Fact Sheet Προγράμματος ESTIA 2021

Ο Muembu Kumuamba, 38 ετών, αιτών άσυλο από τη Δημοκρατία του Κονγκό, εγκατέλειψε τη χώρα του με την οικογένειά του λόγω απειλών που δεχόταν για τη ζωή του και της οικογένειάς του. Έφτασε στην Σάμο, το Νοέμβριο του 2019 όπου έμειναν 10 μήνες στο ΚΥΤ και 2 μήνες σε διαμέρισμα λόγω των προβλημάτων υγείας της συζύγου του. Το Νοέμβριο του 2020, έφτασαν στην Θεσσαλονίκη όπου και ζουν πλέον σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα που παρέχεται από το Πρόγραμμα RE.A.C.T. (Refugee Assistance Collaboration Thessaloniki) του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA 2021 που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Επισκόπηση Ιούνιος έως Αύγουστος 2021

Από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2021, έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση του προγράμματος ΕSΤΙΑ 2021 στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (ΥΜΑ). Πλέον, όλο το Πρόγραμμα Στέγασης τελεί υπό την αποκλειστική διαχείριση του ΥΜΑ. Περιλαμβάνει 23.786 θέσεις. Οι θέσεις αυτές αφορούν 3.731 διαμερίσματα και 206 δωμάτια σε 20 κτήρια. Αυτά κατανέμονται σε 15 πόλεις και 3 νησιά σε όλη την Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα Στέγασης παρέχει μισθωμένες κατοικίες σε ευάλωτους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η διαμονή στον αστικό ιστό συμβάλλει στην αποκατάσταση της αίσθησης της ομαλότητας και παρέχει καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της υγείας. Παρέχεται επιπλέον υποστήριξη από κοινωνικούς λειτουργούς και διερμηνείς ώστε οι ωφελούμενοι να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, στην αγορά εργασίας, σε μαθήματα γλωσσών και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Το Πρόγραμμα διευκολύνει επιπλέον την ένταξη όσων παραμείνουν στην Ελλάδα, ενώ ο τοπικός πληθυσμός ωφελείται από την ενοικίαση των διαμερισμάτων του. Το ΥΜΑ συνεργάζεται με Μ.Κ.Ο. και Δήμους ανά την Ελλάδα για να προσφέρει στέγαση σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και κτίρια. Το Πρόγραμμα Στέγασης ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015.

Δημογραφικά στοιχεία

Συνολικά, από τον Νοέμβριο του 2015, σχεδόν 80.000 άτομα έχουν επωφεληθεί από το Πρόγραμμα Στέγασης. Ως το τέλος Αυγούστου του 2021, 17.580 άτομα στεγάζονται στο Πρόγραμμα, ανάμεσά τους 3.830 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Το 46% των ωφελούμενων είναι παιδιά. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι οικογένειες, κατά μέσο όρο πενταμελείς. Περισσότεροι του ενός στους τέσσερις ωφελούμενους πληρούν τουλάχιστον ένα από τα κριτήρια ευαλωτότητας για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα. Οι τρεις πιο κοινές περιπτώσεις ευαλωτότητας είναι:

11% Σοβαρό ιατρικό πρόβλημα

4% Παιδιά σε κίνδυνο 

3% Μονογονεϊκή οικογένεια

Εθνικότητες & Τύποι Στέγασης

Η μεγάλη πλειοψηφία, κοντά στο 81% των ατόμων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Στέγασης, είναι Αφγανοί, Σύριοι, Ιρακινοί, Κονγκολέζοι (Λ.Δ.Κ.) ή Ιρανοί. Ωστόσο, τα άτομα που φιλοξενούνταν ως το τέλος του Αυγούστου του 2021 μιλούσαν περισσότερες από 45 διαφορετικές μητρικές γλώσσες.

Περισσότερες από τέσσερις στις πέντε θέσεις στέγασης είναι σε διαμερίσματα. Οι υπόλοιπες είναι σε κτίρια.

Εταίροι Στέγασης

Ως το τέλος Αυγούστου του 2021, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υλοποίησε το Πρόγραμμα Στέγασης μέσω 25 συνεργασιών, με 11 Ελληνικές και Διεθνείς Μ.Κ.Ο. και 14 Δήμους.

Οι εταίροι στέγασης είναι οι Μ.Κ.Ο.: CRS (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), Hopeten (Αθήνα, Χαλκίδα), ICSD (Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα), PRAKSIS (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), ΑΡΣΙΣ (Αθήνα, Χίος), Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Θεσσαλονίκη), Δύναμη Ζωής (Αθήνα), Ηλιακτίδα (Λέσβος, Κιλκίς), Κέντρο Νέων Ηπείρου (Ιωάννινα), Νόστος (Αθήνα), Φάρος Ελπίδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη).

Οι Δήμοι: Αθήνα (ADDMA), Θεσσαλονίκη (MUNTHESS), Ηράκλειο (HDA), Καρδίτσα (ANKA), Κατερίνη (DIPAK), Λάρισα (DIKEL), Λιβαδειά (KEDHL), Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα (KEDFX), Πειραιάς (KODEP), Σητεία (PLOIGOS), Τήλος (TILOS), Τρίκαλα (E-TRIKALA), Τρίπολη (PARNONAS), Χανιά (SFCHANIA).

Περιφέρεια

Φορείς Στέγασης

Μονάδες Στέγασης

Θέσεις Στέγασης

Αττική

Δήμος Αθηναίων (ADDMA)

2.251

14.450

ΑΡΣΙΣ

CRS

Δύναμη Ζωής

Φάρος Ελπίδας

Hopeten

Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας (KEDFX)

Δήμος Πειραιά (KODEP)

Νόστος

PRAKSIS

Στερεά Ελλάδα

Hopeten

86

530

Δήμος Λεβαδέων (KEDHL)

Κεντρική Μακεδονία

CRS

705

4.223

Δήμος Κατερίνης (DIPAK AE OTA)

Φάρος Ελπίδας

Ηλιακτίδα

Δήμος Θεσσαλονίκης (MUNTHESS)

PRAKSIS

Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κρήτη

Δήμος Ηρακλείου (HDA)

216

1.302

Δήμος Σητείας (PLOIGOS)

Δήμος Χανίων (SFCHANIA)

Ήπειρος

ICSD

214

1.060

Κέντρο Νέων Ηπείρου

Πελοπόννησος

Δήμος Τρίπολης (PARNONAS)

66

403

Θεσσαλία

Δήμος Καρδίτσας (ANKA)

212

1.300

Δήμος Λαρισαίων (DIKEL)

Δήμος Τρικκαίων (E-TRIKALA)

Βόρειο Αιγαίο

ΑΡΣΙΣ

177

466*

Ηλιακτίδα

Νότιο Αιγαίο

Δήμος Τήλου

10

52

 

Σύνολο:

3.937

23.786

Χάρτης περιοχών παροχής στέγασης & Σύνολο ωφελούμενων

Στέγαση για αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες παρέχεται σε 15 πόλεις στην ενδοχώρα και σε 3 νησιά. Περισσότερες από τις μισές θέσεις στέγασης, το 61%, βρίσκονται στην Αθήνα, το 37% στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ το 2% βρίσκεται στα νησιά.

Συνολικά, από τον Νοέμβριο του 2015, 80.000 άτομα έχουν επωφεληθεί από το Πρόγραμμα Στέγασης.

Το Πρόγραμμα Στέγασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι μέρος του ESTIA 2021 που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύλιση στην κορυφή
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber