Την Ανοικτή Δομή Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο και Ευάλωτων Ομάδων Πολιτών Τρίτων Χωρών στον Ελαιώνα Αττικής επισκέφθηκε, σήμερα, η Α’ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής, κ. Roberta Metsola, συνοδευόμενη από τον Βουλευτή και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της ΝΔ, κ. Αναστάσιο Χατζηβασιλείου.
Την κ. Metsola υποδέχτηκε ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ενώ ξεναγήθηκε από την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δομών Νοτίου Ελλάδας, κ. Τριανταφυλλιά Ιψαραλέξη, και τον Διοικητή της Δομής, κ. Δημήτριο Γεωργιάδη, οι οποίοι την ενημέρωσαν για τη λειτουργία και τις διαδικασίες που πραγματοποιούνται στη Δομή.
Μετά την επίσκεψη η κυρία Metsola έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Βρίσκοντας έναν ευρωπαϊκό τρόπο στην Μεταναστευτική Πολιτική , σημαίνει ότι πρέπει να καταλαβαίνουμε τις συνθήκες που επικρατούν στο πεδίο στα Κράτη Μέλη που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή Υποδοχής. Είμαι ευγνώμων στις προς τις Ελληνικές αρχές που οργάνωσαν τη σημερινή μου επίσκεψη στον Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα σήμερα, η οποία μου έδωσε τη δυνατότητα να δω από κοντά τις συνθήκες που ζουν οι ωφελούμενοι καθώς και να εκτιμήσω την σκληρή δουλειά που έχει γίνει από τις Ελληνικές αρχές ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλειά, η στέγαση και οι ιατρικές τους ανάγκες.
Το κέντρο φιλοξενίας είναι ανοιχτό και όσοι διαμένουν σε αυτό μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται όπως επιθυμούν. Οι Ελληνικές αρχές του Κέντρου συνεχίζουν να θέτουν τις προκλήσεις που υπάρχουν και κάνουν ότι μπορούν δεδομένων των δύσκολων συνθηκών και τις συνεχιζόμενης πίεσης. Παραμένει θέση μου πως διαχείριση της Μετανάστευσης δεν πρέπει να αφεθεί αποκλειστικά σε κράτη- μέλη όπως Ελλάδα, αντιθέτως είναι μια κοινή Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια πρόκληση και πρέπει να γίνει και μία κοινή ευθύνη.
Όσο η κατάσταση στο Αφγανιστάν συνεχίζει να επιδεινώνεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίζει να καλεί για μια Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη Μετανάστευση που θα εξισορροπεί την ευθύνη για αυτά τα ζητήματα και θα είναι δίκαιη με όσους δικαιούνται προστασία, αυστηρή με όσους δεν δικαιούνται και δυναμική απέναντι στα κυκλώματα των διακινητών που ψάχνουν να εκμεταλλευθούν τους ευάλωτους και τους απελπισμένους. Πάνω από όλα αυτός είναι ένας ανθρώπινος αγώνας και πρέπει να πρέπει να έχει μία ανθρωπιστική και Ευρωπαϊκή απάντηση. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να είναι δίπλα στην Ελλάδα και σε όσα κράτη βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορά μας».
Με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Έπειτα και από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν γίνεται σαφές για μία ακόμα φορά πως το Μεταναστευτικό θα παραμένει διαρκώς ένα επίκαιρο θέμα το οποίο θα επηρεάζει τα κράτη παγκοσμίως για πολλές ακόμα δεκαετίες.
Είναι επίσης προφανές ότι κράτη-μέλη της Ε.Ε. όπως η Ελλάδα πρέπει να μην αντιμετωπίζουν δυσανάλογο βάρος και η ευθύνη θα πρέπει να είναι κοινή με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Κράτη.
Η Ελλάδα εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς την Ε.Ε. και για την έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξή της στην προσπάθειά για αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Ακόμα μία σημαντική πράξη υποστήριξης είναι και η σημερινή παρουσία της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Metsola στην δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα.
Με την σημαντική αρωγή της Ε.Ε. , τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων τα τελευταία χρόνια η εικόνα στη χώρα μας έχει αλλάξει ριζικά. Οι ροές διατηρούνται κατ’ ουσίαν μηδενικές, η αποσυμφόρηση των νησιών έχει προχωρήσει όπως σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση και η Υπηρεσία Ασύλου ολοκληρώνει όλες τις παλιές εκκρεμότητες. Ταυτόχρονα ενισχύονται και οι πολιτικές Κοινωνικής Ένταξης και της Νόμιμης Μετανάστευσης.
Πολλά και κρίσιμα ζητήματα όμως παραμένουν. Απαιτείται ενιαία στάση της Ε.Ε. και λήψη των κατάλληλων μέτρων στήριξης των χωρών πρώτης Υποδοχής που ίσως θα επηρεαστούν από ένα ενδεχόμενο νέο μεταναστευτικό κύμα, καθώς και είναι αναγκαίο να σταλούν τα σωστά μηνύματα προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα μεταναστευτική και ανθρωπιστική κρίση την οποία η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να επωμισθεί.»