Search
Close this search box.

Η συμμετοχή στα Κοινά είναι εξαιρετικά σημαντική για τη δημιουργία του «αισθήματος του ανήκειν» των μεταναστών και προσφύγων σε μια κοινωνία καθώς και τη δημιουργία συνθηκών αμοιβαίας γνωριμίας σύμπραξης και αποδοχής.

Τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων

Η συμμετοχή στα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, ευνοεί τη βασική μορφή συμμετοχής στα κοινά και, με σχετικές δράσεις. Σε κάθε Δήμο συγκροτείται και λειτουργεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) ως συμβουλευτικό όργανο του δήμου για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στην τοπική κοινωνία.

Έργο των ΣΕΜΠ είναι:

  • H καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του οικείου δήμου, ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία.
  • H επαφή με δημόσιες αρχές ή τη δημοτική αρχή.
  • H υποβολή εισηγήσεων προς το δημοτικό συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.
  • Η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις δημοτικές υπηρεσίες.
  • Η διοργάνωση σε συνεργασία με τον οικείο δήμο εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.

Τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων αποτελούνται από έντεκα (11) μέλη, τα οποία ορίζονται από το οικείο δημοτικό συμβούλιο.

Ως μέλη ορίζονται: δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε θέματα υποστήριξης και ένταξης μεταναστών και προσφύγων, καθώς και εκπρόσωποι που επιλέγονται από τους μετανάστες και πρόσφυγες που κατοικούν μόνιμα στον οικείο δήμο.

Στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά με το άρθρο 78 του Ν.3852/2010 με το οποίο ορίζεται η συγκρότηση και λειτουργία των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) καθώς και ο σκοπός τους.

Mε το άρθρο 79 του ν.4555/2018 αντικαταστάθηκε η προηγούμενη νομοθεσία και προστίθεται η διάσταση του προσφυγικού πληθυσμού στη λειτουργία τους, εφεξής Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ). Στο πλαίσιο του ίδιου νόμου/άρθρου προβλέπονται και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους και λήψης αποφάσεων.

Έκθεση Σ.Ε.Μ.Π. 2022

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber