Ν. Μηταράκης: “Είμαστε ένα φιλόξενο κράτος για τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής να φύγουν από τα σπίτια τους. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή, όμως, δεν είναι η μόνη μεταναστευτική κρίση. Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ροές από διαφορετικές περιοχές. Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα κράτη πρώτης υποδοχής”

Συμμετοχή του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη στο Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης συμμετείχε στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στις Βρυξέλλες. 

Τα κυριότερα θέματα στην ημερήσια διάταξη ήταν ο καλύτερος συντονισμός στην διαδικασία υποδοχής των εκτοπισθέντων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία, η υλοποίηση της υλικής και χρηματοδοτικής στήριξης των κρατών μελών, η υποδοχή προσφύγων από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, θέματα ασφάλειας, καθώς και ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων.   Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“H Ελλάδα φιλοξενεί ήδη 15.000 Ουκρανούς εκτοπισμένους. Σήμερα ξεκινήσαμε την καταγραφή για τη έκδοση ταυτοτήτων προσωρινής προστασίας, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ώστε να είμαστε ένα φιλόξενο κράτος για τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής να φύγουν από τα σπίτια τους. Όμως, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι η μόνη μεταναστευτική κρίση. Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ροές από διαφορετικές περιοχές. Πρέπει, λοιπόν,, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα κράτη πρώτης υποδοχής να σημειώσουμε πρόοδο στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και να υπάρξουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπoρέσουν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις.”

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα προτίθεται να φιλοξενήσει και άλλους Ουκρανούς εκτοπισθέντες, ο κ. Μηταράκης είπε: “Οπωσδήποτε, έχουμε ήδη δεχτεί 15.000 άτομα. Σήμερα, αρχίσαμε να εκδίδουμε δελτία ταυτότητας προσωρινής προστασίας, φορολογικό αριθμό, τους δίνουμε το κίνητρο για δουλειά, παρέχουμε φαγητό και διαμονή σε ανθρώπους που έρχονται από την Ουκρανία. Όταν η Ελλάδα ζήτησε αλληλεγγύη στο παρελθόν,  την πήρε. Τώρα,, προφανώς με την σειρά μας επιδεικνύουμε  αλληλεγγύη σε άλλες χώρες.”

Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα στήριζε έναν υποχρεωτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης, ο κ. Μηταράκης απάντησε: “Όταν μιλούσαμε για την προηγούμενη μεταναστευτική κρίση, μιλούσαμε για έναν υποχρεωτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης και αυτή ήταν η θέση των μεσογειακών χωρών. Αν ζητηθεί σήμερα, θα συμφωνήσουμε”. 

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber