Συνάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, με την Υπουργό Μετανάστευσης της Ολλανδίας, κ. Ankie Broekers-Knol

Νότης Μηταράκης: ‘’Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τoυς Ευρωπαίους εταίρους μας προκειμένου να διασφαλίσουμε την δίκαιη κατανομή των βαρών στη διαχείριση της μετανάστευσης.’’ 

Broekers-Knol: “Και οι δύο συμφωνούμε απόλυτα ότι υπάρχει ανάγκη για καλύτερα αποτελέσματα στις επιστροφές. Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας ισχυρός μηχανισμός αλληλεγγύης ο οποίος πρέπει να συμβαδίζει με τις υποχρεώσεις που φέρουν κράτη μέλη για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης”.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, υποδέχθηκε, σήμερα, στο κτίριο Κεράνη την Υπουργό Μετανάστευσης της Ολλανδίας, κ. Ankie Broekers-Knol.  

Στο επίκεντρο της συζήτησης τους βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, η κατάσταση που επικρατεί στο Μεταναστευτικό στην Ελλάδα, καθώς και η συνεργασία των δύο χωρών σχετικά με τα ασυνόδευτα ανήλικα, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.  

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Είχα τη χαρά να συναντήσω σήμερα  την Υπουργό Μετανάστευσης της Ολλανδίας, κ. Ankie Broekers-Knol, μια έμπειρη πολιτικό, με την οποία είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τη διαχείριση της μεταναστευτικής πρόκλησης και τους τρόπους της από κοινού αντιμετώπισής της, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.   

Οι κυβερνήσεις των χωρών μας έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ένα αυξανόμενο επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης και μια συνεργασία βασισμένη σε κοινές αρχές και αξίες οι οποίες συνδέουν την Ελλάδα και την Ολλανδία. Πιστεύω ότι θα διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο συνεργασίας και με τη νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας, όταν συγκροτηθεί.  

Με την Υπουργό συζητήσαμε τη διμερή συνεργασία για τη μετανάστευση και τα αποτελέσματα του μνημονίου που υπεγράφη ακριβώς πριν από ένα χρόνο.  Θέσαμε τη βάση για ένα κοινό σχέδιο για τη λειτουργία δύο δομών φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους στην Αθήνα και την ανάπτυξη προγράμματος για την κηδεμονία ανηλίκων. Στο πλαίσιο αυτό, η Υπουργός Broekers-Knol είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί χθες ένα από τα καταφύγια στο Δήμο της Δάφνης.  

Όσον αφορά στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, συμφωνούμε ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο ΙΙΙ, καθώς το ισχύον έχει αποδειχθεί ανεπαρκές. Οι χώρες μας εργάζονται για την επίτευξη δίκαιων και βιώσιμων λύσεων που θα είναι κοινές και ευρωπαϊκές.  

Συμφωνούμε στην ανάγκη πρόληψης των πρωτογενών ροών ως μέσου μείωσης και των δευτερευόντων, για την αποτελεσματική προστασία των συνόρων μας, για την εφαρμογή γρήγορων διαδικασιών και για την ενίσχυση της ικανότητάς μας να επιστρέφουμε όσους δεν δικαιούνται διεθνή προστασία μέσω ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού.   

Για την Ελλάδα, αυτό το σύστημα πρέπει να συμπληρωθεί από μια ισχυρή συνιστώσα αλληλεγγύης, όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο ή τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ολλανδία και άλλους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να διασφαλίσουμε την δίκαιη κατανομή των βαρών στη διαχείριση της μετανάστευσης».  

Η Υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας, κ. Broekers-Knol, με τη σειρά της, δήλωσε: 

«Το γεγονός ότι μπορέσαμε να συναντηθούμε σήμερα είναι πολύ θετικό. Σας ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη ελληνική φιλοξενία. Ο κύριος λόγος για την επίσκεψή μου ήταν να συζητήσουμε για την πορεία της πολύτιμης συνεργασίας μας και να μιλήσουμε για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.  

Με την επίσκεψη μου αυτή  στην Αθήνα θέλησα να επισκεφτώ προσωπικά μία από τις στέγες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών που έχουμε δημιουργήσει από  κοινού μέσω του προγράμματος για την ενίσχυση της υποδοχής και της κηδεμονίας των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα. Με την λειτουργία αυτών των δομών μπορέσαμε να προσφέρουμε στους ανήλικους πρόσφυγες ένα ασφαλές σπίτι.  

Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα της εντατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και της Ολλανδίας που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια.  Για το λόγο αυτό,  επιβεβαίωσα εκ νέου την ετοιμότητα των ολλανδικών μεταναστευτικών υπηρεσιών να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους Έλληνες εταίρους τους για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Υποστηρίζω όλες τις προσπάθειές τους για ουσιαστική βοήθεια της Ελλάδας στη διαχείριση της μεταναστευτικής πρόκλησης.   

Σήμερα συζητήσαμε τις τρέχουσες εξελίξεις που σχετίζονται με τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Εκτιμώ τον κ. Μηταράκη για τα πολλά θετικά επιτεύγματα των τελευταίων δύο ετών, ιδίως στον τομέα των διαδικασιών ασύλου και της υποδοχής. Μοιράστηκα ωστόσο, ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τη διαχείριση των συνόρων.  

Συζητήσαμε εκτενώς για την διαπραγμάτευση του νέου ευρωπαϊκού Συμφώνου για την μετανάστευση και το άσυλο. Και οι δύο συμφωνούμε απόλυτα ότι υπάρχει ανάγκη για καλύτερα αποτελέσματα στις επιστροφές.   

Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας ισχυρός μηχανισμός αλληλεγγύης ο οποίος πρέπει να συμβαδίζει με τις υποχρεώσεις που φέρουν κράτη μέλη για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης. Για την Ολλανδία, αυτό σημαίνει πρέπει να διαθέτουμε ισχυρά εθνικά συστήματα με αποτελεσματικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών μεταναστευτικών ροών.  

Λυπούμαστε και οι δύο για την έλλειψη προόδου στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για τη διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο.  Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών μελών και ναι πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτές τις διαφορές. Δεν πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ της αντιμετώπισης των πρωτογενών αφίξεων έναντι των δευτερευόντων, της αλληλεγγύης έναντι της ευθύνης, της αποτελεσματικότητας έναντι του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αυτές είναι όλες οι πτυχές που πρέπει να αποτελούν μέρος της κοινής και ολοκληρωμένης προσέγγισής μας.  

Υπογραμμίσαμε την προθυμία μας να συνεργαστούμε εποικοδομητικά πάνω σε αυτές τις προτάσεις.  

Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ που με καλωσορίσατε σήμερα εδώ. Ελπίζω να μπορέσετε να έρθετε στην Ολλανδία και θα είναι τιμή μου να σας καλωσορίσω, ώστε να συνεχίσουμε τις εποικοδομητικές συζητήσεις μας».  

Κύλιση στην κορυφή
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber