Μ. Βορίδης στο 11ο συνέδριο GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Ρύθμιση της νόμιμης μετανάστευσης με βάση τις πραγματικές ανάγκες – Μείωση 30% στις μεταναστευτικές ροές το πρώτο τετράμηνο του 2025

Στο πλαίσιο του 11ου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μάκης Βορίδης, παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιώργο Λυκουρέντζο.

Με εκτενείς αναφορές στη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας αλλά και στις ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις, ο Υπουργός παρουσίασε τα βασικά σημεία της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης.

«Το σκεπτικό του “αφού έρχονται που έρχονται, ας τους νομιμοποιούμε όλους επειδή έχουμε ανάγκη για χέρια” ισοδυναμεί με πολιτική “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης, απορρίπτοντας τη λογική της μαζικής νομιμοποίησης των παράνομα εισερχομένων μεταναστών. Όπως επεσήμανε, «κάτι τέτοιο οδηγεί σε κατάρρευση των μεροκάματων και τριγμούς στον κοινωνικό ιστό. Χρειάζεται αποτελεσματική ρύθμιση, με βάση την παραγωγικότητα και τις πραγματικές ανάγκες».

Την ίδια στιγμή, αναγνώρισε την αυξημένη ανάγκη για εργατικά χέρια, κυρίως στον πρωτογενή τομέα, εξηγώντας ότι η εγχώρια αγορά δεν επαρκεί για να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε τις διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η χώρα με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, καθώς και τις προσπάθειες επιτάχυνσης των διαδικασιών μέσω της ΕΘΕΑΣ, αλλά και ψηφιακών λύσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αιτήσεων.

Ο κ. Βορίδης στάθηκε επίσης στη σημασία της σωστής εποπτείας των μετακληθέντων εργατών, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί «να έρχεται κάποιος νόμιμα, να δουλεύει έναν μήνα και μετά να τον βρίσκουμε στο Βερολίνο».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, έκανε επίσης λόγο για σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα ακολουθεί ένα σαφές και λειτουργικό σύστημα ασύλου, όμως «χωρίς αποτελεσματικές επιστροφές, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική μεταναστευτική πολιτική».

Ακολουθούν τα βασικά σημεία συνέντευξης του Μ. Βορίδη:

Για την παγκόσμια μεταστροφή στη μεταναστευτική πολιτική: «Η ιδέα ότι η αγορά εργασίας και μόνο μπορεί να ρυθμίσει τις μεταναστευτικές ροές κατέρρευσε. Το ίδιο και η λογική της απλής ένταξης, χωρίς έλεγχο των συνόρων. Αυτό είναι πλέον μια καθολική αποτυχία. Η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ του “laisser-passer” και των “λιάζονται” οδήγησε σε καταστάσεις, όπως η Μόρια και η Ειδομένη. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, βάλαμε από την αρχή ως προτεραιότητα την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, τις επιστροφές και την οργανωμένη πολιτική σε όλα τα επίπεδα».

Για τη μείωση των ροών: «Το Λιμενικό καταβάλλει τεράστια προσπάθεια να τηρεί κάθε νόμιμο κανόνα, μέσα σε δύσκολες και συγκρουσιακές θαλάσσιες συνθήκες. Πρέπει να διαβάζουμε και να ερμηνεύουμε τους νόμους με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Χάρη στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και τη βελτιωμένη συνεργασία με την Τουρκία, οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατά περίπου 30% στο πρώτο τετράμηνο, παρά την αύξηση των ροών από τη Λιβύη κατά 174%.»

Για τη διαδικασία ασύλου και τις επιστροφές: «Το σύστημα ασύλου είναι σαφές: περίπου 55% των αιτήσεων γίνονται δεκτές, οι υπόλοιπες απορρίπτονται. Υπάρχει δικαίωμα ενδικοφανούς προσφυγής, με νομική βοήθεια, διερμηνείς, και παραμονή στο καμπ. Αν και η προσφυγή απορριφθεί, τότε το άτομο θεωρείται παράνομος μετανάστης. Του δίνουμε διορία 25 ημερών για να φύγει. Το πρόβλημα είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν φεύγει. Η Ευρώπη συνολικά αποτυγχάνει στην εφαρμογή αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφών — και χωρίς αυτήν, δεν μπορεί να υπάρξει μεταναστευτική πολιτική. Χρειαζόμαστε εργαλεία για να διασφαλίζουμε ότι ο υπό επιστροφή μετανάστης βρίσκεται υπό τον έλεγχο της διοίκησης. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με κράτηση είτε με άλλα μέτρα: γνωστοποίηση κατοικίας, εγγύηση, ηλεκτρονική επιτήρηση, ή τακτική εμφάνιση στην Αστυνομία.»

Για τη σχέση αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής και ανάγκης για εργατικά χέρια: «Δεν μπορείς να έχεις πολιτική “όποιος έρχεται, τον νομιμοποιούμε επειδή έχουμε ανάγκη”. Αυτό σημαίνει πλήρες άνοιγμα των συνόρων. Δημιουργεί υπερπροσφορά εργατικού δυναμικού, συμπίεση μεροκάματων και πιέσεις στον κοινωνικό ιστό. Αντίθετα, χρειάζεται αποτελεσματική ρύθμιση, με βάση την παραγωγικότητα και τις πραγματικές ανάγκες.»

Για τις συμφωνίες με τρίτες χώρες και τα γραφειοκρατικά εμπόδια: «Έχουμε κάνει δύο διακρατικές συμφωνίες — με Αίγυπτο και Μπαγκλαντές. Ορίσαμε πλέον ως σημείο επαφής την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η διαδικασία. Παράλληλα, εξετάζουμε την επιτάχυνση της επεξεργασίας των αιτήσεων μέσω ψηφιακών εργαλείων.»

Για την εποπτεία των εργατών που εισέρχονται νομίμως: «Το Υπουργείο Μετανάστευσης ενδιαφέρεται όχι μόνο για την είσοδο, αλλά και για την παραμονή των μετακληθέντων. Δεν μπορεί να έρχεται κάποιος νόμιμα, να δουλεύει έναν μήνα και μετά να βρίσκεται στο Βερολίνο. Υπάρχουν ήδη υποχρεώσεις για τους εργοδότες, αλλά το ερώτημα είναι: Έχει επιβληθεί ποτέ πρόστιμο για μη τήρηση; Όχι, γιατί δεν υπάρχουν έλεγχοι. Άρα χρειάζεται αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός.»

Κύλιση στην κορυφή
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber