Search
Close this search box.

Νότης Μηταράκης: “Αποκαθιστούμε την εικόνα της Πολιτείας στα μάτια των τοπικών κοινωνιών”.

Ομιλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Στο μεταναστευτικό, στον Έβρο και στα νησιά, τις εθνικές απειλές η πατρίδα αντέδρασε, αμύνθηκε, οργανώθηκε και τελικά νίκησε.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή στην Πολιτική Επιτροπή, της Νέας Δημοκρατίας. Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της περιόδου 2019-2021, στη χώρα μας ανακτήσαμε τον έλεγχο της κρίσης. Με την αποσυμφόρηση να γίνεται πράξη σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνω ότι στη χώρα σήμερα λειτουργούν 34 δομές, από 121 προ διετίας. Σήμερα διαμένουν, συνολικά στην χώρα μας, σε δομές και διαμερίσματα πρώτης υποδοχής, 34 χιλιάδες Πολίτες Τρίτων Χωρών, εκ των οποίων 3,7 χιλιάδες στα νησιά μας, δηλαδή το 11%. Την ημέρα των εκλογών, το 2019, συνολικά διέμεναν σε δομές 82 χιλιάδες, στα νησιά μας 17 χιλιάδες, δηλαδή το 21%. Επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν διπλάσιο το ποσοστό στα νησιά και σχεδόν 5 φορές περισσότεροι αυτοί που παρέμεναν στα κέντρα. Τότε ήταν τα νησιά μας «αποθήκες ψυχών» και τοπόσημα ντροπής για τη χώρα μας.

Στην Ηπειρωτική Ελλάδα, 31 χιλιάδες σήμερα, ενώ ήταν 65 χιλιάδες την ημέρα των εκλογών του 2019. Οι αφίξεις φέτος είναι 8χ, έναντι 14χ το 2020 και 72χ το 2019. Δηλαδή φέτος είναι οι χαμηλότερες ροές της δεκαετίας! Θυμίζω ήταν ένα εκατομμύριο το 2015. Παράλληλα οι εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου σήμερα είναι 45 χιλιάδες, έναντι 202 χιλιάδων στις 30 Ιουνίου του 2019. Ενώ η κατάσταση στη χώρα μας βελτιώνεται, το μεταναστευτικό παραμένει βασικό θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολλαπλά μέτωπα. Παρατηρείται εμφανής προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνο, με στόχο γεωπολιτικά & οικονομικά οφέλη.

Το βιώσαμε ως Ευρώπη το 2020 στον Έβρο και τα νησιά μας. Το βιώσαμε ως Ευρώπη το 2021 στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Γεγονότα που αναπόφευκτα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη μεταναστευτική κρίση. Γεγονότα που επηρεάζουν την στάση της χώρας απέναντι στο επικείμενο Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης & Ασύλου.

Αναμφίβολα βασική επιδίωξη της χώρας μας είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των Κρατών Μελών, στο δίκαιο διαμερισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης. Αλλά συγχρόνως, το νέο Σύμφωνο πρέπει να επιτύχει ένα διαχειρίσιμο ύψος ροών. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με την Αριστερά.

Από την πρώτη στιγμή, ακολουθούμε μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική με δύο στόχους:

Τη ουσιαστική μείωση των ροών

και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Η φύλαξη των συνόρων μας είναι συνταγματική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες της χώρας μας που οφείλουμε να εκπληρώνουμε. Πάντα με σεβασμό στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η χώρα μας δεν πρόκειται να γίνει ξανά η “κερκόπορτα” της Ευρώπης. Η πολιτική των “ανοιχτών συνόρων” συνδέθηκε με την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και καταδικάστηκε όχι μόνο εγχώρια, αλλά και πανευρωπαϊκά.

Πλέον το εθνικό σύστημα υποδοχής ολοκληρώνεται.

Εγκαινιάστηκαν οι πρώτες κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Σάμο, Κω, Λέρο, καθώς και η πρώτη ελεγχόμενη δομή της ηπειρωτικής Ελλάδας στη Μαλακάσα. Μέσα στο 2022 το ίδιο θα γίνει σε Χίο και Λέσβο, καθώς θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου. Ενώ σταδιακά, όλες οι δομές της ενδοχώρας θα μετατραπούν σε Ελεγχόμενες Δομές, ολοκληρώνοντας τα έργα υποδομής με περιμετρικές περιφράξεις και τα μέτρα ασφαλείας.

Αποκαθιστούμε την εικόνα της Πολιτείας στα μάτια των τοπικών κοινωνιών.

Αναγνωρίζουμε τις επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες. Θεσμοθετήσαμε μόνιμο μηχανισμό αποζημιώσεων, για τους κατοίκους, μέσω των Δήμων. Έχουμε προχωρήσει στην καταβολή ανταποδοτικών τελών και αποζημιώσεων, καθώς και έχουμε εγκρίνει 71 (!) έργα υποδομών σε 31 Δήμους. Η συνολική αξία όλων αυτών ανέρχεται σε 55,2 εκ ευρώ την διετία 2020-21.

Δεν είμαστε απέναντι στους μετανάστες ή τους ανθρώπους που πραγματικά βιώνουν κίνδυνο. Είμαστε απέναντι στους λαθροδιακινητές. Θυμίζω, υποδεχθήκαμε 100 γυναίκες -αξιωματούχους- από το Αφγανιστάν με τις οικογένειες τους – σύνολο 700 άτομα – που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο.

Και επέδειξε, με αυτόν τον τρόπο, τα αντανακλαστικά ανθρωπισμού της.

Ενώ εξασφαλίζουμε οδούς νόμιμης μετανάστευσης στη χώρα, προκειμένου να αποθαρρύνουμε όσους επιχειρούν να περάσουν το κατώφλι της παρανόμως,

αλλά και τα δίκτυα λαθροδιακίνησης που εκμεταλλεύονται την ελπίδα και τον πόνο. Με ωφέλιμο τρόπο για τη χώρα και με αληθινές προοπτικές ένταξης για τους ίδιους. Καταφέραμε σε δυο χρόνια να πάρουμε πίσω τα κλειδιά των δομών από τις ΜΚΟ που τα είχε παραδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και να αναλάβουμε τον έλεγχο των προγραμμάτων σίτισης, στέγασης και οικονομικού επιδόματος από διεθνείς οργανισμούς. Ανταποκριθήκαμε στην πρόκληση της πανδημίας. Προχωράμε στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και της διαδικασίας Ασύλου και της διαδικασίας νόμιμης μετανάστευσης.

Με έμφαση στη διαφάνεια, στις βέλτιστες πρακτικές, στην διαχείριση των οικονομικών.

Στον αντίποδα, επί ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2015-07/2019 διατέθηκαν στην Ελλάδα 2,07 δισ. €, δόθηκαν μέσω ΜΚΟ και Διεθνών Οργανισμών 1,8 δισ. €. Ενώ για τις δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 267 εκ. €, καμία σύμβαση δεν ήρθε στην Βουλή, βάση της παραγράφου 9 του άρθρου 32 του Κανονισμού της Βουλής.Ενώ εμείς ήδη έχουμε καταθέσει 5 συμφωνίες.

Παράλληλα, εμείς καταργήσαμε την διάταξη του άρθρου 96 του ν. 4368/2016 για κατά παρέκκλιση ανάθεση διαγωνισμών στο μεταναστευτικό. Προχωρήσαμε σε διεθνείς διαγωνισμούς και συμφωνίες-πλαίσιο, την βέλτιστη διεθνή πρακτική για τις ανάγκες του Υπουργείου. Αξιοποιώντας τους πόρους των εθνικών προγραμμάτων των ταμείων μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων.


Επιπλέον περίπου 500 εκ που διεκδικήσαμε και φέραμε στην Ελλάδα ως απευθείας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Το 2022 ο Προϋπολογισμός κατανέμει στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου το ποσό των 93,3 εκ Ευρώ. Εκ των οποίων τα 50 εκ θα διατεθούν, σε Δήμους & Περιφέρειες της χώρας, είτε ως Δημοτικά Τέλη, είτε για έργα υποδομών,είτε ως αποζημιώσεις κατοίκων.

Τα λειτουργικά μας έξοδα το 2022 προϋπολογίζονται στα:

22 εκ. για αμοιβές υπαλλήλων και 21 εκ για κάθε φύσης λειτουργικά έξοδα.

Στο ΠΔΕ προβλέπονται 10 εκ μέσω του εθνικού σκέλους, 120 εκ ευρώ μέσω του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους και 21 εκ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κυρίες & Κύριοι συνάδελφοι,

Ο φετινός προϋπολογισμός  επιτυγχάνει την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας και στοχεύει στη μετάβαση της χώρας σε μία νέα εποχή

ισχυρής, εξωστρεφούς και βιώσιμης ανάπτυξης για ΟΛΟΥΣ.

Αντιμετωπίσαμε πολλαπλές κρίσεις. Χωρίς θριαμβολογίες και με πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται, συνεχίζουμε στον δρόμο που έχουμε ήδη χαράξει.

Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες.

Το οφείλουμε στη νέα γενιά.

Το οφείλουμε στην Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber