Την μείωση των ροών μέσω την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και τις επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας, ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ FM 100,3 FM και το δημοσιογράφο, Άρη Πορτοσάλτε.
«Μάλιστα, τα κέντρα άρχισαν να «πιάνουν» τους στόχους παραγωγικότητας, δηλαδή αριθμός αποφάσεων ανά χειριστή μέσα σε μία εβδομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται μεγάλη ενίσχυση του προσωπικού της Υπηρεσίας Ασύλου, αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών».
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου προανήγγειλε έναρξη εργασιών για την ανέγερση κλειστών ελεγχόμενων δομών μέσα στο Μάρτιο και την θέση σε λειτουργία το καλοκαίρι, τονίζοντας ότι «πρώτον, μόνο, έτσι, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά η διαδικασία ασύλου. Δεύτερον, πολλοί μετανάστες, γνωρίζοντας ότι θα απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους, εξαφανίζονται, κάτι που δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στην περιοχή. Τρίτον, η σημερινή κατάσταση δεν μας επιτρέπει να προστατέψουμε την ασφάλεια των αιτούντων ασύλου, αλλά και των κατοίκων».
Σε ερώτηση για τις επιστροφές μεταναστών, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «η Τουρκία αυτή τη στιγμή συνεργάζεται απολύτως στο θέμα των επιστροφών. Έχουν γίνει 8 αποστολές μέσα στον Ιανουάριο και έχουν επιστραφεί συνολικά 100 άτομα περίπου. Στόχος μας οι 200 επιστροφές μεταναστών ανά εβδομάδα» και συμπλήρωσε ότι «η επιτάχυνση του ασύλου είναι η πιο σίγουρη αποσυμφόρηση των νησιών, γιατί δε λειτουργεί θελκτικά για νέες ροές».
Ο κ. Μηταράκης, τέλος, ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μέχρι στιγμής, είτε δικαιούχοι είτε αιτούντες ασύλου, ανέρχεται στις 150 χιλιάδες, ενώ, αυτή τη στιγμή στα νησιά, η πλειοψηφία των αιτούντων προέρχονται από το Αφγανιστάν και όχι από τη Συρία και προσέθεσε ότι. «το μεγάλο στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε κανάλια επιστροφών από την ενδοχώρα, ειδικά προς το Αφγανιστάν».
«Στόχος μας η θετική απόφαση σε αιτήσεις ασύλου να βγαίνει σε ένα μήνα, ενώ οι αρνητικές το αργότερο μέχρι 3 μήνες, οπότε ο μέσος χρόνος παραμονής στα νησιά να πέσει στους 2 μήνες», κατέληξε χαρακτηριστικά.