Ν.Μηταράκης: “Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν μία κοινή πρόκληση – Μπορούμε να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές”

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. κ. Νότης Μηταράκης, μετέβη, σήμερα, στο Λονδίνο, όπου και πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Priti Patel.   

Μετά το πέρας της συνάντησης, δήλωσε τα εξής: 

Συνάντησα την Υπουργό Εσωτερικών, κ. Patel, για να συζητήσουμε ένα θέμα που απασχολεί όλο τον κόσμο, όλη την Ευρώπη. Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν μια κοινή πρόκληση. Μεταναστευτικές ροές οι οποίες κατά κανόνα πλέον αποτελούνται και από οικονομικούς μετανάστες. Υπάρχει, αφενός η ανάγκη να σεβαστούμε τη Συνθήκη της Γενεύης, αφετέρου η ανάγκη να προστατεύσουμε τα σύνορα μας, εφαρμόζοντας -όπως κάνουμε στην Ελλάδα – μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που διαχωρίζει τους πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες με γρήγορες αλλά δίκαιες αποφάσεις, που επιστρέφει αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και που παρέχει άσυλο στους πραγματικούς πρόσφυγες. 

Αυτήν την πρόκληση αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Συζητήσαμε αυτές τις προκλήσεις και ανταλλάξαμε τρόπους που μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας. 

Δε συζητήσαμε το θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Το θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι ένα θέμα που συζητάμε αυτή τη στιγμή με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιλαμβάνεστε ότι, λόγω Brexit, η Αγγλία πλέον δε συμμετέχει στη συζήτηση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Είναι όμως δεδομένο ότι πρέπει και οι χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, ακόμα και αν είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης,  να παίξουν ένα καταλυτικό ρόλο στο νέο σχεδιασμό που γίνεται στην Ευρώπη. 

Θα ανταλλάξουμε επισκέψεις. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει μια από τις πιο παραγωγικές υπηρεσίες Ασύλου στην Ευρώπη. Έχουμε μια από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες πρώτης υποδοχής στην Ευρώπη. Έχουμε αποκτήσει πολύ σημαντική τεχνογνωσία όπως και η Μεγάλη Βρετανία. Το Home Office έχει εδώ και χρόνια την αντίστοιχη τεχνογνωσία. Νομίζω μπορούμε να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber