Θ. Πλεύρης και Επίτροπος Bruner στον Economist για την κρίσιμη αποστολή στη Λιβύη – Αναγκαία η υιοθέτηση αντικινήτρων  κατά των παράνομων μεταναστών

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Θάνος Πλεύρης, συμμετείχε σήμερα στο συνέδριο του Economist, σε ειδική θεματική ενότητα για τη μετανάστευση, μαζί με τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Magnus Bruner.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι προκλήσεις της μεταναστευτικής πολιτικής, η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, με έμφαση στην κρίσιμη αποστολή της επόμενης εβδομάδας στη Λιβύη.

Ο Επίτροπος Bruner αναφέρθηκεστην κοινή αποστολή με την Ελλάδα και την Ιταλία, δηλώνοντας:«Θα πάμε μαζί στη Λιβύη, με την Ιταλία και την Ελλάδα, γιατί μαζί είμαστε πιο δυνατοί».Αναγνώρισε τη σημασία της εξωτερικής διάστασης της μεταναστευτικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. οφείλει να συνδιαλέγεται και με τις δύο κυβερνήσεις της Λιβύης, με στόχο τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την ενίσχυση των επιστροφών. Τόνισε πως η διπλωματία της μετανάστευσης είναι πλέον βασικό εργαλείο για τη χάραξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής.

Από την πλευρά του, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι η Ελλάδα υλοποιεί μια σκληρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με αποφασιστικότητα απέναντι στο φαινόμενοτης λαθρομετανάστευσης. Όπως ανέφερε, θέσεις που επί σειρά ετών δεν είχαν απήχηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υιοθετούνται πλέον ως κεντρική κατεύθυνση.

Ο Υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης των επιδομάτων και παροχών σε μετανάστες, δηλώνοντας:
«Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από τους Ευρωπαίους πολίτες, που είναι φορολογούμενοι και ενδεχομένως βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, να επιβαρύνονται με τη χρηματοδότηση ανθρώπων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και έχουν ουσιαστικά ένα βασικό κίνητρο να παραμένουν και να μη συνεργάζονται για την επιστροφή τους».

Στο ίδιο πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο προχωρά στην κατάθεση νομοσχεδίου που προβλέπει αυστηρότερο πλαίσιο για όσους απορρίπτονται από το σύστημα ασύλου: «Θα πρέπει να είναι σαφές ότι το άτομο του οποίου απορρίπτεται η αίτηση ασύλου θα έχει δύο επιλογές: ή να επιστρέψει οικειοθελώς στη χώρα του ή να αντιμετωπίσει ποινικές κυρώσεις, καθώς η παραμονή του συνιστά παράβαση του εθνικού νόμου εισόδου και άρα θα οδηγείται στη φυλακή».

Ο κ. Πλεύρης τόνισε, επίσης, την ανάγκη υιοθέτησης ευρωπαϊκού μηχανισμού κεντρικών επιστροφών, ο οποίος θα διασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή των βαρών και θα ενισχύει τη συνοχή των κρατών-μελών στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Υπογράμμισε πως η νόμιμη μετανάστευση είναι αποδεκτή και χρήσιμη, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως λύση στο δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης.

Ο Επίτροπος Bruner χαιρέτισε τη στάση της Ελλάδας και εξήρε τον ρόλο της στη φύλαξη των συνόρων:
«Η Ελλάδα κάνει μια πολύ καλή δουλειά στην προστασία των συνόρων μας. Δεν είναι μόνο τα ελληνικά σύνορα – είναι ευρωπαϊκά σύνορα».
Παράλληλα, σημείωσε πως η Ε.Ε. πρέπει να έχει τον έλεγχο των εισερχόμενων πληθυσμών και όχι οι λαθροδιακινητές, ενώ ανέδειξε τη σημασία της νόμιμης μετανάστευσης με σαφείς κανόνες, στο πλαίσιο των αναγκών της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, σημείωσε ότι αυτό προγραμματίζεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Ιούνιο του 2026, ωστόσο για ορισμένες πτυχές είναι επείγουσα η επίσπευση των διαδικασιών, ιδίως στο πεδίο των επιστροφών, καθώς ένας στους πέντε διαμένοντες στην Ε.Ε. βρίσκεται σε καθεστώς παρανομίας.

Ο κ. Πλεύρης κατέληξε λέγοντας ότι απαιτείται ένα λογικό και ισορροπημένο πλαίσιο για τη μετανάστευση, με σαφή διάκριση μεταξύ όσων χρήζουν διεθνούς προστασίας και όσων εισέρχονται ή παραμένουν παρανόμως, υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη πρέπει να λειτουργεί με κοινή γραμμή, δίκαιη αλληλεγγύη και ουσιαστική προστασία των συνόρων της.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Θάνος Πλεύρης, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Επίτροπο Bruner, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του κρίσιμου ταξιδιού στη Λιβύη, την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών.

Κύλιση στην κορυφή
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber