Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στην εκπομπή «BBC Panorama»

Ν. Μηταράκης«Καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής σε δομές φιλοξενίας» 

O Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ανέδειξε διεξοδικά τα μέτρα που έλαβε η ελληνική Κυβέρνηση για την προστασία των δομών φιλοξενίας από τον Covid-19, μιλώντας στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο του BBC. 

Σε ερώτηση για την κατάσταση των δομών, ο κ Μηταράκης απάντησε ότι «φτάσαμε στο τέλος της πρώτης φάσης της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή, δεν είχαμε κρούσματα στις 36 από τις 38 δομές φιλοξενίας που λειτουργούν στη χώρα, καθώς και καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Σε 55 ξενοδοχεία που λειτουργεί ο ΔΟΜ, σημειώθηκαν κρούσματα μόνο σε ένα από αυτά. Συνολικά, νόσησαν 200 αιτούντες, δηλαδή το 0,2% του μεταναστευτικού πληθυσμού».

«Το 2019 είχαμε μία σημαντική αύξηση των αφίξεων που πίεσε τις δομές των νησιών, καθώς η χωρητικότητα των υφιστάμενων κέντρων ήταν για 6.000 άτομα και κατέληξαν να φιλοξενούν 38.000 αιτούντες άσυλο. Προχωρήσαμε σε μεταφορές στην ενδοχώρα και τώρα διαμένουν στα νησιά  34.000, παρά το γεγονός ότι αφίχθηκαν 8.000 άτομα αυτό το έτος. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό, για να αποσυμφορήσουμε  τις δομές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «είχαμε περισσότερες αφίξεις απ’ όσες περιμέναμε, αλλά μπορέσαμε να παρέχουμε φαγητό και νερό για όλους τους διαμένοντες στις δομές. Προσφέρεται φαγητό κάθε μέρα, υπάρχει νερό σε όλα τα κέντρα στα νησιά. Στην ενδοχώρα, οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν χρηματικό επίδομα, το οποίο τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν αγορές ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά στα λίγα κέντρα τα οποία βρίσκονται σε καραντίνα, έχουμε παράσχει επαρκές φαγητό, επιπλέον των άλλων χρηματικών παροχών. Έχουμε λάβει τα κατάλληλα μέτρα, για να διασφαλιστεί ότι οι διαμένοντες στις δομές, μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες ώρες».   

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι αυτές είναι δύσκολες στιγμές, όχι μόνο τους μετανάστες, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο», κατέληξε χαρακτηριστικά.  

Scroll to Top

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber