Search
Close this search box.

Νότης Μηταράκης: 14 σημεία βελτίωσης στη διαχείριση του μεταναστευτικού – Η Ελλάδα έχει σύνορα και τα προστατεύουμε 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και τους ανταποκριτές ξένου Τύπου 

Συνέντευξη Τύπου έδωσε την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης προς τους διαπιστευμένους συντάκτες και τους ανταποκριτές ξένου Τύπου. 

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου, την θωράκιση των συνόρων καθώς και τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα μετανάστευσης επισημαίνοντας πως πέρσι καταγράφηκαν στη χώρα οι χαμηλότερες ροές της δεκαετίας και πως φέτος αναμένεται να είναι η δεύτερη καλύτερη χρονιά.  

Αναφορικά με το περιστατικό στον  Έβρο και τους 38 μετανάστες ο κ. Μηταράκης παρουσίασε φωτογραφίες από την τουρκική νησίδα στις οποίες φαινόταν πόσο κοντά ήταν αυτή και πόσο ρηχή ήταν η στάθμη του ποταμού.  

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε, επίσης και στην θωράκιση των συνόρων και τις διασώσεις που έχει κάνει το Λιμενικό Σώμα, οι οποίες ανέρχονται τον Σεπτέμβριο του 2022 σε 1.361. Αναφορικά με τον Έβρο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε πως θωρακίζεται με την επέκταση του φράχτη, ενώ αναβαθμίζονται και τα συστήματα παρακολούθησης και επιτήρησης.  

Επίσης, ο κ. Μηταράκης μίλησε εκτενώς για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, το οποίο θα ολοκληρώσει τον κύκλο του στο τέλος του έτους, εξηγώντας παράλληλα τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τους δικαιούχους του προγράμματος.  

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε στην συμφωνία με το Μπαγκλαντές  σχετικά με τη νόμιμη μετανάστευση και παροχή εργατικών χεριών στην ελληνική οικονομία αλλά και στα Ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία διαχειρίζεται η χώρα μας.  

Βασικά σημεία Συνέντευξης 

 Για τον Έβρο και το περιστατικό με τους 38 μετανάστες ανέφερε πως: «Είναι αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση για ένα θέμα, το οποίο δέχθηκε επίθεση, φυσικά και θα απαντήσει. Δεν μπορεί να μιλάνε όλοι οι άλλοι εκτός από την Ελληνική Κυβέρνηση, για μια υπόθεση μείζονος ενδιαφέροντος. Ήταν φυσιολογικό η Κυβέρνηση να απαντήσει, όταν προέκυψαν πολύ σημαντικά στοιχεία».  

Στην συνέχεια ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στα στοιχεία που προέκυψαν, μιλώντας για το βίντεο που προβλήθηκε σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο μετέδιδε πως μια ομάδα προσφύγων ήταν εγκλωβισμένη πάνω στην νησίδα στις 15 Αυγούστου, κάτι που όπως είπε ο κ. Μηταράκης ήταν ψευδές «καθώς όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι αιτούντες άσυλο, πέρασαν στο ελληνικό έδαφος στις 14 Αυγούστου το πρωί. Άρα, το βίντεο ήταν γραμμένο από πριν». Στην συνέχεια αναφέρθηκε και πάλι, στα στοιχεία τα οποία από τις μέχρι τώρα έρευνες δεν δείχνουν ότι υπάρχει και πέμπτο παιδί από την οικογένεια.  

Στην συνέχεια ο κ. Μηταράκης παρουσίασε για πρώτη φορά και φωτογραφίες από το σημείο της νησίδας, όπου βρέθηκε ο ίδιος από την ελληνική όχθη αμέσως μετά το περιστατικό. Όπως είπε η στάθμη του ποταμού ήταν πολύ χαμηλή, ενώ η απόσταση από την Ελλάδα ήταν μικρή.  

Για την θωράκιση του Έβρου: Σε σχετική ερώτηση για τον φράχτη του Έβρου ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.   

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Μηταράκης παρουσίασε τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας, και όπως είπε η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας με περίπου 8.745, ενώ η φετινή αναμένεται να είναι η δεύτερη καλύτερη με 10.270 μέχρι σήμερα. 

 Για τι διασώσεις από το Λιμενικό Σώμα: Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατά την εισήγησή του παρέθεσε και σχετικά στοιχεία για τα περιστατικά έρευνας και διάσωσης στα οποία έχει συμμετάσχει το Λιμενικό Σώμα τα οποία αριθμούνται σε 32 ενώ έχει σώσει 1.361 άτομα.  

Για του Ουκρανούς πρόσφυγες: Σχετικά με τους Ουκρανούς πρόσφυγες και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Υπουργός, 75.942 Ουκρανοί έφτασαν στη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου και έχουν υποβληθεί 20.135 αιτήσεις για προσωρινή προστασία. Ωστόσο, όπως ανέφερε, υπάρχουν ήδη πληροφορίες για Ουκρανούς που επιλέγουν τις τελευταίες εβδομάδες να γυρίσουν στη χώρα τους σε συγκεκριμένες περιοχές. 

Για τον Ελαιώνα: «Είναι μια δομή που έκανε τον κύκλο της. Κάποια εποχή ήταν πάρα πολύ κρίσιμη και πάρα πολύ χρήσιμη, πλέον ο ιδιοκτήτης της έκτασης που είναι ο Δήμος Αθηναίων, έχει ζητήσει να του επιστραφεί εντός του 2022. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε επαρκέστατο χώρο φιλοξενίας. Αυτήν την στιγμή έχουν μείνει 500 άτομα. Πρέπει όλοι να μεταφερθούν σε νέες δομές». 

 Για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους ανέφερε πώς: «το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν ένα σωστό πρόγραμμα όταν δεν υπήρχε δυνατότητα αξιοπρεπούς φιλοξενίας. Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ δεν αφορά αναγνωρισμένους πρόσφυγες, αλλά αιτούντες άσυλο. Καταφέραμε στις 4 με 6 εβδομάδες να έχουμε εκδώσει την πρώτη απόφαση ασύλου. Στόχος είναι στους πρώτους πέντε με έξι μήνες, σε περίπτωση αρνητικής πρώτης απόφασης να έχει εκδοθεί και η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής. Άρα, πλέον αυτό το πρόβλημα που υπήρχε με τις μεγάλες καθυστερήσεις και οδηγούσε σε υπερσυγκέντρωση στις δομές, πλέον δεν υπάρχει. Δεν είναι λογικό να πληρώνουμε το κόστος του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, όταν έχουμε 25.000 θέσεις στις υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας και αυτήν την στιγμή μένουν σε αυτές 8.000 και καθώς θα επιταχύνεται η έκδοση, ως το τέλος του χρόνου θα έχουμε λιγότερους διαμένοντες από αυτούς που έχουμε σήμερα».   

 Για τις ΜΚΟ: Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει θολό τοπίο με τον ρόλο των ΜΚΟ ο κ. Μηταράκης  ανέφερε «ότι η πλειοψηφία των ΜΚΟ βοηθάει στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και έπαιξε έναν ιδιαίτερο ρόλο στην αρχή της κρίσης που δεν ήμασταν έτοιμοι σαν κράτος. Υπάρχει όμως μια γραμμή. Το να βοηθήσεις κάποιον που είναι στην Ελλάδα είναι απολύτως θεμιτό. Το να συνεργαστείς όμως, με ανθρώπους απέναντι για να βοηθήσεις κάποιον να μπει παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό είναι αδίκημα, και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπου υπάρχουν ΜΚΟ ή  άνθρωποι, οι οποίοι εμπλέκονται στην παράνομη είσοδο κάποιου στην ελληνική επικράτεια θα βρεθούν αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη. Υπάρχουν αρκετές δικογραφίες που έχουν ήδη γίνει από την Ελληνική Αστυνομία και είναι στην φάση της ανάκρισης. Πιθανόν και υποθέσεις που έχουν πάει τώρα στην Δικαιοσύνη να οδηγήσουν σε αντίστοιχα συμπεράσματα. Το μήνυμα είναι πολύ απλό προς τις ΜΚΟ, θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας, θέλουμε να συνεχίσετε να συμβάλλετε στην αντιμετώπιση της κρίσης, δεν θα δεχθούμε συνδρομή σε παράνομη είσοδο στην ευρωπαϊκή επικράτεια».  

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε επίσης για τις ΜΚΟ: σε πολλά θέματα έχουμε ανακτήσει εμείς τον έλεγχο. Οι δομές διοικούνταν από τις ΜΚΟ. Τώρα, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναλάβει τη λειτουργία όλων των δομών και έχει ορίσει διοικητές. 

 Για τις κατηγορίες περί pushbacks: Ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «κατηγορίες για pushbacks αντιμετωπίζουν αυτήν την στιγμή πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η πραγματικότητα είναι ότι τα σύνορα μας με την Τουρκία δεν έχουν μόνο το μεταναστευτικό. Τα σύνορα με την Τουρκία είναι μια περιοχή αυξημένης εθνικής ασφαλείας, υπάρχουν πολλά ζητήματα, τα οποία πρέπει να παρακολουθούμε και αυτό απαιτεί να υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα. Υπάρχει μια πλήρης συνεννόηση με την FRONTEX για τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».   

Για την Τουρκία: Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι πρόκειται για μια ασφαλή χώρα. «Είναι μέλος Συμβουλίου της Ευρώπης, και η Ευρωπαϊκή Ένωση τη στηρίζει και τη χαρακτηρίζει ως ασφαλή. Υπάρχουν οι αποφάσεις που στηρίζουν αυτό το χαρακτηρισμό και συγκεκριμένα τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί έτσι και από τη διεθνή κοινότητα. Έχει τη δυνατότητα να παράσχει φιλοξενία σε πρόσφυγες. Δεν σημαίνει ότι αυτοί που αναγνωρίστηκαν στην Ελλάδα κινδύνευαν στην Τουρκία». 

Για τις μετεγκαταστάσεις: «Δεν είναι εφικτή η μεταφορά μιας ολόκληρης χώρας σε μια άλλη και η χώρα μας δε μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος μόνη της, πέραν των δυνατοτήτων της. Η Ελλάδα θέλει και θα συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα για να συμβάλλει  στη μετεγκατάσταση ανθρώπων που χρήζουν προστασίας, οργανωμένα και συγκροτημένα στην ασφαλή ΕΕ. Δε θα διαλέγουν οι λαθροδιακινητές ποιοι θα έρθουν βάσει οικονομικών ανταλλαγμάτων. Εφαρμόζουμε μια ανθρωπιστική πολιτική με τη βοήθεια της ΕΕ». 

 «Έχουμε πει πολλές φορές ότι η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόζει έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο προστασίας. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί θα πρέπει να υπάρχουν σύνορα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση -ειδικά στη ζώνη Σένγκεν- για αυτούς που είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Και σε πολλές κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη, δυστυχώς, πιο πολύ τους ενδιαφέρει το θέμα της προστασίας τους από δευτερογενείς ροές παρά το θέμα της αλληλεγγύης προς τις χώρες πρώτης υποδοχής. Για παράδειγμα, οι εκτιμώμενες αφίξεις στην ΕΕ το 2022 είναι 160.000, ενώ οι μετεγκαταστάσεις που προσφέρθηκαν είναι για 1.017 άτομα». 

Για νέες διαδρομές διακίνησης: Ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία για να αποτραπούν παράνομες αναχωρήσεις από το Λίβανο. «Δική μας ευθύνη είναι να προστατεύσουμε το δικό μας χώρο έρευνας και διάσωσης και το κάνουμε. Επιπλέον, αποτρέπουμε παράνομες αναχωρήσεις από τη χώρα μας και συλλαμβάνουμε τα παράνομα κυκλώματα που συμμετέχουν στη μεταφορά όσων αιτούνται άσυλο από τη χώρα μας σε τρίτες χώρες». Όπως είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης «πρέπει να σπάμε την αλυσίδα των λαθροδιακινητών, οι οποίοι όταν δυσκολεύονται ψάχνουν και βρίσκουν νέες διαδρομές. Αυτήν την στιγμή υπάρχει αύξηση των ροών προς την Βουλγαρία, την Κύπρο και πως υπάρχει μια μεταστροφή στις διαδρομές. Από το 2015 -2016 και μετά γίναμε βασική πύλη εισόδου, πλέον επαναφέρθηκε η ισορροπία» κατέληξε ο κ. Μηταράκης.  

Για την συμφωνία με το Μπαγκλαντές: Όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης σε σχετική ερώτηση «από τον Νοέμβριο που θα εφαρμοστεί η πλατφόρμα καταγραφής θα έρθουν νομίμως οι 4.000 πρώτοι εργάτες. Είναι μια βοήθεια στην αγροτική παραγωγή». Όσον αφορά την συμφωνία είπε ότι «το Μπαγκλαντές έχει αναλάβει την υποχρέωση να δέχεται την επιστροφή όσων θα στέλνουμε πίσω. Είναι πολύ κρίσιμο μετά την εφαρμογή το Νοέμβριο να αρχίσουμε τις πρώτες επιστροφές για το μέλλον της συμφωνίας. Θα έχουμε μια πολύ καλή εικόνα σε ένα εξάμηνο θεωρώ για το πόσο λειτουργική θα είναι αυτή η συμφωνία». 

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber