Search
Close this search box.

Ν. Μηταράκης: “Αλλάζει η εικόνα στο Μεταναστευτικό – Δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών και στην έμπρακτη στήριξη των τοπικών κοινωνιών”

“Επίσκεψη Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στη Χίο” 

Ν. ΜηταράκηςΑλλάζει η εικόνα στο Μεταναστευτικό – Δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών και στην έμπρακτη στήριξη των τοπικών κοινωνιών 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησε, σήμερα, επίσκεψη στη Χίο, όπου και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού. Μετά το τέλος των συναντήσεων, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.  

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε διεξοδικά στην πρόοδο, που έχει επιτευχθεί στην διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά και την πορεία υλοποίησης των έργων αναβάθμισης της Χίου, όπως είναι το αεροδρόμιο και το Δικαστικό Μέγαρο.  

Οι τοπικές κοινωνίες είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση”, είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση “έχει χρηματοδοτήσει με 50 εκ.  ευρώ το Υπουργείο Μετανάστευσης για να στηρίξει είτε με ανταποδοτικά τέλη, είτε με την ενίσχυση έργων υποδομής, τα οποία απαιτούνται για την στήριξη των κοινωνιών. Στη Χίο, μέχρι στιγμής, έχουν δοθεί 1,1 εκ. ευρώ”. 

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το μεγάλο ερώτημα που παραμένει ανοικτό είναι τι θα γίνει με τα κλειστά κέντρα των νησιών. “Στη Σάμο, τη Κω και τη Λέρο, πλέον υπάρχει ένας τελικός σχεδιασμός σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β’ βαθμού. Τα έργα στη Σάμο, ήδη, εκτελούνται. Τα άλλα νησιά ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, για να τελειώσουμε στο τέλος του έτους. Έχουμε βάλει προτεραιότητα μαζί με το Δήμο Ανατολικής Σάμου να κλείσουμε την ανοικτή δομή που είναι μέσα στη πόλη και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Το θέμα της Χίου  παραμένει ανοικτό. Αν είχε προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός  και με την αποσυμφόρηση που έχει ήδη γίνει θα μπορούσαμε να έχουμε ήδη κλείσει την ΒΙΑΛ μέσα στο καλοκαίρι του 2020”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.  

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως “αλλάζει η εικόνα στο μεταναστευτικό και ανακτάμε ενεργά τον έλεγχο” και επεσήμανε ότι “στο Α’ εξάμηνο μειώθηκαν οι ροές προς τα νησιά μας κατά 51%  και 46% συνολικά στη χώρα. Στο δεύτερο τρίμηνοη μείωση άγγιξε το 92% και στη Χίο όπως γνωρίζεται δεν έχουμε καμία άφιξη μετά τις αρχές Μαρτίου. Έχουμε επιταχύνει αποφασιστικά την έκδοση αποφάσεων ασύλου, το οποίο αυτό για τα νησιά μας μεταφράζεται σε ταχύτερη αποσυμφόρηση. Εκδόθηκαν 46.000 αποφάσεις το α εξάμηνο του 2020. Αύξηση 88%, με το αντίστοιχο πρώτο διάστημα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2019. Και αυτό οδήγησε σε μία αποσυμφόρηση στα νησιά μας κατά 24%. Συνολικά όμως από τις δομές όλης της χώρας είχαμε μία αποσυμφόρηση 4%. Στόχος μας είναι η ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά αντίθετα από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε στόχο να γεμίσουμε δομές όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Αντίθετα, θέλουμε να έχουμε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλών ροών, ταχύτερου διαχωρισμού προσφύγων από παράνομα εισελθόντες μετανάστες. Οι πρώτοι εντάσσονται στο πρόγραμμα ενσωμάτωσης HELIOS οι δεύτεροι πρέπει να επιστραφούν και να απελαθούν από τη χώρα μας”. 

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως “η αποσυμφόρηση δεν είναι μόνο μία πολιτική επιλογή, αλλά ένα γεγονός που γίνεται πράξη. Στη Χίο, είχαμε 818 αφίξεις το πρώτο εξάμηνο του 2020, ήταν διπλάσιες και το 2018 και το 2019 το ίδιο διάστημα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο νησί 4.419 άτομα στη ΒΙΑΛ και 603 άτομα που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα εκτός της δομής, συνολικά 4.700 αιτούντες άσυλο. Την 1η Ιανουαρίου είχαμε 6.000 και αυτό σημαίνει ότι έφυγαν από τη Χίο, μαζί με τις αφίξεις, 2.200 άτομα, περίπου το 1/3 των αρχικά διαμενόντων στην Χίο”. 

Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι οι δύο βασικοί στόχοι για τους επόμενους έξι μήνες είναι η ενίσχυση των επιστροφών και η ασφάλεια στις δομές. “Φέτος έχουν γίνει συνολικά 3.000 απελάσεις και επιστροφές, ενώ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμματίζονται 5.000 εθελούσιες επιστροφές κυρίως από τα νησιά με υποχρεωτικές επιστροφές, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που παραμένουν στη χώρα και έχουν τελεσίδικη αρνητική απόφαση ασύλου. Κρίσιμο, βέβαια, για την επίτευξη του στόχου των επιστροφών είναι η δημιουργία κατά περίπτωση κατάλληλου χώρου κράτησης αυτών που πρέπει να επιστραφούν, κάτι που αυτή τη στιγμή στο Βόρειο  Αιγαίο υπάρχει μόνο στη Μυτιλήνη. Μεγάλο μας στοίχημα είναι η ασφάλεια στις δομές. Ξεκινάμε σε όλη τη χώρα την μετατροπή των ανοικτών δομών σε κλειστές και ελεγχόμενες με σύστημα εισόδου εξόδου με κατάλληλες περιφράξεις και με τη δημιουργία ασφαλών ζωνών εντός των δομών για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων. Στόχος μας είναι η προστασία, αφενός  των διαμενόντων και, αφετέρου των τοπικών κοινωνιών”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

 

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber