“Θέση της Ελλάδος ο κοινός ευρωπαϊκός χώρος προστασίας”
“Το ευρωπαϊκό καθεστώς προστασίας αποτελεί τη μόνη απάντηση στην κριτική που δέχεται η Ένωση ως προς τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά”, τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Κοινό Συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δικαστών και της European Union Agency for Asylum.
Όπως επεσήμανε ο κ. Μηταράκης:
“Οι δικαστές που υπηρετούν στις Επιτροπές της Αρχής Προσφυγών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχουν κληθεί να εκδικάσουν προσφυγές που άπτονται κρίσιμων ζητημάτων, όπως η εφαρμογή της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας». Mέσω των αποφάσεών τους εγγυώνται τη διασφάλιση των δικαιωμάτων, όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα’’.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε στα διδάγματα της πανδημικής και μεταναστευτικής κρίσης, τις οποίες κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση, και ανέδειξαν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση του συστήματος ασύλου.
“Η Ελλάδα είναι”, συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης, “πρωτοπόρος, καθιερώνοντας με τη συνδρομή του EUAA το θεσμό της εξ αποστάσεως συνέντευξης, αλλά και της εξ αποστάσεως διενέργειας διοικητικών ενεργειών. Ο στόχος μας είναι η μετάβαση σε ένα απόλυτα ψηφιοποιημένο περιβάλλον, το οποίο θα συμβάλει στο βασικό στόχο κάθε εθνικού συστήματος ασύλου, την ταχεία αλλά και ποιοτική εξέταση όλων των αιτημάτων ασύλου.”
Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργοποίηση της Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας και τον Κοινό Ευρωπαικό Χώρο Προστασίας, την ώρα που η χώρα μας έχει υποδεχτεί 26 περίπου χιλιάδες Ουκρανούς. Καταλήγοντας χαρακτηριστικά:
“Με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία, η ΕΕ έκανε ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αυτή της δημιουργίας ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Προστασίας. Ο Κοινός Ευρωπαϊκός Χώρος Προστασίας, πάγια θέση της Ελλάδας στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, αποτελεί τη λογική απόρροια ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου”.