Ομιλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτή Χίου, κ. Νότη Μηταράκη, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Νότης Μηταράκης: «Η εικόνα του Μεταναστευτικού αλλάζει – Ανακτούμε τον έλεγχο και «μιλάμε», πλέον, με αποτελέσματα»

Την ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η χώρα στο μεταναστευτικό, έχοντας θέσει ως στρατηγικούς στόχους τη μείωση των ροών και τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, σε απάντηση του σε Επίκαιρη Επερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μηταράκης παρουσίασε, αρχικά, τα μετρήσιμα αποτελέσματα της συνολικής πολιτικής που εφαρμόζει: «Περιορίσαμε τις ροές κατά 92% το τελευταίο τρίμηνο και στο εξάμηνο κατά 51% στα νησιά μας, αυξήσαμε  την έκδοση αποφάσεων ασύλου κατά 88% και είμαστε ήδη στην αρχή της προσπάθειας μας, μειώσαμε τους διαμένοντες στις δομές των νησιών κατά 23% και 4% συνολικά στη χώρα, από την αρχή της χρονιάς, τη στιγμή που οι μεταφορές από τα νησιά αυξήθηκαν κατά  146%  το Α΄ Εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το Α΄ Εξάμηνο του 2019, καθώς μεταφέρθηκαν 17 χιλιάδες άτομα, όταν πέρσι είχαν μεταφερθεί 7 χιλιάδες μόνο.  Τέλος, αντιμετωπίσαμε την πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, χωρίς απώλειες ανθρώπινης ζωής».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ Νότης Μηταράκης παρουσίασε τις προτεραιότητες του Υπουργείου για το επόμενο διάστημα: «Πρώτον, τα νέα κέντρα θα προσφέρουν μία βιώσιμη και αξιοπρεπή καθημερινότητα στους αιτούντες άσυλο που θα διαμένουν σε αυτά. Με συστήματα ελεγχόμενης εισόδου & εξόδου και ασφαλείς περιφράξεις, ώστε να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας και στους διαμένοντες και στις τοπικές κοινωνίες. Δεύτερον, οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Εσείς, σε 4 χρόνια, πραγματοποιήσατε μετά βίας 1.862 επιστροφές. Για εμάς,  οι επιστροφές είναι βασικός στόχος της χώρας αλλά και ζητούμενο της διαπραγμάτευσης του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Μετανάστευσης. Επιπλέον στόχος είναι ο  ψηφιακός μετασχηματισμός. Ήδη από τον Ιούνιο λειτουργεί η νέα ψηφιακή πύλη η οποία προσφέρει αυτοκαταγραφή ερωτηματολογίου ασύλου, απελευθερώνοντας περίπου 20 χιλιάδες εργατοώρες, μεταβολή στοιχείων, μειώνοντας την ανάγκη επίσκεψης σε περιφερειακά γραφεία. Και δυνατότητα αναζήτησης του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης. Σύντομα επιλύουμε ψηφιακά και το θέμα του ΑΦΜ και επόμενος στόχος την δυνατότητα απόκτησης τραπεζικού λογαριασμού».

Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης υπερθεμάτισε τις δράσεις του Υπουργείου για την ενίσχυση της διαφάνειας, τη μείωση δαπανών και τον ορθολογικό προγραμματισμό. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «φεύγουμε από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που θέσπισε με νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Εμείς διαμορφώνουμε πλέον συμφωνίες – πλαίσιο, ήδη από φέτος, που υιοθετούν τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και όπου χρειάστηκε να εφαρμοστούν κατεπείγουσες διαδικασίες, πχ στην κατασκευή έκτακτων δομών, πετύχαμε σημαντική μείωση κόστους σε σχέση με συγκρίσιμα έργα της δικής σας περιόδου. Μειώσεις ύψους 23%. Σε έργα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δική μας στρατηγική, η υπογραφή πολυετών συμφωνιών – πλαίσιο, με ανοικτές διεθνείς διαδικασίες, όπου θα εξασφαλίζεται: και η μείωση του κόστους, και η απόλυτη διαφάνεια, και η παροχή αναγκαίων υπηρεσιών σε όλες τις υποδομές του Υπουργείου”.

Κατόπιν, προσέθεσε ότι «ο διαγωνισμός μετακινήσεων επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2019, έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, προέβλεπε τη μεταφορά 10.000 ατόμων με κόστος 2,2 εκ. €, ενώ εμείς με νέο διαγωνισμό το Μάιο, που ολοκληρώθηκε, εξασφαλίσαμε 30.000 μετακινήσεις με κόστος 2,04 εκ. €. Επιτυγχάνοντας πολύ μεγάλη μείωση δαπανών, άνω του 70%! Στις συμβάσεις διερμηνείας, μετά από 1,5 χρόνο διαδικασίας, ολοκληρώσαμε το διαγωνισμό και έχει ήδη ξεκινήσει η παροχή των υπηρεσιών. Αναλαμβάνουμε φέτος τον έλεγχο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, και το 2021 του ΕΣΤΙΑ παροχές σε χρήμα. Προχωράμε στην αναδιάρθρωση του με τελικό στόχο την αύξηση των θέσεων φιλοξενίας. Συγχρόνως, περιορίζουμε σημαντικά, το κόστος φιλοξενίας ανά διαθέσιμη θέση και ανά ημέρα.Ενδεικτικά, στην Αττική, όπου φιλοξενούνται, σήμερα 10 χιλιάδες δικαιούχοι, θα υπάρξει μείωση της τάξης τουλάχιστον του 6% για τους διαμένοντες σε διαμερίσματα και 9% για τους διαμένοντες σε κτίρια. Αυτό συνεπάγεται την εξοικονόμηση ετησίως τουλάχιστον 1.5 εκ € μόνο για την Αττική».

Ο κ. Μηταράκης εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών, τα οποία “θα σας στοιχειώνουν για πάντα, στη συνείδηση του Ελληνικού Λαού. Η πολιτική ανοικτών συνόρων,  οι απώλειες στη θάλασσα, η δημιουργία δεκάδων δομών και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα,  η Κοινή Δήλωση του 2016, που οδήγησε σε συμφόρηση τα νησιά μας”. Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ότι  τα νησιά αποσυμφορούνται μέρα με την μέρα χωρίς, ωστόσο, να γεμίζει η χώρα με νέες δομές. “Μου προκαλεί έκπληξη, όμως, το γεγονός ότι, σήμερα, μας κουνάτε το δάκτυλο για τα νησιωτικά ΚΥΤ. Για τα κέντρα, δηλαδή, που αποτελούν τα κατεξοχήν μνημεία αναλγησίας που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά μας. Τα αφήσατε εκεί για να θυμόμαστε όχι μόνο εμείς, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες το ποιος ήταν πραγματικά ο ανθρωπισμός της Αριστεράς” κατέληξε.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber