Ν. Μηταράκης: “Για πρώτη φορά εδώ και 8 χρόνια, η Χίος θα έχει κάτω από 500 αιτούντες άσυλο συνολικά – Η Κυβέρνηση υλοποίησε όλα όσα δεσμεύτηκε”

Επίσκεψη Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησε, σήμερα, επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο, όπου και βρίσκονται εν εξελίξει εργασίες καθαρισμού των χώρων εκτός της περιμέτρου του ΚΥΤ.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Βρισκόμαστε, σήμερα, στη ΒΙΑΛ με τον Δήμαρχο Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, για να επιβλέψουμε την εκκαθάριση των χώρων εκτός της περιμέτρου, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του μεταναστευτικού.

Πλέον είναι φανερό ότι η ΒΙΑΛ βιώνει εντελώς μια διαφορετική εικόνα, καθώς 293 αιτούντες άσυλο παραμένουν σε μια δομή, η οποία έχει 1014 οργανικές θέσεις. Επίσης αύριο 71 αιτούντες άσυλο, θα αποχωρήσουν από τα διαμερίσματα τα οποία νοικιάζουμε στην πόλη και στα περίχωρα της Χίου. Για πρώτη φορά εδώ και 8 χρόνια, η Χίος θα έχει κάτω από 500 αιτούντες άσυλο συνολικά. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση υλοποίησε επακριβώς αυτά που δεσμεύτηκε. Τη φύλαξη των συνόρων μας, με τη μείωση των ροών στα νησιά μας να είναι 97% το τελευταίο 12μηνο και με την πλήρη αποσυμφόρηση των δομών στα νησιά μας. Συνολικά σε όλα τα νησιά του Αιγαίου πλέον έχουμε κάτω από 5000 αιτούντες άσυλο.

Ολοκληρώνουμε βέβαια – και είναι πλέον σημαντικό – το νέο εθνικό σύστημα υποδοχής. Με τη νέα δομή στη Σάμο να εγκαινιάζεται στις 18 Σεπτεμβρίου και η παλιά δομή να παραδίδεται στους πολίτες της Σάμου στις 30 Σεπτεμβρίου, 12 ημέρες μετά. Το ίδιο θα γίνει και στη Λέρο, το ίδιο θα γίνει και στη Κω μέσα στο 2021. Το ίδιο θα γίνει στη Χίο, στη Λέσβο μέσα στο 2022. Στις 2 Σεπτεμβρίου όπως γνωρίζετε ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου, για το κατασκευαστικό έργο στο Θόλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς βλέπουμε ότι υπάρχουν ακόμα εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή να είμαστε προετοιμασμένοι, ώστε ποτέ τα νησιά μας -και αυτή είναι μια δέσμευση μας- να μην ξαναβιώσουν εικόνες χάους του 2015. Επίσης υπάρχει και η ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος.

Είδατε τα παραπήγματα που καταστρέψαμε. Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, θα συμφωνήσετε μαζί μου, για οποιονδήποτε. Οι νέες δομές προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους, αλλά και πολύ αυξημένα μέτρα ασφάλειας και για τους επωφελούμενους και για τους εργαζόμενους και για τις τοπικές κοινωνίες. Η Κυβέρνηση υλοποίησε όλα όσα δεσμεύτηκε. Με αξιοπιστία κοιτάμε τον κόσμο και τους λέμε ότι θα αντιμετωπίσουμε και την επόμενη κρίση, όταν αυτή έρθει”.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber