Search
Close this search box.

Ν. Μηταράκης: “Ετοιμάζουμε τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης – Το 2022 θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή“

Τη ψήφιση του νέου Κώδικα Μετανάστευσης εντός του 2022, προανήγγειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, συμμετέχοντας, ως κεντρικός ομιλητής, σε συζήτηση με θέμα “Κοινωνικές Πολιτικές και Δημογραφική Βιωσιμότητα”, στο πλαίσιο του Συνεδρίου “Δημογραφικό – Η Μεγάλη Πρόκληση”.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι

ετοιμάζουμε τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης, το 2022 θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί -ελπίζουμε- στη Βουλή. Στόχος είναι να προσελκύσουμε ανθρώπους με δεξιότητες που χρειάζεται η ελληνική οικονομία”.

Εν συνεχεία, υπογράμμισε πως “θεσμοθετήσαμε το 2021 την digital visa. Είμαστε από τις χώρες που δίνουμε εθνική θεώρηση για 12 μήνες, η οποία μετά μπορεί να μετατραπεί σε άδεια εργασίας σε εξειδικευμένα στελέχη, που θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα και να δουλέψουν ψηφιακά στη χώρα τους. Έχουμε δώσει φορολογικά κίνητρα, για να φέρουμε κόσμο στην Ελλάδα”, λέγοντας ότι

“η χώρα μας έχει κάνει πολλές οργανωμένες προσπάθειες στο να προσελκύσει ανθρώπους υψηλού εκπαιδευτικού και οικονομικού επιπέδου. Σας θυμίζω το 2013 θεσμοθετήσαμε τη golden visa, χάρη στην οποία 3 δις. ευρώ επενδύθηκαν τα τελευταία 9 χρόνια στην ελληνική οικονομία”.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι “προτεραιότητά μας είναι να προσελκύσουμε εργατικό δυναμικό και γι’ αυτό νομοθετήσαμε την πενταετή άδεια εποχικής απασχόλησης, με την Ελλάδα να γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δοκιμάζει μία τέτοια -πολυετή, αλλά και εποχική- μεταναστευτική πολιτική”, συμπληρώνοντας ότι “εργατικό δυναμικό, δηλαδή, το οποίο δεν θα έρθει με την οικογένειά του, δε θα μείνει μόνιμα στη χώρα μας, δεν θα πολιτογραφηθεί, αλλά όπως έκαναν με μεγάλη επιτυχία οι χώρες του Κόλπου, θα έρθει για να δουλέψει 9 μήνες -διάστημα που στο αγροτικό τομέα, στον τουρισμό και σε άλλες βιομηχανίες μας καλύπτει- και θα επιστρέψει για 3 μήνες στη χώρα του. Αυτό είναι το βασικό  που κοιτάμε, αυτή τη στιγμή, στις διμερείς συμφωνίες, όπως στη συμφωνία με το Μπαγκλαντές”.

Ο κ. Μηταράκης προσέθεσε ότι “η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην παράνομη μετανάστευση είναι η ίδια. Είμαστε απόλυτα αυστηροί σε θέματα παράνομης μετανάστευσης. Δεν μπορούν οι λαθροδιακινητές να αποφασίζουν ποιος θα μπει στη χώρα μας. Κι αυτό είναι μία ξεκάθαρη πολιτική  επιλογή αυτής της κυβέρνησης και γι’ αυτό φυλάμε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα. Από κει και πέρα, πρέπει να ανοίξουμε νόμιμες διόδους, γιατί έχουμε αντικειμενικές ανάγκες. Το βλέπουμε, φέτος, σε δηλώσεις παραγωγικών φορέων του αγροτικού τομέα, του τουρισμού, των κατασκευών -και όχι μόνο στην Ελλάδα- που ψάχνουν για εργατικά χέρια”.

Προσπαθούμε, ως Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, να σκεφτόμαστε με λογική ιδιωτικού τομέα, να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αδειοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων και να μπορούμε να εκδίδουμε, εκεί που πρέπει, άδειες παραμονής με έναν ταχύ τρόπο. Αλλά και με τον τρόπο που περιμένουν τα στελέχη επιχειρήσεων, δηλαδή μέσω της χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας και με ανθρώπινη εξυπηρέτηση”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber