Κοινή ανακοίνωση Ελλάδας-Ολλανδίας για τη λειτουργία του πρώτου ελληνο-ολλανδικού κέντρου φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων

To πρώτο ελληνο-ολλανδικό κέντρο μακροχρόνιας φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους στην ελληνική ενδοχώρα τίθεται σήμερα, 1η Οκτωβρίου, σε λειτουργία. Το κέντρο μακροχρόνιας φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων εγκαινίασε η Ολλανδή Υπουργός Μετανάστευσης, κα Ankie Broekers-Knol. Λόγω των αυστηρών κανονισμών για την πανδημία του COVID-19 και της προστασίας της ιδιωτικότητας των ανήλικων, η υπουργός ήταν παρούσα ψηφιακά. Είχε επίσης πολιτικές διαβουλεύσεις με τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο.

«Αυτό το κέντρο μακροχρόνιας φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων είναι ένα ορατό αποτέλεσμα της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ της ολλανδικής και της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε η κα Broekers-Knol. «Ελπίζουμε ότι πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι θα βρουν ένα ασφαλές σπίτι εδώ τα επόμενα τρία χρόνια»

Από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:

«Με την Ολλανδία και τη φίλη Υπουργό, κα Ankie Broekers-Knol, αναπτύσσουμε μια ουσιαστική συνεργασία αλληλεγγύης. Αυτή η συνεργασία μας επιτρέπει να ανταλλάσσουμε με τρόπο φιλικό και ειλικρινή απόψεις για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς δεν έχουμε πάντα τις ίδιες αναγνώσεις».

Συνεργασία

Το κέντρο μακροχρόνιας φιλοξενίας αναμένεται να καλωσορίσει την πρώτη ομάδα ασυνόδευτων ανηλίκων τις επόμενες εβδομάδες. Το κέντρο, που αναπτύχθηκε ως μέρος του ελληνο-ολλανδικού προγράμματος για την ενίσχυση της δυνατότητας υποδοχής και επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων διεθνή προστασία, είναι το πρώτο από τα τρία που θα δημιουργηθούν και προσφέρει διαμονή σε δεκαέξι ασυνόδευτους ανήλικους. Αυτό κατέστη εφικτό χάρη στη στενή συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και των ολλανδικών αρχών, τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Movement on the Ground και της οργάνωσης HOME PROJECT. Η κα Broekers-Knol έχει διαθέσει την απαραίτητη χρηματοδότηση. 

Ασυνόδευτοι ανήλικοι 

Το κέντρο μακροχρόνιας φιλοξενίας θα στηρίξει τις ελληνικές αρχές στις συνεχείς προσπάθειές τους για τη μεταφορά όλων των ασυνόδευτων ανήλικων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Μετά τις πυρκαγιές στη Λέσβο και την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, οι ελληνικές αρχές μετέφεραν γρήγορα όλους τους ασυνόδευτους ανήλικους από τη Λέσβο στην ηπειρωτική χώρα. Σήμερα στεγάζονται σε προσωρινά καταλύματα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη μεταφορά και όλων των υπόλοιπων ασυνόδευτων ανήλικων από τα ελληνικά νησιά σε προσωρινά καταλύματα της ενδοχώρας. 

Κέντρο Μακροχρόνιας Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων

Το πρώτο κέντρο μακροχρόνιας φιλοξενίας θα φιλοξενήσει μια ομάδα ασυνόδευτων ανηλίκων κοριτσιών καθώς και ασυνόδευτων εφήβων μητέρων με τα βρέφη τους. Το Κέντρο Φιλοξενίας δεν παρέχει μόνο στέγαση αλλά και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, νομική συνδρομή και άλλες μορφές υποστήριξης που απαιτούνται για τη διασφάλιση της ευημερίας και της ανάπτυξής τους. Τα κέντρα μακροχρόνιας φιλοξενίας είναι μικρής δυναμικότητας δομές προκειμένου να εξασφαλίζουν ένα σπιτικό περιβάλλον για τους ανήλικους φιλοξενούμενους. 

Τα επόμενα δύο κέντρα μακροχρόνιας φιλοξενίας προορίζονται για ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια και αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του έτους. Θα έχουν δυνατότητα φιλοξενίας δεκαέξι ανήλικων έκαστο, φθάνοντας τους συνολικά 48 φιλοξενούμενους ανήλικους στα 3 Κέντρα. Αυτές οι 48 θέσεις φιλοξενίας θα παραμείνουν διαθέσιμες για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber