Ν. Παναγιωτόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: «Έχουμε διαχειριστεί με επιτυχία το μεταναστευτικό μέχρι τώρα»

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Ν. Παναγιωτόπουλος, φιλοξενήθηκε σήμερα στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αναφέρθηκε:

Στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών: «Αυτή την εποχή θεωρώ ότι είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Πάντα περνούσαν περισσότεροι, επιχειρούσαν να μπουν περισσότεροι. Αυτή την περίοδο πριν χαλάσει ο καιρός, πριν έρθει ο χειμώνας σιγά σιγά και στις θάλασσες και κάνει το ταξίδι δυσκολότερο, έστω και το μικρό ταξίδι από τα μικρασιατικά παράλια, αλλά νομίζω ότι παρατηρούμε μια στροφή πολιτικής στην Ευρώπη. Όταν η Γερμανία αποφασίζει να υιοθετήσει πολύ αυστηρότερη στάση, βλέποντας εν πάση περιπτώσει τα αδιέξοδα κάποιας πολιτικής ανοιχτών συνόρων, αδυναμία ενσωμάτωσης πολλών από τους μετανάστες. Η Κρήτη έχει προστεθεί. Έχουν βρεθεί στη Γαύδο περί τις δυόμιση χιλιάδες  από το 2024, πέρσι ήταν καμιά εκατοστή, άρα, μεγάλη αύξηση, κάνοντας ταξίδια από τη Βόρεια Αφρική, από τις λιβυκές κυρίως ακτές. Επομένως έχει προστεθεί και η Κρήτη. Δεν είναι βέβαια τακτικές οι ροές αυτές γιατί το ταξίδι είναι μεγαλύτερο, πολύ πιο επικίνδυνο σε σχέση, ας πούμε, με τα λίγα λεπτά που χρειάζεται να διασχίσει κανείς με ταχύπλοο από τα μικρασιατικά παράλια και να βρεθεί στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αλλά ασφαλώς είναι και η Κρήτη. Η Κρήτη προσθέτει στον συνολικό αριθμό των αυξήσεων των ροών. Δεν είναι όπως σας είπα η αύξηση αυτή μη αναμενόμενη αυτή την εποχή, αλλά είχαμε σημαντική αύξηση τους πρώτους μήνες του 2024, είχαμε επίσης σημαντική αύξηση κατά τους φθινοπωρινούς μήνες του 2023, και το συνολικό ποσοστό παραπέμπει σε περίπου 50-60% αύξηση σε σχέση με πέρσι. Έχουμε μια σχετική μείωση από τα χερσαία σύνορα. Γιατί ο Έβρος φυλάσσεται καλύτερα, επεκτείνεται ο φράχτης, υπάρχει μεγαλύτερη παρουσία αστυνομίας και από τις 2 πλευρές και από Ελλάδα και Τουρκία. Υπάρχει κάποια σχετική συνεργασία Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας σε επιτελικό επίπεδο. Εκεί τα πράγματα είναι πιο ελεγχόμενο. Το σημείο που έχω θίξει πολλές φορές ότι είναι το προβληματικό σημείο είναι το νότιο Αιγαίο, τα νησιά των δωδεκανήσων κυρίως».

Στην αναφορά του Πρωθυπουργού για το μεταναστευτικό: «Όπως και να χει, το πρώτο που έχω να πω είναι ότι πολύ σωστά είπε ο πρωθυπουργός ότι έχουμε διαχειριστεί με επιτυχία το μεταναστευτικό μέχρι τώρα. Θυμίζω την έκρηξη που είχαμε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 και πώς αντιμετωπίστηκε αυτό επιτυχώς αλλά και τις σχετικά ελεγχόμενες ροές καθώς και τις γρήγορες διεκπεραιώσεις των αιτήσεων ασύλου που όλοι οι εισερχόμενοι έρχονται να υποβάλουν προκειμένου να μετακινηθούν από την Ελλάδα. Σπάνια η Ελλάδα είναι ο τελικός προορισμός και να προωθηθούν προς τη Βόρεια Ευρώπη. Αυτό δημιούργησε κάποια αποσυμφόρηση αν θέλετε στο σύστημα, αφού οι δομές αδειάζουν, ξαναγεμίζουν μετά αλλά αδειάζουν. Αυτή τη στιγμή η χωρητικότητα είναι γύρω στο 50% συνολικά. Οι ίδιοι θέλουν να πάνε στην Ευρώπη οπότε με το που έρχονται σε μια δομή, καταγράφονται γίνονται οι σχετικές ενέργειες για να καταγραφούν, να ταυτοποιηθούν, να καταθέσουν αιτήσεις ασύλου, αυτές οι αιτήσεις για άσυλο να διεκπεραιωθούν με ταχείς ρυθμούς. Άπαξ και γίνουν ελεγκτές και πάρουνε το καθεστώς του πρόσφυγα, τότε έχουν δικαίωμα να ταξιδέψουν στην Ευρώπη για 90 μέρες συνήθως».

Στην κατάσταση στις δομές: «Ναι, υπάρχουνε δομές στα νησιά στην Κω, για παράδειγμα, όπου υπάρχει μεγάλη πίεση, διότι όσοι έρχονται στην περιοχή εκείνη προωθούνται κυρίως στη δομή της Κω και στη Λέρο, οι οποίες εμφανίζουν μεγαλύτερες πληρότητες, περί το 70 με 80%, οριακά δηλαδή. Αλλά συνολικά για τις 33 δομές που λειτουργούν στη χώρα, πολλές από αυτές και στην ενδοχώρα, η πληρότητα είναι περί το 50%, αλλά διαχειρίσιμη μέχρι στιγμής. Ασφαλώς και ένα δραματικό γεγονός, όπως μία ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ας πούμε, μια σύγκρουση Χεσμπολάχ Ισραήλ για παράδειγμα, το απεύχομαι αυτό., θα δημιουργούσε καινούριες πιέσεις, καινούργια καινούργιες, προσφυγικές ροές και θα δοκίμαζε το σύστημά μας Είμαστε έτοιμοι, υπάρχουνε σχέδια διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων ασφαλώς, αλλά σίγουρα ένα τέτοιο έκτακτο γεγονός θα δοκίμαζε τις αντοχές του συστήματος. Επίσης πρέπει να συνυπολογίσουμε και τον παράγοντα κλίμα. Η κλιματική αλλαγή πλέον καθιστά την ζωή ανυπόφορη, εντελώς ανυπόφορη, αδύνατον να επιβιώσεις δηλαδή σε πολλές χώρες, κυρίως αφρικανικές. Αυτό δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις. Όταν στον τόπο σου δεν μπορείς να ζήσεις, όχι να εργαστείς και να προσφέρεις στην οικογένειά σου εξ αιτίας των συνθηκών, τότε αυτό τελικά σε βοηθάει να πάρεις τη μεγάλη απόφαση να μετακινηθείς. Να πουλήσεις ό,τι έχεις και δεν έχεις να συγκεντρώσεις κάποια χρήματα, να πληρώσεις τους διακινητές. Άρα αυτός είναι μία πρόσθετη αιτία πίεσης. Και βέβαια να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε και την εγκληματική δραστηριότητα με τους διακινητές. Αυτοί είναι εγκληματικές οργανώσεις και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από όλους. Έχουν τα μέσα. Για παράδειγμα στο Νότιο Αιγαίο. χρησιμοποιούνται ταχύπλοα του πιάνουν μεγάλες ταχύτητες σε καλό καιρό και μεταφέρουν κόσμο έναντι αδράς αμοιβής».

Στην παράνομη διακίνηση μεταναστών: «Υπάρχουν και μικρά και μεγάλα γιοτ που αναπτύσσουν ταχύτητες και είναι δύσκολο ακόμα και να καταδιωχθούν ή να ακινητοποιηθούν από τα δικά μας μέσα, από τα μέσα του λιμενικού. Εκτός από το ότι είναι πάρα πολλά τα σημεία, δεν μπορείς να αναπτύξεις σε όλα τα σημεία και από ένα ή 2 πλωτά μέσα, δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, καμία χώρα δεν την έχει, γιατί θα χρειαζόταν εκατοντάδες πλωτά μέσα του Λιμενικού και υπάρχουν κι άλλες δουλειές που πρέπει να κάνεις σε μια τουριστική σεζόν το καλοκαίρι στη θάλασσα και τα λοιπά και τα λοιπά. Αλλά ασφαλώς αυτό κάνει τη δουλειά ακόμα δυσκολότερη. Εκτιμώ ότι έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει παρουσία των αρχών που είναι επιφορτισμένες με την τήρηση της έννομης τάξης και της ασφάλειας ώστε και η νησιώτες και στα μικρά νησιά να αισθάνονται ότι η αστυνομία είναι παρούσα, το Λιμενικό είναι παρόν. Είμαστε σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία για να δούμε πώς θα λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Ασφαλώς και οι προσλήψεις των νέων συνοριοφυλάκων είναι σημαντικές. Αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να είναι καμιά παντακοσαριά. Δεν ξέρω τα ακριβή νούμερα, αλλά το συζητούσα προχθές εδώ στην έκθεση με τον Μιχάλη τον Χρυσοχoΐδη, τον αρμόδιο υπουργό συζητήσαμε και είπαμε ότι πρέπει να. εμφανιστούν και αρκετοί από αυτούς στα μικρά νησιά για να τονωθεί εκεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, γιατί  100-200 επιπλέον άνθρωποι που έχουν αποβιβαστεί παράνομα και έχουν συλληφθεί σε ένα μικρό νησί φαίνονται πολύ περισσότερο από 200 που εμφανίζονται σε ένα μεγαλύτερο, χωρίς να σημαίνει ότι και αυτοί που εμφανίζεται σε ένα μεγαλύτερο καλώς κάνουν και δεν πρέπει να επιληφθεί η αστυνομία. Ξέρετε, το κομμάτι αυτό της του εντοπισμού και της σύλληψης αυτών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας και του λιμενικού. Μετά αφότου συμβεί αυτός ο εντοπισμός και αυτή η σύλληψη, τότε αναλαμβάνει το Υπουργείο Μετανάστευσης με τη διαδικασία καταγραφής στις δομές. Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία. ότι έχουμε συντονιστικό ρόλο, προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τα 2 υπουργεία, όπως σας είπα, προκειμένου να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Όπως σας είπα, το πρόβλημα αυτό δεν το γιατί το ζητήσαμε ούτε το προκαλέσαμε, αλλά θα πρέπει να το διαχειριστούμε. Το διαχειριστήκαμε καλά ως τώρα. Μετά την έκρηξη του 2020 μειώθηκαν πολύ αισθητά οι ροές. Βέβαια θυμίζω ότι υπήρξε και μια περίοδος με τον COVID, όπου στην ουσία σταμάτησaν οι μετακινήσεις των πάντων όχι μόνο των παρανόμων μεταναστών και των προσφύγων. Τώρα βέβαια έχουμε τις αιτίες που σας περιέγραψα που θα δημιουργήσουν επιπλέον πίεση, άρα θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά πώς θα το αντιμετωπίσουμε.».

Στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Το σπορ ξέφυγε αυτές τις μέρες προφανώς με όλα αυτά που γίνονται, δίνει μια εικόνα άσχημη για την αξιωματική αντιπολίτευση. Μην το ξεχνάμε. Νομίζω είναι ο απόηχος των αδιεξόδων. Υπαρξιακά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ από τότε που ανέλαβε ο κύριος Κασσελάκης αρχηγός, ο οποίος. δεν ήτανε από τον ΣΥΡΙΖΑ, σάρκα από τη σάρκα του ΣΥΡΙΖΑ, και τώρα βγαίνουν όλα αυτά με αυτό τον τρόπο τον διαλυτικό. Πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να βρει τον βηματισμό της σε αυτή τη χώρα, αλλά προσωπικά δεν έχω τον καιρό να τα παρακολουθώ όλα αυτά. Η κυρία Κοραή έδωσε τον τόνο. Έχουμε θέματα πολλά στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Βρισκόμαστε σε μια σε ένα σημείο καμπής, νομίζω».

Κύλιση στην κορυφή
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber