Μηταράκης από Σόφια: Απαιτείται αυστηρό και αποτελεσματικό πλαίσιο επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ 

Επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη στη Σόφια στο πλαίσιο της ελληνικής πρωτοβουλίας για την ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη ζώνη Schengen.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, έγινε δεκτός σήμερα στη Σόφια από τον Υπουργό Εσωτερικών και Aναπληρωτή Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, κ. Ivan Demerdzhiev.  

Ο κ. Μηταράκης συζήτησε με τον κ. Demerdizev την κατάσταση στο μεταναστευτικό ζήτημα και τις προσπάθειες που κάνουν Ελλάδα και Βουλγαρία στη διαχείριση των ροών ως χώρες πρώτης υποδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και γενικότερα για την αντιμετώπισης των ιδιαίτερα αυξημένων ροών, χρειάζεται να συμφωνήσουμε τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Για την αποτελεσματική προστασία από παράτυπες αφίξεις», είπε ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά το πέρας της συνάντησης.  

Ο Βούλγαρος Υπουργός Εσωτερικών, υπογράμμισε την καλή συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Βουλγαρία θα εισέλθει στη ζώνη Σένγκεν το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Παράλληλα κατά την συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Ελλάδα προκειμένου η Βουλγαρία και η Ρουμανία να ενταχθούν στην ζώνη Schengen, κάτι που δεν επετεύχθη στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, τον περασμένο Δεκέμβριο.  

«Στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας, συναντήθηκα την προηγούμενη εβδομάδα στη Βιέννη με τον Καγκελάριο της Αυστρίας κ. Karl Nehammer και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Gerhard Karner, με τους οποίους πραγματοποιήσαμε ειλικρινείς και ουσιαστικές συζητήσεις. Επίσης, την Τετάρτη μεταβαίνω στο Βουκουρέστι, για να συναντηθώ με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ρουμανίας κ. Lucian Bode. Είναι προφανές ότι πρέπει ταχύτατα να λυθεί η εκκρεμότητα της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ζώνη Σέγκεν», είπε ο κ. Μηταράκης.  

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι σε επικοινωνία με την Σουηδική Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρωτοβουλία ένταξης τόσο της Βουλγαρίας, όσο και της Ρουμανίας στη ζώνη Schengen.   

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε σχετικά: 

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ στη φιλόξενη Σόφια και στους χώρους του Υπουργείου Εσωτερικών όπου πριν από λίγο συναντήθηκα με το συνάδελφο και φίλο Αναπληρωτή πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας Ivan Demerdziev, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη φιλοξενία του. 

Ελλάδα και Βουλγαρία, διατηρούμε παραδοσιακά εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, οι οποίες μας επιτρέπουν να συζητούμε με εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο ζήτημα της μετανάστευσης, προκλήσεις οι οποίες υφίστανται, εξαιτίας της γεωγραφική θέσης των χωρών μας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. 

Ως κράτη πρώτης υποδοχής των παράνομων μεταναστευτικών ροών είναι γνωστές οι θέσεις μας. Όσον αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, απαιτείται ένα αυστηρό και αποτελεσματικό πλαίσιο επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ενώ, έντονη είναι η ανάγκη επίδειξης ουσιαστικής αλληλεγγύης προς τις χώρες πρώτης υποδοχής. 

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και γενικότερα για την αντιμετώπισης των ιδιαίτερα αυξημένων ροών, χρειάζεται να συμφωνήσουμε τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Για την αποτελεσματική προστασία από παράτυπες αφίξεις. 

Είναι προφανές ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι το απαραίτητο βήμα για την αποφυγή δευτερογενών ροών. Και άμεσα μπορούμε να προχωρήσουμε σε βήματα καλύτερης διαχείρισης ροών, στα οποία η χώρα μας θα χαρεί να συνεισφέρει.  

Ιδιαίτερα, τονίσαμε το θέμα της διεύρυνσης του χώρου Σένγκεν, ένα ζήτημα το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει πρωτοβουλία στήριξης της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. 

Ένταξη η οποία δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή, από το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ, στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, τον περασμένο Δεκέμβριο. Στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας, συναντήθηκα την προηγούμενη εβδομάδα στη Βιέννη με τον Καγκελάριο της Αυστρίας κ. Karl Nehammer και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Gerhard Karner, με τους οποίους πραγματοποιήσαμε ειλικρινείς και ουσιαστικές συζητήσεις. 

Επίσης, την Τετάρτη μεταβαίνω στο Βουκουρέστι, για να συναντηθώ με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ρουμανίας κ. Lucian Bode. Είναι προφανές ότι πρέπει ταχύτατα να λυθεί η εκκρεμότητα της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ζώνη Σέγκεν. 

Χώρες που έχουν επιτυχώς περάσει από όλες τις απαραίτητες αξιολογήσεις. Η διεύρυνση αυτή θα έχει άμεσα οφέλη για το σύνολο της ΕΕ αλλά και ειδικότερα για την Ελλάδα, καθώς θα ενωθούμε πλέον οδικά, εντός ζώνης Schengen, με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εμπορικές μεταφορές αλλά και για τον τουρισμό. Πέραν όμως των πρακτικών αποτελεσμάτων της η διεύρυνση της ζώνης Schengen θα εκπέμψει και ένα σήμα ενότητας και ισχύος της ΕΕ σε μία περίοδο κατά την οποία η ήπειρός μας δοκιμάζεται από τη μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση μετά τον Β’ΠΠ. 

Να σημειώσω ότι για την πρωτοβουλία αυτή, είμαστε σε επικοινωνία με την Σουηδική Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κλείνοντας επιτρέψτε μου να εκφράσω για μια ακόμα φόρα τις ευχαριστίες μου στον Υπουργό Ivan Demerdziev για τη φιλοξενία του καθώς και για την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε. 

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, κ. Ivan Demerdziev δήλωσε:

«Αγαπητέ κ. Νότη Μηταράκη, αξιότιμοι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης. Σήμερα, μαζί με τον Έλληνα ομόλογό μου, συζητήσαμε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και στις δύο χώρες, Βουλγαρία και Ελλάδα και θέματα σχετικά με την ένταξη της Βουλγαρίας στη Σένγκεν. Ο Υπουργός Μηταράκης δεσμεύτηκε προσωπικά να μεσολαβήσει στις συνομιλίες μεταξύ της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Αυστρίας, προκειμένου η Αυστρία να αλλάξει τη θέση της σχετικά με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Σένγκεν, και σήμερα αναφερθήκαμε στις συνομιλίες που έχουν διεξαχθεί και που πρόκειται να διεξαχθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα όσα μοιραστήκαμε κατά τη σημερινή συνάντηση, με κάνουν αισιόδοξο για το γεγονός ότι η ενταξιακή μας διαδικασία, που δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί στο τέλος του περασμένου έτους, θα ολοκληρωθεί στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Πιστεύουμε ότι κάνουμε τα σωστά βήματα, πιστεύουμε ότι τα βήματα αυτά αξιολογούνται και, στο πλαίσιο των συνομιλιών που είχαμε σήμερα και εκείνων που θα έχουμε με την αυστριακή πλευρά τις επόμενες εβδομάδες, είμαι αισιόδοξος ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, όπως είπα, στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Με τον Έλληνα ομόλογό μου συζητήσαμε ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα: τον τρόπο φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, και συγκεκριμένα τα σύνορα εκείνα για τα οποία φέρουμε την ευθύνη φύλαξης η Βουλγαρία και η Ελλάδα – τα σύνορα με την Τουρκία. Συμφωνήσαμε, ότι στο σημείο αυτό πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της Επιτροπής και ότι πρέπει να συμμετέχει πολύ πιο ενεργά στη διαδικασία αυτή στηρίζοντας και τις δύο χώρες. Καταλήξαμε στην ίδια άποψη, ότι πρέπει να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη από την Ένωση και τα άλλα κράτη-μέλη σε αυτό το θέμα, αξιοποιώντας τις διασκέψεις που πρόκειται να γίνουν στη Σόφια, 2 Φεβρουαρίου και στις 24 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, αφιερωμένες, συγκεκριμένα, στη μετανάστευση, στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Στόχος είναι να προσελκύσουμε την προσοχή της Επιτροπής και της Ένωσης και να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη στον αγώνα μας κατά της παράνομης μετανάστευσης».

«Ο συνάδελφός μου, ο κ. Μηταράκης, δεσμεύτηκε επίσης να μεσολαβήσει σε αυτές τις συνομιλίες και να υπερασπιστεί τη θέση ότι η Επιτροπή πρέπει να βοηθήσει τα δύο κράτη με οικονομικά και όλα τα άλλα μέσα και πόρους, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αξιόπιστες τεχνικές εγκαταστάσεις και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε με επιτυχία τα σύνορα της Ένωσης. Και οι δύο χώρες θεωρούμε ότι ο διάλογος με την Τουρκία αποτελεί κλειδί για την επιτυχία αυτών των προσπαθειών. Θεωρούμε ότι μπορούμε να είμαστε με έναν ιδιότυπο τρόπο μεσολαβητές στον διάλογο ανάμεσα στην Επιτροπή και στην Τουρκία, έτσι ώστε τα προβλήματα που έχουμε εμείς με την παράνομη μετανάστευση, τα προβλήματα που έχει η Τουρκία με την παράνομη μετανάστευση, να επιλυθούν με τρόπο που να είναι αποδεκτός τόσο από την Ένωση όσο και από την Τουρκία. Οι συνομιλίες προς αυτήν την κατεύθυνση με κάνουν να αισιοδοξώ ότι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε το σοβαρό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης τους επόμενους μήνες θα είναι όλο και καλύτερος και όλο και πιο αποτελεσματικός. Σας ευχαριστώ!», συμπλήρωσε ο Βούλγαρος Υπουργός Εσωτερικών.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber