Συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου στο μεταναστευτικό

Η επανέναρξη του στρατηγικού διαλόγου για τη μετανάστευση μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου ήταν μεταξύ των  θεμάτων της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρη Καιρίδη και του Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κ. Matthew Lodge.

Ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, δεδομένου ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν, πλέον, παρόμοιες προκλήσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα. Σήμερα, ο πολλαπλασιασμός των παράτυπων αφίξεων μέσω της Μάγχης, με μικρά φουσκωτά σκάφη, αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί σοβαρά την κυβέρνηση και τη δημόσια ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, στο σύστημα υποδοχής και διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τον βρετανικών αρχών, υπό τον όγκο των χιλιάδων αιτήσεων ασύλου που έχουν να διαχειριστούν. Από την άλλη μεριά, ο κ. Καιρίδης καλωσόρισε τη διαρκή αναζήτηση πρακτικών λύσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Οι δύο συνομιλητές αντάλλαξαν απόψεις περί των τελευταίων εξελίξεων στο μεταναστευτικό, σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και των ιδιαίτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Κυβερνήσεις των δύο χωρών στη συναφή εσωτερική και εξωτερική τους πολιτική.

Σε αυτό το πλαίσιο κ. Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Lodge για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εξορθολογίσει τη νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες, ενισχύοντας παράλληλα τη δράση της για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων των διακινητών, οι οποίοι με τις πρακτικές τους θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των παράτυπων μεταναστών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Αν. Μεσόγειο αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη.

Ο Βρετανός Πρέσβης ενημέρωσε τον κ. Υπουργό για το πρόσφατο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο με την Τουρκία αναφορικά με την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών μεταναστών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ισχύ. Το Μνημόνιο, εκτός των άλλων, προβλέπει την από κοινού δράση των βρετανικών με τις τουρκικές αρχές εναντίον ακόμα και των παραγωγών φουσκωτών βαρκών στην Τουρκία, οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα για την παράτυπη διακίνηση τόσο στη Μάγχη όσο και στο Αιγαίο.

Από την πλευρά του, ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι  «η Τουρκία μας απασχολεί ιδιαίτερα καθώς επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τις παράτυπες μεταναστευτικές οδούς στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζοντας ότι «ως ΕΕ επιδιώκουμε να καταλήξουμε σύντομα σε κάποιου είδους συμφωνία με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε, ακόμα καλύτερα, τις ροές».

Τόσο ο κ. Καιρίδης όσο και ο κ. Lodge συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος περί του μεταναστευτικού, με τον Βρετανό Πρέσβη να απευθύνει πρόσκληση στον Υπουργό όπως επισκεφθεί το Λονδίνο και να συναντηθεί με ομολόγους του Υπουργό Εσωτερικών κα Suella Braverman και  αρμόδιο Υπουργό για θέματα μετανάστευσης κ. Robert Jenrick.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber