Search
Close this search box.

Η Βουλγαρία και η Ελλάδα συνεργάζονται για την ενίσχυση των συστημάτων παιδικής προστασίας των δύο χωρών

Την Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024, ολοκληρώθηκε η πενθήμερη επίσκεψη εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ / NERM) του ελληνικού Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στη Βουλγαρία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας.  Η επίσκεψη αυτή, η οποία διοργανώθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συντονισμό με τις βουλγαρικές αρχές και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA), εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την ενίσχυση των συστημάτων παιδικής προστασίας και στις δύο χώρες.

Τα παιδιά αποτελούν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι τα παιδιά αποτελούν το 40% όλων των βίαια εκτοπισμένων ατόμων παγκοσμίως. Ως κρατικός μηχανισμός συντονισμού στην Ελλάδα, ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης (https://migration.gov.gr/grammateies/geniki-grammateia-evaloton-politon-kai-thesmikis-prostasias/ ) παρέχει άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των ασυνόδευτων και χωρισμένων από τις οικογένειές τους παιδιών και λειτουργεί επίσης ως μέτρο πρόληψης του κινδύνου εμπορίας, κακοποίησης ή εκμετάλλευσης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας, η Ύπατη Αρμοστεία διοργάνωσε σειρά συναντήσεων για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής καλών πρακτικών με την Κρατική Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες, την Κρατική Υπηρεσία για την Προστασία των Παιδιών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, την Υπηρεσία Κοινωνικής Βοήθειας, την Εθνική Αστυνομία, τη Συνοριακή Αστυνομία, τη Διεύθυνση Μετανάστευσης, τη Διοίκηση του Συνηγόρου του Πολίτη, τους δήμους και άλλους εθνικούς και τοπικούς φορείς στη Βουλγαρία που εμπλέκονται στην προστασία και τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών.

 Οι φορείς παιδικής προστασίας από τις δύο χώρες συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ασυνόδευτα παιδιά στο πλαίσιο του βουλγαρικού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου, καθώς και την απόκριση των αρχών και των εθνικών φορέων παιδικής προστασίας. Το κύριο θέμα των συζητήσεων κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας ήταν ο εντοπισμός πιθανών τρόπων αξιοποίησης του παραδείγματος του μοντέλου ΕΜΕΑ (NERM), που εφαρμόζεται στην Ελλάδα για την προστασία των ασυνόδευτων και χωρισμένων από τις οικογένειές τους παιδιών, στο βουλγαρικό πλαίσιο.

Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε συνέχεια της τριήμερης επίσκεψης-μελέτης βουλγαρικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα τον Μάιο του 2024, κατά τη διάρκεια της οποίας οι βουλγαρικές αρχές, η Ύπατη Αρμοστεία και η EUAA συμμετείχαν σε στρογγυλό τραπέζι στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και επισκέφθηκαν την κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Χίο. 

Με αφορμή την επίσκεψη ανταλλαγής στη Βουλγαρία, η ελληνική αντιπροσωπεία διαπίστωσε ότι η Βουλγαρία διαθέτει σημαντικές καλές πρακτικές, όπως η νομική εκπροσώπηση, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχυθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ασυνόδευτα παιδιά θα έχουν αποτελεσματική προστασία και φροντίδα στη Βουλγαρία. 

Όλες οι πλευρές εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την ενίσχυση των συστημάτων παιδικής προστασίας και στις δύο χώρες, τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και την προώθηση του μοντέλου  ΕΜΕΑ (NERM) στην περιοχή.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber