Το τεράστιο θέμα του μεταναστευτικού και του προσφυγικού συζήτησε στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ των Δελφών ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με τη δημοσιογράφο του Alpha, Μαρία Νικόλτσιου.
Σε συζήτηση με τίτλο: “Βάζοντας σε τάξη το σπίτι μας: Η Ευρωπαϊκή μάχη της Ελλάδας για μία αποτελεσματική και ανθρώπινη απάντηση στη μετανάστευση”, ο κ. Μηταράκης έδωσε έμφαση σε θεματικές όπως: Πώς η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη. Πώς διαχειρίζεται την προσπάθεια να δώσει καταφύγιο σε ανθρώπους που διώκονται και ταυτόχρονα να προστατεύσει τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Υπάρχει μία «χρυσή» λύση που αντανακλά και στα ανθρωπιστικά ιδεώδη, αλλά και την ανάγκη για ασφάλεια;
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι το μεταναστευτικό αποτέλεσε βασικό θέμα για την Ευρωπαϊκή ήπειρο τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο πρόκειται για ένα θέμα που αφορά όλον τον πλανήτη, αναφέροντας ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Εκτίμησε δε, ότι το μεταναστευτικό θα παραμείνει και πρόκειται για ένα πρόβλημα που θα συζητάμε και τις επόμενες δεκαετίες.
«Ο ξεκάθαρος στόχος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ο εξής: Δε θέλουμε να είμαστε η πύλη της Ευρώπης για τα κυκλώματα διακινητών» σημείωσε ο κ. Μηταράκης. Εξήγησε ότι η Κυβέρνηση εργάστηκε με στόχο τη μείωση ροών και τη μείωση των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, πέτυχε την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, χωρίς να έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών, ανέδειξε την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου. «Το επόμενο στοίχημα», είπε ο κ. Μηταράκης «είναι οι απελάσεις», διευκρινίζοντας ότι «ήδη έχουμε περισσότερες απελάσεις από αφίξεις, μειώνουμε τις δομές στην ενδοχώρα και ελέγχουμε τις ΜΚΟ, διώκοντας όσες παρανομούν.
«Η Κυβέρνηση περιόρισε τα οικονομικά επιδόματα σε αιτούντες άσυλο, διότι ουσιαστικά χρηματοδοτούσαμε διακινητές» τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ σε ερώτηση για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση περί «αφρικανοποίησης των αστικών κέντρων», απάντησε ότι από το 2019 μέχρι σήμερα η Αθήνα είναι σταθερή και ότι δεν έχει υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση, ενώ ανέδειξε το γεγονός ότι πλέον έχουμε περισσότερες απελάσεις από αφίξεις.
«Πλέον θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν αφίξεις, οι οποίες δεν καταγράφονται» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει καμία άφιξη που να μην υφίσταται αστυνομικό έλεγχο με την αξιοποίηση και της διεθνούς βάσης δεδομένων.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε και στη στάση της Τουρκίας λέγοντας ότι «αυτό που συνέβη πέρυσι στον Έβρο και τα νησιά αποτέλεσε απειλή για την ασφάλειά μας. Οι απειλές της Τουρκίας για 100.000 μετανάστες απετράπησαν. Πλέον, θεωρούμε την Τουρκία ‘ασφαλή χώρα’, υπάρχουν αιτήσεις για 1.450 επιστροφές, αλλά ακόμα δεν έχουμε απάντηση».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη έχουμε επιστρέψει στην προ 2015 εποχή, πριν τον ΣΥΡΙΖΑ, που η Ελλάδα δεν αποτελούσε πύλη εισόδου.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στην ενίσχυση της Frontex και σε ένα κοινό μηχανισμό επιστροφών στην Ευρώπη, όμως το δύσκολο σημείο είναι το θέμα του ασύλου, καθώς αν κάποιος πάρει άσυλο στην Ελλάδα, δεν μπορεί να πάει στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κ. Μηταράκης εκτίμησε ότι η Ευρώπη δε θα μπορούσε ξανά να αντιμετωπίσει ένα κύμα του ενός εκατομμυρίου προσφύγων, όπως έγινε στο παρελθόν και έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία της έμπρακτης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε.
Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις περί αύξησης των μεταναστευτικών ροών στο μέλλον, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εξήγησε ότι αν υπάρξει αστάθεια στο Αφγανιστάν, τότε θα έχουμε μεγάλη αύξηση ροών και στη χώρα μας. Αποδέχθηκε ότι η Ευρώπη έχει και θα συνεχίσει να έχει ανάγκη για εργατικό δυναμικό, κατέληξε ωστόσο τονίζοντας: «Αυτό που λέμε στην Ευρώπη είναι ότι δε θα επιτρέψουμε στους διακινητές να αποφασίζουν αυτοί ποιοι θα έρθουν στην Ευρώπη. Θα αποφασίζουμε εμείς».