα λειτουργεί μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου, με την παραμονή να μην ξεπερνά τους 6 μήνες.
Παράλληλα θα κλείσουν μέσα στο 2020 όλα τα διαμερίσματα στην πόλη και στα χωριά, καθώς η παραμονή στα νέα κέντρα θα είναι υποχρεωτική. Εντός των κέντρων, όπως προβλέπει ο νόμος, θα παραμένουν, σε περιορισμό, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, όσοι έχουν αρνητική απόφαση β βαθμού και άρα πρέπει να επιστραφούν και οι νεοαφιχθέντες. Ο γενικός πληθυσμός θα έχει δικαίωμα εξόδου για κάποιες ώρες την ημέρα. Το βράδυ θα είναι κλειστά για όλους τα κέντρα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους και περιορίζοντας περιπτώσεις εγκληματικότητας.
Καταλυτικό ρόλο στην μείωση των ροών θα διαδραματίσει η επιστροφή στην Τουρκία από τα νησιά, όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Αυτό απαιτεί σωστή εφαρμογή της διαδικασίας ασύλου και επιτάχυνση στην έκδοση αποφάσεων. Ήδη καταφέραμε, την έκδοση αποφάσεων για τις αφίξεις Ιανουαρίου 2020 μέσα σε 24 ημέρες. Το οποίο σημαίνει, μαζί με αλλαγές στη νομοθεσία που θα ψηφιστούν άμεσα, ότι όποιος λαμβάνει άσυλο θα φεύγει από τη Χίο σε λιγότερο από δυο μήνες. Όποιος έχει αρνητικά απόφαση και κάνει προσφυγή θα φεύγει το αργότερο σε 6 μήνες.
Στόχος μας η δομή να περιλαμβάνει στο εσωτερικό της, την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά και άλλες υπηρεσίες, ώστε να μην επιβαρύνονται το νοσοκομείο και η πόλη. Προχωράμε το νέο δρόμο του Αίπους, παρακάμπτοντας τον Βροντάδο. Ξεκινήσαμε τον έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Υπάρχουν πολλά άλλα σχετικά θέματα στα οποία δε θα αναφερθώ σήμερα.
Με βαριά συναίσθηση της ευθύνης μου, με προσωπικό κόστος το αναγνωρίζω, δεν κρύβομαι ούτε λαϊκίζω στην κρίση. Δεν θέλω να ανήκω σε αυτούς τους πολιτικούς που φοβούνται το πολιτικό κόστος, κρύβονται στην άμμο και βλέπουν το πρόβλημα να διογκώνεται. Πιστεύω ότι η νέα δομή θα θωρακίσει την Χίο, θα προστατεύσει τους πολίτες και θα συμβάλλει στη μείωση των ροών. Θα κριθώ όπως όλοι μας, από το αποτέλεσμα.
Σας καλώ τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και συλλογικά να συμβάλλετε στην αντιμετώπιση του προβλήματος και κυρίως με κάθε δράση σας να συμβάλλετε στην ασφάλεια των πολιτών του νησιού μας.”