Search
Close this search box.

Δ. Καιρίδης για Βάστρια: Όποιος επιδιώκει να μην υπάρχει λύση κάνει κακό στον τόπο του

Δ.Κ: Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή, κρίση και όλη μας η δουλειά γίνεται για να μην ξαναζήσουμε σκηνές κρίσης όπως στο παρελθόν. Και η αλήθεια είναι ότι εδώ, ο κόσμος στη Μυτιλήνη, στα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχει πολύ πικρή εμπειρία και γι’ αυτό και μία δικαιολογημένη καχυποψία. Είναι αλήθεια ωστόσο, ότι έχουμε μία έξαρση του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης, σε σχέση τουλάχιστον με τα πολύ χαμηλά που είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως το 2021. Εδώ, ο κομβικός ρόλος είναι της Τουρκίας η οποία επηρεάζει πολλές χώρες, όχι μόνον την Ελλάδα, στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης. Επηρεάζει τη Βουλγαρία με την οποία έχει χερσαία σύνορα, η Ελλάδα έχει την ιδιαιτερότητα να έχει και χερσαίο και θαλάσσιο σύνορο με την Τουρκία, επηρεάζει την Κύπρο η οποία εξαιτίας της πράσινης γραμμής είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε αυτές τις ροές από τα κατεχόμενα και βεβαίως την Ιταλία και τη Μάλτα που έχουν για πρώτη φορά απευθείας ροές από την Τουρκία, πρωτογενώς. Είδατε ότι είχαμε και αυτό το περιστατικό στη Φαλκονέρα, στο Νότιο Αιγαίο, Ιστιοπλοϊκό το οποίο έφυγε από την Τουρκία και πάει κατευθείαν στην Ιταλία. Άρα η Τουρκία είναι μια χώρα κλειδί η οποία πρέπει να πιεστεί να κάνει όχι κάτι φοβερό, να κάνει αυτά που έχει συμφωνήσει. Και προς αυτή την κατεύθυνση, συνεργαζόμαστε και με τους ευρωπαίους εταίρους μας, εγώ συνομιλώ σε τακτά χρονικά διαστήματα με την Ίλβα Γιόχανσον, την αρμόδια Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων που χειρίζεται το πολύ κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης και είναι και υπεύθυνη πίσω από το νέο σύμφωνο μετανάστευσης, όπου είχαμε όλη αυτή τη συζήτηση τον περασμένο μήνα για την υπερψήφισή του. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να είναι διεθνής κόμβος αυτής της παράτυπης ροής. Διάφοροι, ιδίως στην αφελή πλευρά του πολιτικού φάσματος δεν κατανοούν, δεν έχουμε να κάνουμε με κατατρεγμένους, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους από την υποσαχάρια Αφρική που παίρνουν το αεροπλάνο, πληρώνουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ, για να πάρουν το αεροπλάνο, να βρεθούν στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, είτε με βίζα, είτε χωρίς βίζα, διότι η Τουρκία έχει ένα πολύ χαλαρό καθεστώς και στη συνέχεια να πληρώσουν για τη μεταφορά τους στα διάφορα παράλια της μικρασιατικής ακτής και να περάσουν απέναντι παντελώς παρατύπως. Αυτό είναι ένα εμπόριο, είναι μία ροή η οποία πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει, αλλάζοντας το καθεστώς θεωρήσεως στην Τουρκία, κινητοποιώντας περαιτέρω την τουρκική ακτοφυλακή και κυρίως, ενεργοποιώντας εκ νέου, τη δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας για τις επιστροφές των παράτυπων την οποία η Τουρκία με δική της ευθύνη και πρόσχημα τον Κορονοϊό, τον Φεβρουάριο του 2020, αδρανοποίησε. 

ΔΗΜ: Το κλειδί όπως είπατε, είναι στη γείτονα χώρα για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετακίνησης, διακίνησης ανθρώπων. Ήδη στο ΚΥΤ έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και κυρίως με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών οι ροές. Από πέρυσι, τον Ιούνιο, όπου ήταν ελάχιστες οι μεταναστευτικές ροές, φέτος τον Ιούνιο παρουσιάζεται μία σημαντική αύξηση. 2714 ψυχές ζουν εκεί, το 33% είναι παιδιά. Κάποιοι από αυτούς θα πάρουν την ιδιότητα του πρόσφυγα με τη χορήγηση Ασύλου, 400 άτομα, δώσατε εντολή για άλλα 500, αν δεν κάνω λάθος, να προχωρήσει η διαδικασία, στόχος είναι η αποσυμφόρηση, αν δεν κάνω λάθος. 

Δ.Κ: Το κλειδί της χώρας το κρατάει το Λιμενικό και η Αστυνομία ως προς τον Έβρο, που ανήκουν σε άλλα Υπουργεία. Αυτοί είναι που κάνουν τον έλεγχο και τη φύλαξη των συνόρων και την κάνουν εξαιρετικά καλά. Και να πούμε ότι συνεχίζονται και γίνονται πολλές, μα πάρα πολλές αποτροπές. Πάρα πολλές βάρκες που ξεκινούν, επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία χάρη στις προσπάθειες των Ελλήνων Λιμενικών μας. Ωστόσο, ταυτόχρονα έχουμε και αυτό το φαινόμενο της βίαιης, της εκ προθέσεως βύθισης των σκαφών που αναγκάζουν τις ελληνικές λιμενικές αρχές να προβαίνουν σε διασώσεις, όπως προβλέπεται από το νόμο, αλλά και από τον ανθρωπισμό της ελληνικής κοινωνίας και αυτό είναι μια απάντηση σε όλους όσους έσπευσαν να κατακρίνουν τις ελληνικές αρχές, τη Frontex συνολικά, μετά τη μεγάλη τραγωδία της Πύλου. Το ελληνικό Λιμενικό σώζει, άλλοι είναι που πνίγουν. Και αυτοί που πνίγουν πρέπει να βρεθούν ενώπιον του εισαγγελέα και της Δικαιοσύνης. Και στην Ελλάδα και αλλού. Εμείς, ωστόσο, στο Υπουργείο Μετανάστευσης, κρατάμε τα εσωτερικά κλειδιά αν θέλετε. Μεταξύ ας πούμε, σαλονιού και υπνοδωματίου της χώρας. Άρα, είμαστε υπεύθυνοι για την κατάσταση στις δομές και την έγκαιρη αποσυμφόρηση τους, ώστε να μπορούν να λειτουργούν με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Ευτυχώς, σήμερα η χώρα μας έχει ένα οργανωμένο σύστημα που δεν είχε το 2019. Το 2019 είχαμε το χάος. Άρα μπορούμε, χάρη και στην πολύ γρήγορη επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου να προχωρούμε σε αυτή την έγκαιρη αποσυμφόρηση. Επειδή ήδη και στη δομή εδώ στη Λέσβο, έχουμε ανθρώπους που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία Ασύλου, μπορούν με άνεση να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, όπου εκεί έχουμε πολλές δομές, έχουμε πολύ μεγάλη χωρητικότητα για να συνεχίσουμε αυτήν τη διαδικασία. Είναι αλήθεια ότι έχουν αυξηθεί οι ροές σε σχέση με πέρυσι, όπως και πέρυσι σε σχέση με πρόπερσι που ήταν το πολύ χαμηλό. Όμως, δεν έχουμε την έξαρση που έχουμε στην Ιταλία όπου εκεί μιλάμε για αύξηση του 1000% χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εφησυχάζουμε και δεν είναι ένα φαινόμενο δυναμικό το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να δώσει εξάρσεις και πρέπει εμείς να το παρακολουθούμε και να το αντιμετωπίζουμε. Γι’ αυτό άλλωστε βρίσκομαι κι εγώ εδώ στη Μυτιλήνη.  

ΔΗΜ: Σήμερα επισκέπτεστε τη Βάστρια, όπου εκεί αναμένεται να γίνει το νέο κέντρο υποδοχής. Ωστόσο εχθές το ΣτΕ ακύρωσε την αδειοδότηση λειτουργίας του κέντρου και επίσης ακύρωσε την έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση 21 περίπου στρεμμάτων προκειμένου να κατασκευαστεί ο δρόμος πρόσβασης στη δομή. Αυτό τι σημαίνει για την υλοποίηση του έργου; 

Δ.Κ: Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι το έργο έχει γίνει. Η Βάστρια έχει χτιστεί και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Απομένουν κάποιες εργασίες για να αρχίσει να λειτουργεί μέχρι τις αρχές του άλλου χρόνου. Το ΣτΕ δεν ακυρώνει το έργο, προσκαλεί την Πολιτεία να προσκομίσει αυξημένους περιβαλλοντικούς όρους για κάποια παράπλευρα έργα, το οποίο η Πολιτεία έχει ήδη κάνει και έχουν ήδη εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη. Σχετική ανακοίνωση, παρόλο που η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει δημοσιευθεί και δεν την έχουμε, αλλά επειδή το Υπουργείο πρέπει να απαντά και στα δημοσιεύματα, σχετικό Δελτίο Τύπου θα κυκλοφορήσει από το Υπουργείο που θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Όμως, επειδή μου δίνετε την ευκαιρία και επειδή εγώ έχω αυτό το ελάττωμα να μιλάω πάντοτε από καρδιάς και με ειλικρίνεια και ευθύτητα, θα ήθελα να σχολιάσω το γεγονός ότι δεν πρέπει κάποιοι να χειροκροτούν και να επευφημούν τέτοιου τύπου αποφάσεις για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και κέρδη. Γιατί, στο τέλος εδώ θα έχουμε μια σύγχρονη δομή, περίκλειστη και ελεγχόμενη η οποία δεν θα δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην τοπική κοινωνία, όπως είναι η Βάστρια, η θέση της οποίας υποδείχθηκε από την ίδια την τοπική κοινωνία. Σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία πήγε το Υπουργείο στη Βάστρια, δεν πήγε μόνο του, μετά από ενδελεχή διαβούλευση. Ή λοιπόν θα έχουμε δομές όπως αυτές τις νέες, τις σύγχρονες, με γενναιόδωρη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όπως έγινε στη Σάμο και όπως θέλουμε να γίνει στη Βάστρια, ή θα τους έχουμε στο δρόμο με όλα τα κοινωνικά προβλήματα που αυτό δημιουργεί. 

ΔΗΜ: Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, χθες, σας είπε: «Θα ήθελα να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, να αποσυμφορηθεί εντελώς ο Καρά Τεπές και οι άνθρωποι αυτοί να πάνε στη νέα δομή». 

Δ.Κ: Δεν αναφερόμουν στον δήμαρχο, με τον οποίο έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία και Θέλω πραγματικά και από τη δική σας συχνότητα, να τον ευχαριστήσω γι’ αυτή. Διότι καταλαβαίνει ότι το ζήτημα ή θα επιλυθεί ή θα αφεθεί να δηλητηριάζει τις σχέσεις κέντρου και περιφέρειας, τις σχέσεις εντός τοπικής κοινωνίας, σε βάρος των συμφερόντων των ίδιων των κατοίκων του νησιού, το οποίο εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε και να υποστηρίξουμε. Υπάρχουν, ωστόσο, άλλες φωνές. 

ΔΗΜ: Αναφέρεστε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου γιατί η αίτηση στο ΣτΕ έγινε από την Περιφέρεια 

Δ.Κ: Αναφέρομαι σε άλλες φωνές, οι οποίες χειροκροτούν, οι οποίες επιδιώκουν να μην υπάρξει λύση. Θέλω να εξηγήσω, ότι όποιος επιδιώκει να μην υπάρξει λύση, κάνει κακό στον τόπο του, δεν κάνει καλό στον τόπο του. Και θα πάω και ένα βήμα παραπέρα, παίζει το παιχνίδι του Ερντογάν. Διότι ο Ερντογάν θέλει κοινωνική αναστάτωση, θέλει την μπαχαλοποίηση, θέλει η Ελλάδα να ξαναζήσει σκηνές, ενδεχομένως θέλει, ή εν πάση περιπτώσει αν όχι ο Ερντογάν, διάφορες άλλες δυνάμεις απέναντι, για να είμαι πιο συγκρατημένος ένεκα τώρα και του νέου κλίματος, θέλουν να δουν σκηνές του 2015, ή ακόμα σε μικρότερο βαθμό του 2019. Δική μας δουλειά είναι η Ελλάδα να έχει ένα ευρωπαϊκό πρόσωπο, να αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια και να προχωράει με σύστημα και πάντοτε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες στη λύση προβλημάτων. Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα, όχι για να κραυγάζουμε, όχι για να λαϊκίζουμε, όχι για να διχάζουμε τον κόσμο, όχι για να βάζουμε τον έναν απέναντι στον άλλον. Είναι ένα ζήτημα που θα το έχουμε και το έχουμε μπροστά μας. Θέλουμε το ζήτημα να είναι πάντα σε ύφεση, όπως είναι σε ύφεση τα τελευταία τρία χρόνια. Θέλουμε η Λέσβος να αναπτυχθεί περαιτέρω και γι’ αυτό το Υπουργείο μας δίνει μεγάλη στήριξη χρηματοδοτική από το Ταμείο Αλληλεγγύης, αναγνωρίζοντας τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας, στους οποίους εμείς θέλουμε να είμαστε συμπαραστάτης. Θα ήταν μεγάλο λάθος, είναι μεγάλο λάθος και σας το λέω εγώ που είμαι στην ελληνική Βουλή, όπου εκεί έχουμε πολλούς φωνασκούντες τελευταία, μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Έχουμε και Σπαρτιάτες, έχουμε διάφορους, οι οποίοι πολύ εύκολα λένε τα λόγια τα μεγάλα. Δική μας δουλειά, των εκπροσώπων του ορθού λόγου και του ευρωπαϊκού πολιτικού κέντρου, που είναι κατεξοχήν η Νέα Δημοκρατία ως το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς σήμερα, είναι να απομονώνουμε τις φωνές και από τη μία μεριά που θέλουν ανοικτά σύνορα, που θεωρούν ότι οποιαδήποτε προστασία συνόρων παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, αυτών των αφελών των δικαιωματιστών. 

ΔΗΜ: Το είπατε χθες. Ότι θα αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό με ανθρωπισμό, αλλά όχι με αφέλειες 

Δ.Κ: Απολύτως. Και το λέω εγώ, το λέει ο Μητσοτάκης, άνθρωποι πολύ πιο πάνω από μένα, το λέει ο Μακρόν. Διότι διαφορετικά η Ευρώπη θα καταστραφεί. Έχουμε εδώ ανθρώπους που θέλουν συστηματικά να χρησιμοποιήσουν το μεταναστευτικό για να καταστρέψουν την Ευρώπη και το λένε ευθέως. Είτε να διαλύσουν τη Frontex αυτοί στην αριστερά, είτε να διώξουν τη Frontex όπως το έχει κάνει η πολωνική κυβέρνηση και η ουγγρική. Εμείς θέλουμε περισσότερη Ευρώπη. Θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις, θέλουμε ευρωπαϊκή συνεργασία και αυτό είναι η Βάστρια. Η Βάστρια σε κάθε περίπτωση έχει ήδη χτιστεί. Εγώ ακούω τις αιτιάσεις, ακούω τις επικρίσεις, αυτές, όμως, είχαν χρονικό ορίζοντα το 2020, όχι το 2023.  

ΔΗΜ: Θα είναι έτοιμη την άνοιξη; 

Δ.Κ: Απολύτως. Και αυτή είναι η δέσμευση και του Υπουργείου απέναντι στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να είμαστε απολύτως θωρακισμένοι. Εμείς, να σας το πω ξεκάθαρα, θέλουμε τη Βάστρια άδεια. Θέλουμε άδειες τις δομές, θέλουμε να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό. Εγώ δεν θέλω 2714, θέλω 214, διότι και για το Υπουργείο είναι μια τεράστια επιβάρυνση. Αλλά αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τις ροές τις οποίες εγώ, ως Υπουργείο δεν μπορώ να ελέγξω. Αυτό που μπορώ να ελέγξω είναι η επιβάρυνση της τοπικής κοινωνίας να είναι στο ελάχιστο και για να μπορέσω να τα καταφέρω, θέλω η τοπική κοινωνία να μου δώσει τα όπλα. Να με βοηθήσει για να τη βοηθήσω. θέλω να έχω τη σύγχρονη δομή μου, την απολύτως ελεγχόμενη, την απολύτως προστατευμένη, φρουρούμενη, με όλο το προσωπικό, πάνω από 700 ανθρώπους που δουλεύουν στις δομές, προκειμένου να μπορώ να κάνω τη δουλειά μου και προκειμένου η Ελλάδα να έχει αυτό το σύγχρονο ευρωπαϊκό πρόσωπο και να μην ξαναζήσουμε ποτέ την αθλιότητα που ζήσαμε στη Μόρια. Τα ξέρει πάρα πολύ καλά ο λαός της Μυτιλήνης και δεν μπορεί εύκολα κανείς να τον κοροϊδέψει. 

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber