Search
Close this search box.

Διακοπές στην Ελλάδα για τα παιδιά από τη Μπούτσα – 600 παιδιά από την Ουκρανία στις ελληνικές κατασκηνώσεις 

Μετά από μια καλά οργανωμένη επιχείρηση, έφθασε στην Ελλάδα η πρώτη ομάδα από τα 600 περίπου παιδιά από την Ουκρανία που θα φιλοξενηθούν σε κατασκηνώσεις σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για 117 παιδιά, αγόρια και κορίτσια από 6 ως 15 ετών μαζί με τους 22 συνοδούς τους, όλα προερχόμενα από την βαριά πληγωμένη Μπούτσα. 

Η Ελλάδα χαρίζει στα παιδιά από την Μπούτσα μια ανάσα από την κόλαση του πολέμου, χάρη στην γενναιόδωρη προσφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Κατασκηνώσεων Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας (ΠΕΛΚ) για φιλοξενία τους σε κατασκηνώσεις μελών της. Μια προσφορά που με συγκίνηση έγινε αποδεκτή από την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την Ένταξη κα Σοφία Βούλτεψη και τον πρέσβη της Ουκρανίας κ. Sergii Shutenko. 

Τα παιδιά πέρασαν αργά χθες βράδυ τα ελληνικά σύνορα από τον Προμαχώνα. Όσα θα φιλοξενηθούν σε κατασκηνώσεις της Χαλκιδικής, οδηγήθηκαν στην Θεσσαλονίκη, όπου ο Πρόεδρος της ΔΕΘ κ. Τάσος Τζήκας άνοιξε τις πύλες της για την ασφαλή μετεπιβίβασή τους σε πούλμαν του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που έχει αναλάβει τις εσωτερικές μετακινήσεις σε Χαλκιδική, Αττική και Πελοπόννησο. 

Θα ακολουθήσουν δύο ακόμα αποστολές, στις 12 και στις 17 Αυγούστου, ενώ η Ελληνική Αστυνομία συνοδεύει τα πούλμαν στις διαδρομές τους. 

Στην Αθήνα τα παιδιά υποδέχθηκε έξω από το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων η Υφυπουργός κα Βούλτεψη, που δήλωσε: 

Δεν είναι στις δυνάμεις μας να τερματίσουμε τον πόλεμο. Ούτε να σβήσουμε από τις παιδικές ψυχές το τραύμα που τους έχει αφήσει η απώλεια, η καταστροφή, η βία του πολέμου. Αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι λίγες στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς για να βάλουμε μια θετική ανάμνηση μέσα στις τόσο σκληρές εικόνες που τόσο βάναυσα τραυμάτισαν την τρυφερή τους ηλικία. Και ένα λιθαράκι για να χτίσουμε την υπόσχεση μιας δυνατής φιλίας για τη ζωή τους σε ένα ειρηνικό μέλλον για το οποίο παλεύουμε“.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός Πρέσβης κ. Shutenko δήλωσε: 

“Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα. Μαζί με την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Σοφία Βούλτεψη συναντάμε την πρώτη ομάδα 140 παιδιών από την Ουκρανία, που θα περάσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες στην Ελλάδα στο πλαίσιο του σχετικού Προγράμματος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Πρεσβείας Ουκρανίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Κατασκηνώσεων Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας (ΠΕΛΚ) . Είναι αδύνατον να καταλάβουμε τι βίωσαν αυτά τα παιδιά, που τις πρώτες εβδομάδες του ρωσικού πολέμου αντιμετώπισαν τη βαρβαρότητα των Ρώσων στρατιωτών κατακτητών.  Εδώ και έξι μήνες, οι γονείς τους, όπως όλη η Ουκρανία, αγωνίζονται για την Ελευθερία και το ειρηνικό μέλλον της πατρίδας μας. Μπορεί 2 εβδομάδες χωρίς πόλεμο να μην είναι πολύς χρόνος, αλλά είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η ζεστασιά και η αγάπη, που έχουν τα παιδιά στην Ελλάδα από  τη πρώτη στιγμή, θα βοηθήσει να αποκαταστήσουν την πίστη τους για το μέλλον. Είμαστε ευγνώμονες στην Ελληνική Κυβέρνηση, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στην Ελλάδα, την ΠΕΛΚ, τη ΜΚΟ “Filakto” και όλους όσους συμμετείχαν στην αυτή τη διοργάνωση  για τα  παιδιά της Ουκρανίας που ήρθαν από την πόλη Μπούτσα και την  ευρύτερη περιοχή της Μπούτσα κοντά στο Κίεβο”.

Κατά την υποδοχή των παιδιών, στο πλευρό της Υφυπουργού κας Βούλτεψη και του πρέσβη κ. Shutenko βρέθηκαν ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του ΥΜΑ κ. Ηρακλής Μοσκώφ, η πρόξενος της ουκρανικής Πρεσβείας κα Anna Tischenko, ο επικεφαλής της Αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα και Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας κ. Gianluca Rocco, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EUAA) και ο Πρόεδρος της ΠΕΛΚ κ. Παναγιώτης Μπαρδάκης. 

Τα παιδιά  στη Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε  ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης παρουσία του προέδρου της ΔΕΘ. 

Τον γενικό συντονισμό έχει η κ. Βούλτεψη, ενώ για την επιτυχή οργάνωση του εγχειρήματος με το Γραφείο της συνεργάστηκαν η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσίας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος Λογοθέτης, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η EUAA, οι Αρχές της πρώην Περιφέρειας και νυν Στρατιωτικής Διοίκησης της Μπούτσα και η ΜΚΟ FYLAKTO. Ο ΔΟΜ εξασφάλισε τη χρηματοδότηση των εγχώριων μετακινήσεων που απαιτούνται για την φιλοξενία των παιδιών, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ανάπτυξης της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρώπης (CEB). 

Κατά την άφιξη των πούλμαν στον Προμαχώνα τα παιδιά υποβλήθηκαν σε έλεγχο rapid test για τον COVID19 και παιδιατρική εξέταση, από τον ΕΟΔΥ και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Υπηρεσίες διερμηνείας προσέφεραν εθελοντές της ΜΚΟ Solidarity Now. Τα παιδιά και οι συνοδοί πέρασαν το πρώτο βράδυ τους στη δομή της Σιντικής. Κατά την μετεπιβίβασή τους στα μεταφορικά μέσα του ΔΟΜ τους διανεμήθηκαν μικρά δώρα, προσφορά χορηγού που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. 

Οι οδηγοί θα φιλοξενηθούν στις δομές των Σερρών και της Ελευσίνας. 

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber