Δ.Καιρίδης από τη Διάσκεψη της Ρώμης: «Η Ελλάδα υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει τη διεθνή συνεργασία»

Στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ανάπτυξη και τη Μετανάστευση, στη Ρώμη, παραβρέθηκε την Κυριακή, 23/7/2023, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός συνεχάρη την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, κα. Τζώρτζια Μελόνι για την πρωτοβουλία της να συγκαλέσει τη διεθνή διάσκεψη και δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να την υποστηρίξει.  

Ειδικότερα, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι «η ιταλική πρωτοβουλία συμβάλλει στη συνεργασία, σε ένα ζήτημα που έχει συχνά αποδειχτεί διχαστικό στο παρελθόν.  

Επιπλέον, εστιάζει στο βασικό πρόβλημα της αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης στην πηγή του, πριν αποπλεύσουν τα μη αξιόπλοα σκάφη από την ακτή και δίνει έμφαση στις νόμιμες οδούς μετανάστευσης με κανόνες.  

Επίσης, υιοθετεί μία ολιστική προσέγγιση συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, Βορρά-Νότου, πολιτικής και οικονομίας σε τρεις άξονες: 

1.Ανάπτυξη και σταθερότητα στις χώρες προέλευσης ώστε να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους.  

2.Καταπολέμηση των  δικτύων των διακινητών.  

Ήταν κοινή η διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων ότι οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις είναι υπεύθυνες για τις τραγωδίες στη Μεσόγειο, την εκμετάλλευση αθώων, ανυποψίαστων και απελπισμένων ανθρώπων. Τους υπόσχονται τον ευρωπαϊκό παράδεισο και τους οδηγούν στο θάνατο. 

3. Πολιτικές με κανόνες και ελέγχους για νόμιμη μετανάστευση ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της αγοράς εργασίας κάθε χώρας».  

Τέλος, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ότι η Ελλάδα χαιρετίζει τη «διαδικασία της Ρώμης» και υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει τη διεθνή συνεργασία, ενώ τόνισε ότι «η επιτυχία της σημερινής διάσκεψης ήταν η διοργάνωσή της καθώς χώρες από το νότο της ΕΕ, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και διεθνείς οργανισμοί συναντήθηκαν σε πνεύμα συνεργασίας και όχι, όπως συχνά συμβαίνει, αντιπαράθεσης». 

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber