Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Ν. Παναγιωτόπουλος, φιλοξενήθηκε σήμερα στο Action 24 και την εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με τους Γ. Κακούση και Αν. Λιβαθυνού.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αναφέρθηκε,
Στην αύξηση των ροών και το δημοσίευμα της Le Figarο που έκανε λόγο 222% αυξημένες μεταναστευτικές ροές: «Έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές. Αλλά και πέρυσι τέτοια εποχή ήταν αυξημένες. Πάντα τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη και τους καλοκαιρινούς μήνες γενικά και λόγω της ευχερέστερης μετάβασης από τη θάλασσα λόγω καιρικών συνθηκών καλύτερων το καλοκαίρι οι μεταναστευτικές ροές είναι αυξημένες, πριν χαλάσει ο καιρός κατά τον Οκτώβριο, Νοέμβριο, όπως είναι γνωστό στις θάλασσές μας. Όμως, ο ρυθμός αύξησής τους, όπως σας είπα, είναι σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Το δε νούμερο της Figaro το θεωρώ υπερβολικό. Δεν προκύπτει από τα δικά μας στοιχεία. Ασφαλώς δεν είναι αυξημένες κατά 222%, δηλαδή 3 φορές πάνω. Είναι αυξημένες, θα έλεγα περίπου σε ένα ποσοστό ρεαλιστικά πιο κοντά στο 50% σε σχέση με πέρσι. Το νούμερο που επικαλείται η Figaro για την Ελλάδα και την Ισπανία, την Ιταλία την αφήνει απ’ έξω κάνοντας κατά κάποιο τρόπο κάποια αβάντα στην κυρία Μελόνι, είναι για να για να απευθυνθεί στο εγχώριο ακροατήριο, το γαλλικό, και να δημιουργήσει όπως σας είπα κάποιες εντυπώσεις».
Στην τωρινή κατάσταση στις δομές: «Μπορεί οι άνθρωποι να μπαίνουν στην Ελλάδα να υποβάλουν την αίτηση ασύλου, δηλαδή να γίνουν πρόσφυγες, επομένως να έχουν δικαίωμα σε ταξιδιωτικά έγγραφα, για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη και να πάνε στον τελικό τους προορισμό, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και να φεύγουν γρήγορα. Επεξεργαζόμαστε πλέον εδώ και αρκετό καιρό, πιο γρήγορα τις αιτήσεις παροχής ασύλου στους εισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες. Πρόσφυγες κυρίως, γιατί όλοι θα αυτοί θέλουν να χαρακτηρίσουν πρόσφυγες και να φύγουν. Αυτό σημαίνει ότι πάει και έρχεται κόσμος πιο γρήγορα, αλλά οι δομές γεμίζουν και αδειάζουν πιο γρήγορα. Αυτή τη στιγμή περίπου σε φιλοξενούμενους είναι περί το 50% της δυναμικής τους. Υπάρχουν περιθώρια».
Στη συνεργασία με την Τουρκία: «Εδώ και κάποιο καιρό υπάρχει μία συνεργασία, άλλες φορές πιο έντονη, άλλες φορές λιγότερο με την τουρκική πλευρά. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα των διακινητών που είναι εγκληματίες, είναι μια εγκληματική δραστηριότητα, απλά εδώ τα «αγαθά» δεν είναι ναρκωτικά αλλά άνθρωποι και δυστυχώς ή ευτυχώς, ευτυχώς λέω εγώ, αυτά δεν μπορούν να κατασχεθούν ή να καταστραφούν, τους ανθρώπους πρέπει να τους περισώζουμε και να εξασφαλίζουμε ότι δεν θα κινδυνεύσουν στη θάλασσα. Εκεί, το λιμενικό έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, παράλληλα όμως να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας και τα θαλάσσια. [] Και ξέρετε ότι κατά καιρούς και λόγω του προηγούμενου ρόλου μου, ήμουν αρκετά σκληρός στη γλώσσα μου προς τους απέναντι, όμως αυτό το κομμάτι είναι απαραίτητο προς όφελος και των δύο χωρών. Η συνεργασία μεταξύ των αρχών και νομίζω ότι έχει αναπτυχθεί μια συνεργασία, η οποία όμως νομίζω, ειδικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, δεδομένου ότι εκεί αναπτύσσεται πιο έντονη δραστηριότητα με τους διακινητές, θα πρέπει να ενταχθεί ώστε αυτοί να εντοπίζονται και στα μικρασιατικά παράλια, αλλά και να ειδοποιούνται εγκαίρως, όπως γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις από τις τουρκικές λιμενικές αρχές ή αντίστοιχες ελληνικές για να παρεμβαίνουν.
Στο δημοσίευμα του BBC για το Λιμενικό: Είναι μια λεπτή ισορροπία αυτή. Έχουμε φάει ξύλο. Προχθές, τα συζητούσα αυτά με τον Βρετανό Πρέσβη στο Υπουργείο. Ήρθε να για μια συνάντηση εργασίας. Συζητήσαμε το θέμα του δημοσιεύματος του BBC. Ήταν κάπως απολογητικός, αλλά ευγενής και του είπα, του επανέλαβα ότι απλά η αίσθησή μας είναι ότι αδικήθηκαν οι άνθρωποι του λιμενικού που καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια και δύσκολη. Γιατί παράλληλα και πρέπει να καταπολεμούν εγκληματίες όταν διαπράττουν εγκληματική δραστηριότητα, οι διακινητές δηλαδή, που τώρα έχουν ενισχυθεί με μέσα ταχύπλοα που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και επομένως είναι δύσκολο ακόμα και να τα καταδιώξεις και να τα εντοπίσεις στις μικρές μικρές αποστάσεις από τα μικρασιατικά παράλια στα νησιά μας. Παράλληλα όμως και να διασώζουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν στις δομές, πρέπει να συνεργαστούμε με τους Τούρκους, το ‘χω πει.
Στα περιστατικά παράνομης εισόδου στη χώρα: «Εδώ και πάρα πολύ καιρό, ναι, κάθε μέρα έχουμε περιστατικά. Όμως έχει σημασία να υπάρχει παρουσία και για τα μικρά ακριτικά νησιά, της οργανωμένης ελληνικής πολιτείας με τις αρχές που είναι αρμόδιες για την τήρηση της ασφάλειας, της ασφάλειας στα σύνορα, αλλά και της εσωτερικής ασφάλειας, δηλαδή αστυνομία και λιμενικό. Είναι δύσκολο γιατί, ασφαλώς και δεν είναι μεγάλες οι δυνατότητες, είναι ολιγομελής, αν θέλετε, οι στελεχώσεις, ιδίως στα μικρά νησιά. Αλλά συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για να κάνουμε ότι μπορούμε, για να τονώσουμε αυτή την παρουσία.
Στην τακτική του τουρκικού Λιμενικού να συνοδεύει βάρκες με μετανάστες: «Εντάξει, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, αλλά, αλλά θα έλεγα ότι αυτό δεν είναι η συνηθισμένη κατάσταση. Η συνηθισμένη κατάσταση είναι η συνεργασία πλέον μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αρχών και πρέπει αυτή να ενταχθεί. Και επειδή πάντα, όπως σας είπα, το έγκλημα έχει τον τρόπο του να κάνει βήματα μπροστά και να προηγείται πολλές φορές των μηχανισμών καταστολής του εγκλήματος, τώρα έχουμε να κάνουμε με ταχύπλοα που αναπτύσσουν με τεράστιες μηχανές, πολλών κυβικών, μεγάλες ταχύτητες σε καλό καιρό πάντα. Έτσι ο καιρός βοηθάει τα ταχύπλοα να τρέχουν πολύ γρήγορα 40- 50 μίλια και είναι πολύ δύσκολο ακόμα και να καταδιωχθεί η καταδίωξη τους από τα ελληνικά. Και είναι ένα ερωτηματικό πώς χρηματοδοτείται όλη αυτή η ιστορία. Αλλά οι πληροφορίες μας λένε ότι οι άνθρωποι εκεί από την απελπισία τους, προβαίνουν σε ακραίες πράξεις, όπως ας πούμε, πουλάνε το σπίτι τους, υποθηκεύουν όλα τα υπάρχοντά τους, για να βρουν λεφτά για τη μεταφορά τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό λοιπόν, είναι το βασικό, έχουμε να κάνουμε με μια εγκληματική δραστηριότητα, την οποία πρέπει να καταπολεμήσουμε και για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να συνεργαστούμε με όλους, ασφαλώς και με τους Τούρκους γείτονες σε αυτό το κομμάτι».
Στη νόμιμη μετανάστευση: «Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι της ατζέντας του υπουργείου είναι η νόμιμη μετανάστευση. Σε πάρα πολλές δομές που φιλοξενούν παράτυπους πρόσφυγες και μετανάστες συμβαίνει το φαινόμενο, αρκετοί, από τους φιλοξενούμενους να πιάνουν δουλειά στις τοπικές επιχειρήσεις. Στην δομή που λειτουργεί στην εκλογική μου περιφέρεια στην Καβάλα από τους 650 περίπου φιλοξενούμενους οι μισοί έχουν πιάσει δουλειά εδώ και εκεί σε επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, εστίαση, μικρές βιοτεχνίες. Είναι γνωστό ότι, σε κάποιους τομείς της ελληνικής οικονομίας η ανάγκη για θέση εργασίας είναι μεγάλη. Εκατοντάδες, χιλιάδες θέσεις εργασίας αναζητούνται στον τουρισμό, στα έργα, στις κατασκευές και στην πρωτογενή παραγωγή. Η νόμιμη μετανάστευση όμως, είναι η οργανωμένη μετάκληση εργαζομένων, από συμφωνίες εργοδότη εργαζόμενου στο εξωτερικό που περνάνε από τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες, θεώρηση εισόδου από το προξενείο της χώρας προέλευσης, έκδοση άδειας διαμονής από τις διοικητικές υπηρεσίες. Εδώ είναι η Γενική Γραμματεία της αποκεντρωμένης στις περιφέρειες. Άλλες λειτουργούν γρήγορα και αποτελεσματικά, άλλες χρειάζονται βελτίωση στους ρυθμούς. Ο άλλος τρόπος είναι οι διμερείς συμφωνίες με χώρες που μας ενδιαφέρουν να προσφέρουνε εργαζομένους σε τομείς στήριξης της οικονομίας. Κάποιες δουλεύουν με αποτέλεσμα, κάποιες χρειάζονται βελτίωση, κάποιες είναι υπό διαπραγμάτευση.
Στις επιστροφές: «Άκουγα τον Γενικό Διευθυντή της Frontex στο Ευρωκοινοβούλιο χθες, να συζητάει για τα αυξημένα μεταναστευτικά ρεύματα από παντού. Έχει διπλασιαστεί η είσοδος από τα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία από τον Ατλαντικό, έχει τριπλασιαστεί η είσοδος από τη Λευκορωσία προς τη Βόρεια Ευρώπη. Εμείς θα πιεστούμε, αλλά θα δεν θα χτυπούσα καμπανάκι συναγερμού ακόμα, έχει πολύ δρόμο. Χθες έγινε λόγος σε ένα δημοσίευμα κάποιας εφημερίδας, για 15.000 επιστροφές. Αυτό δεν είναι ούτε επί θύραις, ούτε είναι το νούμερο, είναι αυθαίρετο. Αυτό δείχνει δύο πράγματα, πρώτον ότι έχουμε μάλλον μια στροφή στη γενική στάση της Γερμανίας, που κάποτε ήταν πολύ ανοικτή στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Προφανώς έχουμε να κάνουμε μια πολιτική στροφή, η οποία δηλώνει δύο πράγματα, πρώτον, ότι ο κυβερνητικός Συνασπισμών Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων έχει προβλήματα. Αυτό το γνωρίζουμε και από πριν και δεύτερον ότι η εντυπωσιακή και ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία αλλά και αλλού, επιβάλλει κάποια αλλαγή στάσης από τη γερμανική κυβέρνηση και αυτή η αλλαγή η πιο εύκολη έκφραση της είναι μια σκληρότερη στάση στα περί του μεταναστευτικού. Οι Γερμανοί συζητούσαν ανέκαθεν επιστροφές. Πρέπει να δούμε και τη νομοθεσία. Υπάρχουν δύο κατηγορίες, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, υπάρχουν στη Γερμανία, αυτοί έχουν κάνει τα χαρτιά τους στην Ελλάδα για αίτηση ασύλου έχουν πάρει το στάτους του πρόσφυγα, ταξιδιωτικά έγγραφα και μπορούν να ταξιδέψουν για 90 μέρες εντός ζώνης Σέγκεν μέσα στην Ευρώπη, δηλαδή να πάνε Γερμανία μετά να γυρίσουν πίσω. Δεν το κάνουν όμως, φεύγουν στη Γερμανία και εκεί ρίχνουν άγκυρα ή εξαφανίζονται και τους ψάχνουν. Δεν είναι τόσο εύκολες οι επιστροφές. Πρώτα πρέπει να τους εντοπίσουν. Οι περισσότεροι, όπως είπα, δεν βρίσκονται στη Γερμανία γιατί από κάποιο σημείο και μετά έχουν εξαφανιστεί. Πρέπει να τους βρουν. Υπάρχει μόνο η δακτυλοσκόπηση που έγινε στο σημείο εισόδου στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στη δομή, στο ΚΥΤ Υποδοχής που δηλώνει, ας πούμε, ότι αυτοί πέρασαν από την Ελλάδα ή από τη Βουλγαρία. Ο φονιάς του Σόλινγκεν, αυτός που έκανε το επεισόδιο δολοφόνησε ανθρώπους και από εκεί δημιουργήθηκε μια κατακραυγή, που ίσως και αυτή να ήταν ο καταλύτης στην ανακοίνωση Σολτς, είχε μπει σε ευρωπαϊκό έδαφος από τη Βουλγαρία έτσι και κατέληξε, ας πούμε στη Γερμανία, γιατί οι περισσότεροι αυτό θέλουν, αλλά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν υπάρχουν μαζικές επιστροφές με αεροπλάνα, ας πούμε, 15.000 μία αερογέφυρα από το Βερολίνο στην Αθήνα, τεχνικά είναι δύσκολο. Δημιουργείται όμως η εντύπωση. Ασφαλώς αυτό προδιαγράφει τη μελλοντική διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενόψει του Συμφώνου του νέου Ευρωπαϊκού για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Θα δούμε και ασφαλώς και χωρίς την Ελλάδα θα υποστούν πίεση, αλλά θα το διαπραγματευτούμε».