Συμμαχία Ελλάδας – Νορβηγίας για την εξάλειψη της νεανικής παραβατικότητας

Με ένα Μνημόνιο Συνεργασίας επισφραγίστηκε η επιτυχημένη συνεργασία της Ελλάδας και της Νορβηγίας στον κρίσιμο τομέα του προσφυγικού μέσω νέων διμερών προγραμμάτων στήριξης, που υλοποιούνται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τη NORCAP, την οργάνωση που λειτουργεί από το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων και χρηματοδοτείται από τη νορβηγική κυβέρνηση.

Το μνημόνιο υπέγραψαν, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας Ηρακλή Μοσκώφ, η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη και η Διευθύντρια της NORCAP, Μπενεντίκτε Γκιάβερ, επικυρώνοντας την δέσμευση για τη συνέχιση του έργου FORTIFY και αναδεικνύοντας την σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την διασφάλιση της προστασίας και ενσωμάτωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς και των ευάλωτων προσώπων γενικότερα στην ελληνική κοινωνία.

Το έργο «Ενδυνάμωση Ελληνικών Συστημάτων για την Προστασία και Πρόληψη Παραβατικότητας στους Ασυνόδευτους Ανήλικους», χρηματοδοτήθηκε από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου της περιόδου 2014-2020 και ο απολογισμός έγινε από τον Γενικό Διευθυντή της ΜΚΟ Zeuxis, Παναγιώτη Νίκα. Πρόκειται για ένα έργο που απέδειξε στην πράξη την αξία και την σημασία της αντιμετώπισης της παραβατικότητας των ασυνόδευτων ανηλίκων.


Το έργο FORTIFY έθεσε ισχυρά θεμέλια για την πρόληψη της παραβατικότητας στους ασυνόδευτους ανήλικους μέσω της ανάπτυξης εργαλείων όπως οι Τυποποιημένες Λειτουργικές Διαδικασίες (SOPs) και η Έκθεση Αξιολόγησης Αναγκών. Αυτά τα εργαλεία, μαζί με τις καλές πρακτικές που διαμορφώθηκαν, διασφαλίζουν βιώσιμες λύσεις και ενισχύουν τις ικανότητες των εθνικών συστημάτων. Επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη διεύρυνση των συνεργασιών, την περαιτέρω εφαρμογή των εργαλείων που δημιουργήθηκαν και την αναζήτηση πρόσθετων χρηματοδοτήσεων για την βιωσιμότητα του έργου.


«Το έργο FORTIFY αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι μέσω συνεργασιών μπορούμε να δημιουργήσουμε πραγματικές λύσεις για τα ευάλωτα παιδιά. Είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την προστασία και την ένταξη των ασυνόδευτων ανηλίκων, ώστε να αποτρέπεται η εργαλειοποίησή τους από το οργανωμένο έγκλημα και την ριζοσπαστικοποίηση», δήλωσε η κ. Βούλτεψη.


Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Προστασίας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ, σημείωσε: «Το FORTIFY δεν είναι απλώς ένα έργο. Είναι ένα όραμα για την ενδυνάμωση των εθνικών μας συστημάτων, τη συνεργασία και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προάγει την ασφάλεια και την ένταξη των ασυνόδευτων ανηλίκων. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια και προσήλωση».


Χαιρετισμούς και ομιλίες απηύθυναν η Διευθύντρια της NORCAP, Μπενεντίκτε Γκιάβερ, η Ιωάννα Τζίκα, Προϊσταμένη του Εθνικού Σημείου Επαφής του ΕΟΧ, η υπεύθυνη του έργου Βάσια Μίμη, η εμπειρογνώμονας Παιδικής Προστασίας Πόπη Γκλίβα και ο εμπειρογνώμονας της NORCAP, Χρήστος Μαρτίνης, οι οποίοι ανέλυσαν την μεθοδολογία και τα κύρια ευρήματα του έργου.


Στο πάνελ της συζήτησης για τα επόμενα βήματα, συμμετείχαν οι Δέσποινα Φραγκοπούλου Γιοχάνσεν, Επικεφαλής Ένταξης και Ενδυνάμωσης στη NORCAP – NRC, Ουρανία Σακελλαράκη, διευθύντρια του έργου από την Γενική Γραμματεία Προστασίας Ευάλωτων Πολιτών, Ευαγγελία Ντελαβεκούρα, Επιμελήτρια Ανηλίκων – Κοινωνική Λειτουργός της Γενικής Γραμματείας και ο Φώτης Σίσκος, Αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κύλιση στην κορυφή
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber