Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη στη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου
Στη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου βρίσκεται ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Luca Beccari και μετέπειτα έγινε δεκτός από τους δυο Αρχηγούς – Κράτους (Captain Regents) κα. Maria Luisa Berti και κ. Manuel Ciavatta.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Μηταράκης τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αγίας Αγάθης.
Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Luca Beccari
«Οι διμερείς μας σχέσεις είναι άριστες», επεσήμανε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου, Luca Beccari.
Παράλληλα σημείωσε πως «η παράτυπη μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπιστεί με συντονισμένο τρόπο, για την καταπολέμηση των λαθροδιακινητών και για να εξασφαλιστεί η αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής».
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Νότη Μηταράκη:
Είναι μεγάλη χαρά που επισκέπτομαι τη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου. Είμαι ευγνώμων για την τιμή που μου έγινε, το Τάγμα της Αγίας Αγάθης. Ο Άγιος Μαρίνος χαρακτηρίζεται από τη μακρά ιστορία του, την παράδοση στην ειρήνη και την αλληλεγγύη, από τον σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Οι διμερείς μας σχέσεις είναι άριστες και συνεργαζόμαστε παραγωγικά σε διεθνή φόρουμ για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και να παρέχουμε στέγη σε άτομα που έχουν ανάγκη.
Κατά τη συνάντησή μου με τον Υπουργό Beccari, διερευνήσαμε τρόπους για να προωθήσουμε τη συνεργασία μας. Ο Άγιος Μαρίνος προσχώρησε στις χώρες της ΕΕ για την παροχή προσωρινής προστασίας στους εκτοπισμένους από την Ουκρανία και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξή σας.
Την ίδια στιγμή, όπως συζήτησα και χθες με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, η παράτυπη μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπιστεί με συντονισμένο τρόπο, για την καταπολέμηση των λαθροδιακινητών και για να εξασφαλιστεί η αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής.
Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει το συνολικό επίπεδο των παράτυπων αφίξεων και να συμπληρώσει την ευθύνη που επιδεικνύει με απτή αλληλεγγύη.
Δημόσια ακρόαση από τους Αρχηγούς Κράτους
Στη συνέχεια ο κ. Μηταράκης απηύθυνε ομιλία μετά τη συνάντησή του με τους δυο Αρχηγούς – Κράτους (Captain Regents) κα. Maria Luisa Berti και κ. Manuel Ciavatta.
Ο κ. Μηταράκης μίλησε για το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων επισημαίνοντας πως οι δύο χώρες συνεργάζονται εποικοδομητικά στα διεθνή fora για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μεταναστευτικού αλλά και για την παροχή καταφυγίου σε όσους έχουν ανάγκη.
Παράλληλα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, έκανε αναφορά στην συνάντηση που είχε με τον Ιταλό Υπουργό Εσωτερικών Matteo Piantedosi σημειώνοντας πως η παράνομη μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπιστεί με συντεταγμένο τρόπο, να καταπολεμηθούν τα δίκτυα λαθροδιακίνησης και να διασφαλιστεί πως υπάρχει αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής.
Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα έτσι ώστε να παρέχονται νόμιμες ευκαιρίες μετανάστευσης, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με κανόνες σημειώνοντας πως «η Σύμβαση της Γενεύης δεν δημιουργήθηκε ως ένα περιεκτικό εργαλείο για την επίλυση όλων των παγκόσμιων αδικιών».
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης απονεμήθηκε στον κ. Μηταράκη ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αγίας Αγάθης.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Μηταράκη:
Εξοχότατοι Κυβερνώντες Διοικητές της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου, Εξοχότατε Υπουργέ Luca Beccari, Εξοχότατοι, Κυρίες και Κύριοι, Είναι ιδιαίτερη χαρά μου που επισκέπτομαι τη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου.
Οι χώρες μας διατηρούν επίσημες σχέσεις το 1979 και διπλωματικές σχέσεις από το 1999. Ο διάσημος Έλληνας συνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, δήλωσε το 2008 καθώς ήταν αναγνωρισμένος από τον Άγιο Μαρίνο ότι:
«Αντιπροσωπεύετε μια χώρα η οποία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της μακραίωνης ιστορίας της,
συνυπήρχε με μια από τις λαμπρότερες στιγμές του ανθρώπινου πολιτισμού: τη γένεση και την ακτινοβολία της Ιταλικής Αναγέννησης.» Μια περίοδος που δυστυχώς η χώρα μου δεν απήλαυσε.Είμαι ευγνώμων, για την τιμή που μου απονεμήθηκε, το Τάγμα της Αγίας Άγκαθα. Μια ευγενική χειρονομία, απόδειξη των εξαίρετων διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Σχέσεων που βασίζονται στις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες, στη δημοκρατία και στον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αυτές οι αρχές τις οποίες αγαπάμε στην ήπειρο αυτή και τις οποίες σε μεγάλο βαθμό θεωρούμε ως δεδομένες, απουσιάζουν σε μεγάλο μέρος του πλανήτη. Η ανισότητα αυξάνεται και η ζώνες συρράξεων προκαλούν τεράστιο ανθρώπινο πόνο. Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις προκαλούν ένα νέο κύμα μετανάστευσης προς την Ευρώπη.
Άνθρωποι από μακριά και κοντά βλέπουν την Ευρώπη ως τον ασφαλή παράδεισο όπου μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Πράγματι, η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα για να μετεγκαταστήσει ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε τέτοιες προσπάθειες.
Έχουμε επιδείξει την ενεργή υποστήριξή μας τόσο στην περίπτωση της Ουκρανίας όσο και του Αφγανιστάν, αμέσως μετά την αλλαγή του καθεστώτος, εκδίδοντας ανθρωπιστικές βίζα για γυναίκες αξιωματούχους και τις οικογένειές τους.
Πρέπει να κάνουμε περισσότερα να παρέχουμε ευκαιρίες για τους ανθρώπους προκειμένου να ευημερήσουν μέσω της νόμιμης μετανάστευσης και της έκδοσης ανθρωπιστικών καρτών για όσους το έχουν ανάγκη. Οργανωμένα και με κανόνες.Η ήπειρός μας παρακολουθεί με φρίκη, τον πόνο και την καταστροφή που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Συνεργαζόμαστε παραγωγικά σε διεθνή φόρα, για την αντιμετώπιση αυτών των κοινών προκλήσεων, της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και για την παροχή ασύλου σε άτομα που έχουν ανάγκη.
Ο Άγιος Μαρίνος εντάχθηκε στις χώρες της ΕΕ παρέχοντας προσωρινή προστασία στους εκτοπισμένους από την Ουκρανία
και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξή σας.Ταυτόχρονα, όπως συζήτησα και χθες με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, η παράτυπη μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπιστεί με συντονισμένο τρόπο. Για να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα λαθρεμπορίου και για να εξασφαλίσουμε ότι στις χώρες πρώτης υποδοχής παρέχεται αλληλεγγύη.
Η Ελλάδα προστατεύει καθημερινά τα σύνορά της. Μειώνοντας της ροές από πάνω από ένα εκατομμύριο το 2015, σε 72 χιλιάδες το 2019, 8.500 το 2021 και περίπου 15 χιλιάδες το 2022.
Έχουμε επενδύσει σημαντικά στη βελτίωση των διατάξεών μας για το άσυλο. Σήμερα λειτουργούν 34 Κέντρα Υποδοχής. Χτίζουμε νέες δομές, οι οποίες πληρούν αυστηρά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μειώνουμε τις καθυστερήσεις ασύλου από 200.000 σε 25.000 αιτήσεις σήμερα.
Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Αυτό αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για εμάς, και έχουμε εργαστεί με επιτυχία, με τους εταίρους μας στην ΕΕ, για τις μετεγκαταστάσεις.
Επενδύουμε δραστικά σε προγράμματα ενσωμάτωσης προσφέροντας πλήρη πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση, και την εργασία σε όλους τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες.
Κάνουμε ό,τι μας αναλογεί. Και κυρίως, προστατεύουμε ανθρώπινες ζωές στα σύνορά μας.
Η Σύμβαση της Γενεύης δεν υπογράφηκε ως ένα περιεκτικό εργαλείο, για την επίλυση όλων των παγκόσμιων αδικιών.
Αποσκοπεί στο να παρέχει καταφύγιο σε άτομα που ορίζονται στη συνθήκη, τα οποία προέρχονται απευθείας από περιοχές κινδύνου.Διευκολύνοντας ανθρώπους να έρθουν σε μια χώρα διέλευσης,
όπου απολαμβάνουν ασφάλεια, με στόχο την προώθηση αυτών των ανθρώπων στις γειτονικές χώρες, προκειμένου να τους αποσταθεροποιήσει, είναι προφανώς απαράδεκτο. Προφανώς, τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης υπάρχουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν καλύτερα.
Οι χώρες μας, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες.
Εξοχότατοι,
Ελπίζω η επίσκεψή μου στον Άγιο Μαρίνο να συμβάλει στην περαιτέρω εδραίωση της διμερούς μας σχέσης. Βρίσκοντας νέους τρόπους συνεργασίας τώρα και στο μέλλον. Μια επίσκεψη που ελπίζω να μπορέσω να επαναλάβω σύντομα.
Σας ευχαριστώ.