Επίσκεψη Αν.Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και Πρωθυπουργού Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Λέσβο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, συνόδευσε στην επίσκεψή του στη Λέσβο τον Πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, κ. Armin Laschet.

Οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Laschet επισκέφθηκαν εσωτερικά και εξωτερικά τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας, όπου ενημερώθηκαν για την υφιστάμενη κατάσταση από τον Διοικητή του ΚΥΤ, κ. Νίκο Μπαμπάκο. Στη συνέχεια μετέβησαν στη δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ. Ακόμη, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, κ. Στρατή Κυτέλη, όπου συζητήθηκαν οι προκλήσεις που θέτει το μεταναστευτικό, κυρίως για τις χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, και τις ανάγκες των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Laschet στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος που πραγματοποίησε περιπολία στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:

«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Laschet ήταν πολύ σημαντική και επιτυχής. Και αυτό διότι είχε τη δυνατότητα να δει ο ίδιος τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως χώρα πρώτης γραμμής της Ευρώπης. Εδώ, στη Λέσβο, συγκλίνουν τρεις προκλήσεις. Η μεταναστευτική, ο συνδυασμός της με την πανδημία και, βεβαίως, η τουρκική παραβατική πολιτική έντασης. Οι επισκέπτες μας επιστρέφουν στη χώρα τους πλήρως ενήμεροι για αυτήν τη δύσκολη κατάσταση. Είναι πολύ θετικό ότι επανειλημμένα δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν την καλή δουλειά που κάνει η κυβέρνηση και ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα χρειάζεται την ουσιαστική, συγκεκριμένη και χειροπιαστή αλληλεγγύη της Ευρώπης, γιατί το μεταναστευτικό αποτελεί κοινή πρόκληση, που ξεπερνά τις εθνικές δυνατότητες και γι’ αυτό είναι πρόβλημα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας».

Από την πλευρά του ο κ. Laschet δήλωσε σχετικά:

«Ολόκληρη η ΕΕ πρέπει τώρα να ξυπνήσει. Η Γερμανική Προεδρία παρέχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί μια μόνιμη λύση. Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει μόνη της την ελληνική κυβέρνηση, τους κατοίκους και τις Αρχές της Λέσβου. Και η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θέλει να συνεισφέρει και να πάρει στο κρατίδιο τις επόμενες εβδομάδες παιδιά που έχουν πληγεί ιδιαίτερα μαζί με τους στενούς συγγενείς τους. Η Γερμανία είναι πολύ απασχολημένη με την πανδημία του κορωνοϊού. Στους προσφυγικούς καταυλισμούς όμως η πανδημία έχει μια εντελώς διαφορετική σημασία, επειδή οι άνθρωποι εκεί μόνο πολύ περιορισμένα μπορούν να τους εγκαταλείψουν και πρέπει να αποτραπεί το να φτάσει ο ιός σε αυτούς. Έτσι, οι πρόσφυγες βιώνουν μια κατάσταση χωρίς προοπτική».

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber