H Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης
H Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης (ΔΚΕ) συστήνεται το 2016 με τον ν. 4375/2016 (ΦΕΚ 51Α) στη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σύμφωνα με το ΠΔ 106/2020, η Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα: Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτικών και Προγραμμάτων Κοινωνικής Ένταξης, το Τμήμα Διαπολιτισμικότητας, το Τμήμα Κοινωνικοοικονομικής Ένταξης, και το Τμήμα Υποστήριξης Δικαιούχων Διεθνούς Προστασίας.
Στο παρελθόν αρμοδιότητες κοινωνικής ένταξης ασκούσαν: το Τμήμα Κοινωνικής Ένταξης στη Δ/νση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών (Προεδρικό Διάταγμα 295/2001), η Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης η οποία λειτουργούσε ως Υπεύθυνη Αρχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών (2007-2013) και το Τμήμα Κοινωνικής Ένταξης στη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής (Προεδρικό Διάταγμα 105/2014). Κατά τη δημοσιονομική περίοδο 2007-2013, η Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης χρηματοδότησε συνολικά 92 έργα (συνολικού ύψους 15.293.402,49 €), για την κοινωνική ένταξη των πολιτών τρίτων χωρών.
Η αποστολή της
Αποστολή της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης είναι ο σχεδιασμός, η παρακολούθηση της εφαρμογής και η υλοποίηση της ενταξιακής πολιτικής και της εκάστοτε εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη των νομίμως διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, καθώς και των αντίστοιχων πολιτικών και προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης, σε συνεργασία με Υπουργεία, φορείς αυτοδιοίκησης, διεθνείς οργανισμούς και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, που αναπτύσσουν δράσεις στον τομέα της κοινωνικής ένταξης.
Οι στόχοι της
Οι δράσεις και τα μέτρα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται στοχεύουν στην ένταξη του ωφελούμενου μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού και είναι διαφορετικές άμεσα σχετιζόμενες με τις ανάγκες κάθε ομάδας:
-Στην περίπτωση του νεοεισερχόμενου προσφυγικού πληθυσμού που έχει λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας η ένταξη στοχεύει:
- στην ομαλή μετάβαση από το καθεστώς προστασίας στην είσοδο στην κοινωνία υποδοχής, μέσω προγραμμάτων που στηρίζουν την επιτυχή και γρήγορη ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία.
-Στην περίπτωση των μεταναστών, η ένταξη στοχεύει:
- στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αδειοδότησή τους,
- στην επαναφορά τους σε καθεστώς νομιμότητας,
- στην εξασφάλιση της χωρίς διακρίσεις πρόσβασής τους στην υγεία, την ασφάλιση, την εργασία και την εκπαίδευση,
- στη βελτίωση των παρεχόμενων προς αυτούς υπηρεσιών καθώς και στη διασφάλιση της συμμετοχής τους στα κοινά.
Οι αρμοδιότητές της
Η Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης ασχολείται με τον σχεδιασμό πολιτικών και την υλοποίηση και παρακολούθηση προγραμμάτων και δράσεων που σχετίζονται με:
- Την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα μετανάστευσης, ένταξης, καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και αποδοχής της διαφορετικότητας, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία φορείς αυτοδιοίκησης, διεθνείς οργανισμούς και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
- Τη διαπολιτισμική μεσολάβηση, σε δημόσιες ή άλλες υπηρεσίες, καθώς και σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
- Τη μη τυπική εκπαίδευση, όπως μαθήματα ελληνικών, σε συνεργασία με Υπουργεία, φορείς αυτοδιοίκησης, διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία πολιτών.
- Τον διαθρησκευτικό διάλογο, σε συνεργασία με Υπουργεία, φορείς αυτοδιοίκησης, διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών.
- Τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας και την επαγγελματική κατάρτιση των νομίμως διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών σε συνεργασία με Υπουργεία, φορείς αυτοδιοίκησης, διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών.
- Τη χαρτογράφηση του εκπαιδευτικού υπόβαθρου, της εργασιακής εμπειρίας και του επαγγελματικού προφίλ των νομίμως διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών με βάση ευρωπαϊκά ή διεθνή εργαλεία καταγραφής δεξιοτήτων.
- Την πρώιμη ένταξη των δικαιούχων διεθνούς προστασίας κατά τη διάρκεια παραμονής τους στα στεγαστικά προγράμματα του συστήματος υποδοχής, όπως μαθήματα ελληνομάθειας, εργασιακή συμβουλευτική, καταγραφή του επαγγελματικού προφίλ τους.
Συνεργασίες
Η Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης συνεργάζεται με:
- Υπουργεία.
- Φορείς Τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμοι, αναπτυξιακές εταιρείες ΟΤΑ).
- Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ένταξη, Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Μετανάστευση, Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού).
- Διεθνείς οργανισμούς (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Διεθνής Οργανισμός Διακυβερνητικών Διαβουλεύσεων για τη Μετανάστευση, Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, Συμβούλιο της Ευρώπης).
- Φορείς της κοινωνίας των πολιτών (Μεταναστευτικές και Προσφυγικές Κοινότητες)
- Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων των Δήμων της χώρας.
- Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μετανάστευσης και της κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων.