Search
Close this search box.

Μηταράκης: Είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα εξωτερικά σύνορα, πρέπει να μειωθούν οι παράτυπες αφίξεις στην ΕΕ  

Στην 5η συνδιάσκεψη του μηχανισμού MED5 που διοργανώθηκε στη Βαλέτα της Μάλτας συμμετείχε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.  

Στη Μάλτα βρέθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης κατά το διήμερο 2-3 Μαρτίου για να συμμετάσχει στην 5η Υπουργική Συνδιάσκεψη των MED5 (Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα και Ελλάδα), στην οποία συζήτησαν την κατάσταση του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ευρώπη αλλά και κοινές δράσεις για το μέλλον. 

Στην Συνάντηση συμμετείχε και η Υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας Maria Malmer Stenergard, η οποία προεδρεύει στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα υπήρξε κοινή συνάντηση των Υπουργών με τον νέο Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX κ. Hans Leijtens. 

Οι συμμετέχοντες Υπουργοί εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους προς την Ελλάδα, για την ανείπωτη τραγωδία από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.  

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης σημείωσε πως είναι «πολύ υπερήφανος για όλο το έργο που έχουμε εκτελέσει στην ομάδα MED5 από την ίδρυσή της το 2021. Έχει γίνει ένας μόνιμος πλέον θεσμός που δίνει φωνή εντός της ΕΕ, των κρατών μελών της πρώτης γραμμής που έχουν βιώσει την άνιση πίεση της μετανάστευσης κατά την πάροδο των ετών».    

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε μεταξύ άλλων «είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα εξωτερικά σύνορα. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή. Εδώ στην ομάδα MED5, όλοι μοιραζόμαστε την ίδια άποψη ότι η καταπολέμηση των παράνομων επιχειρήσεων λαθροδιακίνησης είναι πολύ σημαντική. Η μετανάστευση στην Ευρώπη θα πρέπει να γίνεται μέσω νόμιμων οδών και όχι μέσω λαθροδιακινητών που θησαυρίζουν βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές». 

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη (άτυπη μετάφραση):  

«Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους αξιότιμους συναδέλφους μου για την ευγενική τους στάση και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς τον ελληνικό λαό και τις οικογένειες που επλήγησαν στο καταστροφικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που ζήσαμε την περασμένη εβδομάδα. Αποτελεί τραγωδία για την Ελλάδα.    

 Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καλό μου φίλο Byron Camilleri, Υπουργό Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Μάλτας, για την ευγενική του πρόσκληση, την εξαιρετική του φιλοξενία σε αυτή τη συνάντηση MED 5, καθώς και για την πρόσκληση του προς την σουηδική προεδρία – νομίζω ότι ήταν μια πολύ παραγωγική συζήτηση, καθώς επίσης και τον εκτελεστικό διευθυντή του FRONTEX.    

Είμαι πολύ υπερήφανος για όλο το έργο που έχουμε εκτελέσει στην ομάδα MED5 από την ίδρυσή της το 2021. Έχει γίνει ένας μόνιμος πλέον θεσμός που δίνει φωνή εντός της ΕΕ, των κρατών μελών της πρώτης γραμμής που έχουν βιώσει την άνιση πίεση της μετανάστευσης κατά την πάροδο των ετών.    

Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το επίπεδο των παράτυπων αφίξεων στην ΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα, όπως γνωρίζετε, φιλοξενήσαμε στην Αθήνα τη 2η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Διαχείριση των Συνόρων, όπου η πλειοψηφία των κρατών μελών, όπως έκαναν και στο Βίλνιους το προηγούμενο έτος, υπέγραψαν δήλωση υπέρ της προώθησης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και της ανάγκης να ανεγείρονται φράχτες όταν χρειάζεται.    

Είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα εξωτερικά σύνορα. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή. Εδώ στην ομάδα MED5, όλοι μοιραζόμαστε την ίδια άποψη ότι η καταπολέμηση των παράνομων επιχειρήσεων λαθροδιακίνησης είναι πολύ σημαντική. Η μετανάστευση στην Ευρώπη θα πρέπει να γίνεται μέσω νόμιμων οδών και όχι μέσω λαθροδιακινητών που θησαυρίζουν βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.  

Είναι σημαντικό για την ομάδα των MED5 να επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης. Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα μέρος του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Έχει ήδη σχολιαστεί ότι ο εθελοντικός μηχανισμός δεν παρήγαγε το αποτέλεσμα που χρειαζόμασταν. Λιγότερο από το 1% των αφίξεων του 2022 έχουν μετεγκατασταθεί από τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μιλάμε για την ανάγκη να επιβληθούν περισσότερες ευθύνες στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, εάν δεν υπάρχει ένας εξίσου περιοριστικός και υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης προς τις χώρες πρώτης υποδοχής.    

Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις εξωτερικές διαστάσεις, αυτό είναι κάτι που συζητήσαμε εδώ στη Μάλτα. Πρέπει να επανεξετάσουμε τις υφιστάμενες συμφωνίες, όπως η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί προς όλα τα κράτη μέλη. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι και η Κύπρος, είναι η Βουλγαρία, είναι η Ιταλία που επηρεάζονται από τη μη εφαρμογή αυτής της δήλωσης.    

Νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε τις επιστροφές. Για την αξιοπιστία του Συστήματος Ασύλου είναι κρίσιμο να γίνεται διάκριση μεταξύ αυτών που δικαιούνται διεθνoύς προστασίας σύμφωνα με το Νόμο και αυτών που δεν δικαιούνται. Και όσοι δεν δικαιούνται θα πρέπει να επιστρέφονται με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στις χώρες καταγωγής τους. Έτσι, η εξωτερική διάσταση των επιστροφών που μειώνει τις παράνομες ροές με δίκαιη ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης θα πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος.    

Σας ευχαριστώ». 

Οι τοποθετήσεις των Υπουργών Μάλτας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου και Σουηδίας 

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Ασφάλειας, Μεταρρυθμίσεων και Ισότητας της Μάλτας, Byron Camilleri είπε ότι: «Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την πρόληψη των παράτυπων αφίξεων αντιμετωπίζοντας τις βαθύτερες αιτίες της μετανάστευσης και παρέχοντας στις βασικές χώρες διέλευσης τους απαραίτητους πόρους και βοήθεια σε σχέση με την επιτήρηση των συνόρων και την ανάπτυξη ικανοτήτων. Πιστεύουμε και υποστηρίζουμε σθεναρά μια δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που βασίζεται στη διττή αντίληψη ότι τα άτομα που χρειάζονται πραγματικά διεθνή προστασία αναγνωρίζονται ως τέτοια και τους παρέχεται η προστασία που χρειάζονται, ενώ τα άτομα που δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα να παραμείνουν η Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των αποτυχημένων αιτούντων άσυλο, επιστρέφονται γρήγορα στη χώρα καταγωγής τους». 

O Υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, κ. Fernando Grande Marlaska, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Ισπανία έχει αποδείξει ότι η πραγματική και αποτελεσματική συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και την αποτροπή της απώλειας ανθρώπινων ζωών.  Επαναβεβαιώνουμε επίσης τη θέση μας σχετικά με την ανάγκη εξισορρόπησης μεταξύ των ευθυνών των κρατών μελών από τη μία πλευρά και της ανάγκης για αλληλεγγύη από την άλλη. Υπάρχει όμως δουλειά που πρέπει να γίνει».     

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, κ. Matteo Piantedosi, σχολίασε μεταξύ άλλων: «Συμφωνούμε στην ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσει σταθερούς πόρους για τις δράσεις που πρέπει να αναπτύξουμε. Η ευρωπαϊκή παρέμβαση είναι σημαντική για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, διότι η κύρια διαφορά μεταξύ των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων είναι εμφανής. Σε αυτό το θέμα, πρέπει να συζητήσουμε πολλά ακόμη, γιατί πρέπει να βελτιωθούμε και επίσης εκφράσαμε ότι η ομάδα μας μπορεί να απευθύνει τη συγκεκριμένη υποστήριξη προς όλους μας, μέσω ενός συγκεκριμένου συντονισμού μαζί με τον συγκεκριμένο συντονιστή από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις επιστροφές. Επιβεβαιώνουμε την κοινή μας θέση για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο θα πρέπει να φέρει σε μια συγκεκριμένη ισορροπία μεταξύ όλων αυτών των κρατών μελών».  

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, κ. Κώστας Κωνσταντίνου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Μαζί μπορέσαμε να ακουστούμε και να πετύχουμε. Υπάρχει ωστόσο πολύς δρόμος ακόμα και οι προσπάθειες μας θα συνεχιστούν. Μπορεί να ακούγεται μονότονο, αλλά χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατάσταση κάθε άλλο παρά μονότονη είναι, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Είναι η ώρα να δείξουμε μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε εργαλειοποίηση της μετανάστευσης ή άλλης οποιαδήποτε υβριδικής απειλής. Η Κύπρος θα συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο για να πετύχει μια δίκαιη πολιτική ασύλου».  

Τέλος, η Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Σουηδίας, η οποία εκπροσώπησε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Maria Malmer Stenergard, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής με θαλάσσια σύνορα, ο λόγος για τα ατυχήματα ναυαγίων έξω από τις ιταλικές ακτές απεικονίζει την ανθρώπινη τραγωδία και καταδεικνύει την πολύπλοκη κατάσταση που εμπλέκεται στην έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο.  Είμαι πεπεισμένη ότι για να αντιμετωπίσουμε τις μεταναστευτικές προκλήσεις με πραγματικά ευρωπαϊκό τρόπο πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά, τόσο στο εσωτερικό, με διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση και την αποτελεσματική εφαρμογή των υφιστάμενων νομοθεσιών, αλλά και με ισχυρές προσπάθειες στην εξωτερική διάσταση για τις επιστροφές και την καταπολέμηση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης».  

Κοινή Δήλωση των Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Συνόδου των Med5 η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα 

ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ 

Εμείς, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία, με την ευκαιρία της πέμπτης Υπουργικής Συνόδου στη Μάλτα στις 3-4 Μαρτίου 2023, θα θέλαμε να επαναλάβουμε την αλληλεγγύη μας προς το λαό της Συρίας και της Τουρκίας, καθώς ανταποκρίνονται στους καταστροφικούς σεισμούς που σημειώθηκαν μεταξύ 5-6 Φεβρουαρίου 2023. 
 Υπογραμμίζουμε την ανάγκη να συνεχίσουμε στα συμπεράσματα του Ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023, και συμφωνήσαμε στα ακόλουθα σημεία και δράσεις σε σχέση με τη μετανάστευση και το άσυλο: 

 1. Λυπούμαστε βαθιά για τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στις ακτές της Καλαβρία. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να αποτρέψουμε την παράτυπη μετανάστευση, με απώτερο σκοπό να αποτρέψουμε την απώλεια ζωών στη θάλασσα καθώς επίσης και τον χειρισμό των μεταναστών από τους λαθροδιακινητές. Οι αποτρεπτικές ενέργειες πρέπει να γίνονται σε κλίμα συνεργασίας μεταξύ των χωρών προέλευσης και διακίνησης, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εφαρμόζοντας την Κοινή δήλωση του 2016. 
 1. Η ενισχυμένη επιτήρηση των συνόρων τόσο των θαλάσσιων όσο και των χερσαίων, μεταξύ άλλων μέσω της προ-συνοριακής εναέριας επιτήρησης, αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της καταπολέμησης της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και παρόμοιων επιχειρήσεων από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και της πρόληψης των παράνομων διελεύσεων των συνόρων, γεγονός που απαιτεί την υποστήριξη του FRONTEX προς τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα. Θεωρούμε ότι ο FRONTEX θα πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους για το έργο αυτό, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης των διεθνών υδάτων. Γενικότερα, επαναλαμβάνουμε, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023, ότι πρέπει να διατεθούν σημαντικά κονδύλια και μέσα της ΕΕ για τη στήριξη των κρατών μελών στην ενίσχυση των δυνατοτήτων και των υποδομών προστασίας των συνόρων, των μέσων επιτήρησης και του εξοπλισμού. 
 1.  Στην περίπτωση της Κύπρου, το ζήτημα της “Πράσινης Γραμμής” πρέπει να διευθετηθεί ολοκληρωτικά λόγω των ιδιαιτεροτήτων που ισχύουν παρά το γεγονός ότι η “Πράσινη Γραμμή” δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 1. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Κρατών Μελών και θα πρέπει να διεξάγονται σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης ναυτιλιακής δραστηριότητας. 
 1. Τονίζουμε ότι η παράτυπη μετανάστευση αποτελεί ευρωπαϊκή και διεθνή πρόκληση και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης για την εξάρθρωση των δικτύων λαθροδιακινητών και να βελτιώσουμε το διάλογό μας με τους αρμόδιους φορείς μεταφοράς, οι οποίοι με τον τρόπο λειτουργίας τους διευκολύνουν τα δίκτυα λαθροδιακινητών. 
 1.  Τονίζουμε τη σημασία των επιστροφών ως βασικού πυλώνα της μεταναστευτικής πολιτικής της Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώνουμε την ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την επιστροφή αιτούντων άσυλο που απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου τους και άλλων υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα παραμονής στην Ένωση. 
 1.  Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης και για τη δημιουργία ολοκληρωμένων και μακροπρόθεσμων σχέσεων με τρίτες χώρες, θα πρέπει επίσης να ενισχύσουμε τις νόμιμες οδούς ως μέσο για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης και την προώθηση τακτικών, ομαλών και ασφαλών οδών μετανάστευσης που ωφελούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. 
 1.  Υπενθυμίζουμε τη σημασία της αντιμετώπισης όλων των μεταναστευτικών διαδρομών, συμπεριλαμβανομένων των νέων διαδρομών, στο πλαίσιο μιας συνολικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης. 
 1.  Ζητούμε επίσης την ανάγκη παροχής υποστήριξης στους γείτονές μας στη Μεσόγειο στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής εξοπλισμού, κατάρτισης και άλλων μορφών συνεργασίας. 
 1.  Καλούμε επίσης την Επιτροπή να εξασφαλίσει το απαραίτητο επίπεδο χρηματοδότησης για τη Βόρεια Αφρική για το 2024 και μετά. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην Αφρική και στις γειτονικές χώρες του Νότου υπό το πρίσμα της στρατηγικής τους σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 1.  Επαναβεβαιώνουμε τη θέση μας σχετικά με την ανάγκη εξισορρόπησης μεταξύ των ευθυνών των κρατών μελών αφενός και της ανάγκης για αλληλεγγύη αφετέρου. Συνεπώς, η πρόοδος σε σχέση με τα σχετικά μέτρα θα πρέπει να επιδιωχθεί παράλληλα, με συνέπεια με τον κοινό χάρτη πορείας για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου (CEAS – Common European Asylum System) και το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις εκ περιτροπής προεδρίες του Συμβουλίου στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 
 1. Σημειώνουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συζητήσει κατά την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων την εφαρμογή του χάρτη πορείας του Δουβλίνου, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική κατάσταση της πίεσης στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, καθώς και την αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορα, μεταξύ άλλων στο θέμα των επιχειρήσεων ιδιωτικών σκαφών. Η αλληλεγγύη, μεταξύ άλλων μέσω της προβλέψιμης μετεγκατάστασης εντός της ΕΕ, θα συμβάλει αποτελεσματικά στη διευκόλυνση και την κατανομή του βάρους στα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, τα οποία επί του παρόντος υφίστανται δυσανάλογες πιέσεις. Ως εκ τούτου, καλούμε το Συμβούλιο να εντείνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός μόνιμου και υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των κρατών μελών της πρώτης γραμμής και θα διασφαλίζει ότι οι ανάγκες αυτές θα καλύπτονται πλήρως μέσω των συνεισφορών αλληλεγγύης. 
 1.  Υπενθυμίζουμε ότι, βραχυπρόθεσμα, οι πρωτοβουλίες που θα προκύψουν από την εθελοντική δήλωση αλληλεγγύης του Ιουνίου 2022 θα πρέπει να ανανεωθούν και να βελτιωθούν, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας, ούτως ώστε να εκπληρωθούν εγκαίρως οι σχετικές δεσμεύσεις. 
 1.  Σημειώνουμε ότι τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα θέτουν διαφορετικές προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό επαναλαμβάνουμε τις επιφυλάξεις μας σε σχέση με την εισαγωγή υποχρεωτικών συνοριακών διαδικασιών. Τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν συνεχείς παράτυπες μεταναστευτικές πιέσεις, είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα, πρέπει να έχουν την ικανότητα να αποφασίζουν για την εφαρμογή των διαδικασιών αυτών, με γνώμονα την ικανότητά τους και την προοπτική των επιστροφών. 
 1.  Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση έναντι των υβριδικών απειλών, όπως οι  κυβερνοεπιθέσεις και η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης, ενώ παράλληλα θα ενισχύουμε τη νομική και επιχειρησιακή μας εργαλειοθήκη. 
 1.  Με την ευκαιρία αυτή καλούμε επίσης τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν μαζί μας για την επίτευξη αυτών των στόχων.  
 1. Με αυτήν την προοπτική, οι MED5 προσβλέπουν στην επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων στις 9 Μαρτίου 2023 ως ευκαιρία για την παρακολούθηση της εφαρμογής των συμπερασμάτων του Ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023. 

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου 

Επίσης, ο κ. Μηταράκης επισκέφτηκε την έδρα του Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EUAA) όπου είχε συνάντηση με την Εκτελεστική Διευθύντρια της EUAA, Nina Gregori με την οποία και συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια.  

 
Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Μάλτας 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Μηταράκης είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, δρ. Ian Borg με τον οποίον αντάλλαξαν απόψεις για το μεταναστευτικό ζήτημα και την διαχείρισή του από τις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber