Search
Close this search box.

Ν. Μηταράκης: “Προστατεύουμε σύνορα και ανθρώπινες ζωές”

Άρθρο του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη στην εφημερίδα “Τα ΝΕΑ” 

Το πρόσφατο περιστατικό στον Έβρο με τους μετανάστες που διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές, μόλις βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, αποδεικνύει περίτρανα την συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιεί την ανθρώπινη δυστυχία. 

Προσπάθεια που έλαβε χώρα και το Μάρτιο του 2020, όταν και εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να παραβιάσουν τα χερσαία σύνορα μας.  

Και στις δύο στιγμές, οι συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ δεν άφησαν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Με προμετωπίδα την εθνική μας κυριαρχία, τα σύνορα μας παρέμειναν αδιάτρητα και το γόητρο της χώρας μας αλύγιστο. 

Σήμερα η Ελλάδα είναι μία πολύ διαφορετική χώρα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Μόνο την περίοδο 2015-2018 οι αφίξεις μεταναστών είχαν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο δίνοντάς μας εικόνες όπως αυτές της Μόριας και της Ειδομένης που ντρόπιασαν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. 

Από την στιγμή της επανασύστασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θέσαμε δύο βασικούς και μετρήσιμους στόχους. Να μειώσουμε ουσιαστικά τις ροές και να περιορίσουμε δραστικά τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες είχαν βιώσει από πρώτο χέρι, την πολιτική ανοικτών συνόρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Τους πετύχαμε και τους δύο. 

Ενώ η Ευρώπη βιώνει αύξηση ροών κατά 57%, η Ελλάδα δεν αποτελεί κύρια πύλη εισόδου. Μειώσαμε κατά 88% τις συνολικές ροές. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Από 72.422 το 2019 έπεσαν στις 8.745 το 2021, μία επίδοση που αποτελεί τη χαμηλότερη της δεκαετίας, με το 2022 να είναι η δεύτερη καλύτερη χρονιά. Παράλληλα η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, ο διαχωρισμός προσφύγων-παράνομων μεταναστών και η ανάληψη του ελέγχου των δομών φιλοξενίας από την Κυβέρνηση μείωσε τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 18.000 αιτούντες άσυλο σε δομές, από 92.000 που είχαμε το ‘20 ενώ από 121 οι δομές είναι σήμερα 34 και εντός της χρονιάς κλείνουν ακόμη δύο, με μία εξ αυτών να είναι ο Ελαιώνας. 

Σήμερα, η αποτελεσματική πολιτική που ακολουθούμε, έχει οδηγήσει στην αποδιάρθρωση δικτύων λαθροδιακίνησης και “δουλειών” εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, βλέπουμε να αναπτύσσονται νέες μέθοδοι σε στεριά και θάλασσα. Με την προώθηση μεταναστών σε ακατοίκητες νησίδες του ποταμού Έβρου, αλλά και με τη χρήση ιστιοπλοϊκών σκαφών με προορισμό την Ιταλία αντίστοιχα. Αμφότερες οι πρακτικές προσκρούουν στην αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να διαφυλάξουν τα σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Δεν αφήνουμε, όμως, τη χώρα μας ανοχύρωτη, αλλά συνεχώς αυξάνουμε την εργαλειοθήκη αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. 

Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο σε όλο το μήκος του, καθώς και η αύξηση των μέσων επιτήρησης είναι συμφυείς με την πολιτική ενισχυμένης προστασίας των συνόρων μας.  

Παράλληλα, αποφασίστηκε η ενίσχυση όλων των εποπτικών μέσων τόσο για τα χερσαία όσο και για τα θαλάσσια σύνορά μας, ενώ μέσα στο χειμώνα θα προστεθούν συνοριοφύλακες και ακτοφύλακες που μπορούν να ενισχύσουν το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.  

Πάντοτε σεβόμενοι τις επιταγές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, διασώζουμε χιλιάδες ζωές στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, καθώς και αποθαρρύνουμε ενέργειες που βάζουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια.   Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσει να εκπληρώνει τη συνταγματική της υποχρέωση απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Να φυλάσσει τα εθνικά σύνορα και να προστατεύει το συμφέρον τους!

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber