- Ν. Μηταράκης: “Από τις πρωτογενείς ροές προκύπτουν δευτερογενείς. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε στην Ευρώπη ότι πρέπει να συνεργαστούμε και να βρούμε τρόπους να περιορίσουμε τις πρωτογενείς ροές”.
Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Bild και στους δημοσιογράφους Peter Tiede και Λιάνα Σπυροπούλου, παραχώρησε συνέντευξη ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης. Τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
- Όταν πετάτε από την Αθήνα, σας υποδέχονται στην πόρτα του αεροπλάνου Γερμανοί αστυνομικοί, που ζητούν το διαβατήριό σας, προτού πάτε στον τερματικό. Αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό. Αλλά το πρόβλημα είναι -και αυτό είναι σαφές- ότι οι μετανάστες που πετούν σε αυτό το αεροπλάνο, το κάνουν νομίμως: σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Δεν πρόκειται για μια επινόηση της Ελλάδας, αλλά υπάρχει στη Σύμβαση της Γενεύης και οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε.
- Δεν μπορεί να περιμένετε ότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα των χωρών που βρίσκονται στα σύνορα.Από τις πρωτογενείς ροές, κάποτε προκύπτουν δευτερογενείς ροές εντός της Ε.Ε.
- Πρέπει εδώ να συνεργαστούμε και να βρούμε τρόπους να περιορίσουμε τις πρωτογενείς ροές.
- Αντιμετωπίζουμε τώρα πολύ σοβαρά την προστασία των συνόρων μας και οι μεταναστευτικές μας ροές έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2019 κατά 90%.
- Τον περασμένο χρόνο εκδώσαμε 105.000 αποφάσεις για άσυλο. Παλιότερα είχαμε 200.000 υποθέσεις σε εκκρεμότητα, ενώ τώρα μειώσαμε τις εκκρεμείς υποθέσεις σε 40.000. Μέχρι το Πάσχα του 2022 δεν θα έχουμε άλλες εκκρεμείς υποθέσεις. Επομένως η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο αποτελεσματικά ψηφιακά, χωρίς γραφειοκρατία συστήματα ασύλου στην Ευρώπη, που καθιστά εφικτή την έκδοση δίκαιων αποφάσεων σε πολύ σύντομο χρόνο.
- Μεταχειριζόμαστε πολύ καλά τους πρόσφυγες. Και αυτή τη στιγμή οικοδομούμε νέα κέντρα στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και κέντρα υποδοχής για να προσφέρουμε τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα. Και τα standards αυτών των βελτιωμένων δομών δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
- Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν έρθει στην Ελλάδα. Κάποιοι από αυτούς έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα και κάποιοι έχουν αξιοποιήσει το δικαίωμά τους να ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε. Αφού η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο να δέχεται τους ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα, μπορούν και αυτοί, σύμφωνα με το ίδιο Δίκαιο, να ταξιδεύουν. Το πρόβλημα στη Γερμανία δεν έχει σχέση με εμάς. Τα Δικαστήριά σας απαγόρευσαν να στέλνετε πίσω στην Ελλάδα τους ανθρώπους. Εμείς απλώς σεβόμαστε την απόφαση της γερμανικής Δικαιοσύνης. Δεν μπορείτε μόνο να κουνάτε πάντα το δάχτυλο στην Ελλάδα.
- Οι μεταναστευτικές ροές από τη χώρα μου προκαλούνται από τα συστήματα κοινωνικών παροχών της Δυτικής Ευρώπης. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι στην Ελλάδα πολλά επιδόματα, όπως η κοινωνική στέγαση, περικόπηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου, το οποίο ζητούσε τότε και η Γερμανία. Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες λαμβάνουν το ίδιο κοινωνικό πακέτο με τους Έλληνες πολίτες: Λιγότερα από 400 Ευρώ το μήνα, όχι δωρεάν διαμονή ή πληρωμή του ενοικίου. Αν καταφέρουν να φτάσουν στη Γερμανία, την Αυστρία ή τη Σουηδία, δικαιούνται επιδομάτων που ξεπερνούν μάλιστα τους ελληνικούς μισθούς.
- Αν προσφέρετε μεγάλα ωφελήματα στους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα σας, αυτό θα προσελκύει τους ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι ότι προσελκύετε αυτούς τους ανθρώπους μέσω της Ελλάδας και δεν θέλουμε να είμαστε πύλη εισόδου στην Ευρώπη.
- Δεν υφιστάμεθα πλέον την πίεση που είχαμε παλαιότερα. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνον οι αριθμοί. Σήμερα φιλοξενούμε 38.000 ανθρώπους σε καταυλισμούς. Και συνολικά έχουμε πάνω από 100.000 ανθρώπους στη χώρα με καθεστώς πρόσφυγα. Αυτό είναι πάνω από το 1% του πληθυσμού μας. Δεν είναι τεράστιος αριθμός, αλλά ένα πράγμα για το οποίο δεν έχουμε μιλήσει και πρέπει να το κάνουμε είναι οι τοπικές κοινωνίες.
- Έχουμε πέντε νησιά, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, στα οποία έχει φτάσει ένας απίστευτος αριθμός μεταναστών -ειδικά σε σύγκριση με τον αριθμό των κατοίκων. Αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής εκεί. Επηρεάζεται και η τουριστική βιομηχανία. Γιατί οι άνθρωποι δεν ταξιδεύουν σε αυτά τα νησιά λόγω των προσφύγων. Οι κάτοικοι των νησιών έχουν τα τελευταία χρόνια χάσει τον έλεγχο της ζωής τους. Στην Ευρώπη μιλάμε συχνά για τα θεμελιώδη δικαιώματα και πρέπει πάντοτε να σεβόμαστε τα δικαιώματα αυτά, αλλά θα πρέπει επίσης να σεβόμαστε και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και των κοινωνιών στα ελληνικά νησιά.
- Έχουμε μια συμφωνία που προβλέπει την παροχή στέγης για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, όχι τον επαναπατρισμό τους. Η συζήτηση με τη Γερμανία -και είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας- έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει το πρόγραμμα ένταξης που έχουμε στην Ελλάδα και θα αποτρέψει μελλοντικές ροές προσφύγων. Έχουμε πει ότι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα, δεν μπορούμε να προσφέρουμε ένα πρόγραμμα για όλους όσοι έφυγαν από την Ελλάδα και επιστρέφουν. Διαφορετικά, όλοι όσοι είναι ακόμα στην Ελλάδα θα επιχειρήσουν να πάνε στη Γερμανία και θα πουν: «Αν με στείλουν πίσω, θα πάρω το καλύτερο πρόγραμμα».
- Θεωρητικά, 38 εκ. άνθρωποι από το Αφγανιστάν θα ήθελαν να έρθουν στην Ευρώπη. Η μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ τώρα είναι: Πώς μπορούμε, ως μέρος μιας κοινότητας που συζητά, να προσφέρουμε λύσεις εκεί; Γιατί αν 38 εκ. άνθρωποι επιχειρήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη, τότε αυτό είναι κάτι που η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει. Επομένως, ναι, η πίεση στην Ευρώπη ενδεχομένως να αυξηθεί.
- Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορα, όλα τα σύνορα: Της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας. Βλέπετε ότι ο συνολικός αριθμός των αφίξεων στην ΕΕ αυξάνεται. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε στην Ευρώπη ότι πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν πρόκειται για παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Η Μετανάστευση δεν θα σταματήσει και πιστεύω ότι τώρα μπαίνουμε εκ νέου σε μια κατάσταση, στην οποία τα πράγματα μπορεί να γίνουν και πάλι πιο δύσκολα.