Χαμόγελα ειρήνης από τα παιδιά του πολέμου: Ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο πρόγραμμα φιλοξενίας στην Ευρώπη

Με την υποδοχή αυτήν την εβδομάδα των δυο τελευταίων αποστολών από την Bucha και την Poltava της Ουκρανίας, ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο στην Ευρώπη πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών από την δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο χώρα. 

Η παραμονή για λίγες ημέρες μακριά από τις σειρήνες και τις καταστροφές του πολέμου επανέφερε το χαμόγελο στα μάτια των παιδιών από την Ουκρανία τα οποία έχουν αντικρίσει τις πιο σκληρές εικόνες, καθώς στην συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχονται από την βαθιά πληγωμένη περιφέρεια της Bucha. Αυτό διαβεβαιώνουν τόσο οι Αρχές της Bucha που βρίσκονται σε επικοινωνία με τους συνοδούς και τους γονείς των παιδιών όσο και οι λειτουργοί των παιδικών κατασκηνώσεων που απαθανάτισαν μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές της φιλοξενίας των παιδιών. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιδιά από την Ελλάδα και την Ουκρανία έβαλαν τα θεμέλια  μιας φιλίας με μέλλον. 

Συνολικά 525 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 6-15 ετών και 92 ενήλικες συνοδοί τους ταξίδεψαν από την Ουκρανία (37 παιδιά διέμεναν ήδη σε Δομές και κατοικίες στέγασης προσφύγων στην Ελλάδα) και φιλοξενήθηκαν σε 21 συνολικά Παιδικές Κατασκηνώσεις – μέλη της ΠΕΛΚ, σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Μαγνησία, Αττική, Κορινθία, Ηλεία και Μεσσηνία. 

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέλαβε τις εσωτερικές μετακινήσεις παραλαμβάνοντας και συνοδεύοντας τους φιλοξενούμενους με δικά του μέσα στους προορισμούς τους.  

Το εγχείρημα συντόνισε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη, σε συνεργασία με τον Ουκρανό Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Sergii Shutenko και την Πρόξενο της Ουκρανίας στην Αθήνα κ. Anna Tischenko, με τη συνδρομή της ΜΚΟ «FYLAKTO», τον επικεφαλής της Αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα κ. Gianluca Rocco, τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνο Λογοθέτη, την EUAA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Άσυλο) και την Πανελλήνια Ένωση Λειτουργών Ιδιωτικών Κατασκηνώσεων (ΠΕΛΚ). 

Η προτελευταία αποστολή με 210 παιδιά και 37 συνοδούς πέρασε αργά χθες βράδυ τα σύνορα του Προμαχώνα, όπου τους υποδέχθηκε ο διοικητής κ. Βασίλης Νικηφόρου και το προσωπικό της Δομής Σιντικής του ΥΜΑ για να τους μοιράσει κλινοσκεπάσματα που προμήθευσε για τις ανάγκες φιλοξενίας τους ο ΔΟΜ. Ο ΔΟΜ παρέλαβε στη συνέχεια τα 210 παιδιά και τα μετέφερε σε επτά συνολικά προορισμούς τους στη Χαλκιδική, την Αττική, την Κορινθία και την Ηλεία. 

Η τελευταία αποστολή 21 παιδιών και τριών συνοδών από την Poltava της Ουκρανίας αναμένεται στον Προμαχώνα το Σάββατο 20 Αυγούστου. 

Πριν πάρουν τον δρόμο της επιστροφής  για την Ουκρανία όλες οι αποστολές κάνουν μια διανυκτέρευση στη Δομή Σερρών του ΥΜΑ όπου η διοικήτρια κ. Δήμητρα Παναγιωτάκη φροντίζει για τη φιλοξενία τους. 

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber