Καλωσήρθατε στην Ελλάδα

Παράταση Ισχύος Καθεστώτος και Αδειών Διαμονής Προσωρινής Προστασίας

Με Απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτριου Καιρίδη, παρατείνεται περαιτέρω η ισχύς του καθεστώτος προσωρινής προστασίας για τους εκτοπισθέντες από την Ουκρανία στην χώρα μας.

Η νέα παράταση, όπως ορίζεται από την προαναφερόμενη Υπουργική Απόφαση (ΑΔΑ: 90Ι346ΜΔΨΟ-89Β), έχει χρονική διάρκεια ενός (1) έτους και συγκεκριμένα από τις 4 Μαρτίου 2024 έως την 4η Μαρτίου 2025.

Διευκρινίσεις

  • Η διάρκεια ισχύος των Αδειών Διαμονής Προσωρινής Προστασίας  με ημερομηνία λήξης 4 Μαρτίου 2023 ή 4 Σεπτεμβρίου 2023 ή 4 Μαρτίου 2024 παρατείνεται αυτόματα έως και τις 4 Μαρτίου 2025.
  • Κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος παράτασης, δεν θα ανανεώνονται τα δελτία των Αδειών Διαμονής που έχουν ήδη στην κατοχή τους οι δικαιούχοι προσωρινής προστασίας, και δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια περαιτέρω ενέργεια.
  • Σε κάθε περίπτωση θα εξακολουθήσουν να εκδίδονται νέες Άδειες Διαμονής Προσωρινής Προστασίας σε εκτοπισθέντα άτομα από την Ουκρανία που θα εισέλθουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως τις 4 Μαρτίου 2025.
  • Επισημαίνεται ότι το σύνολο των χορηγούμενων στην Ελλάδα Αδειών Διαμονής Προσωρινής Προστασίας με ημερομηνία έκδοσης από τις 24/3/2022 έως τις 4/3/2025 συνιστούν τίτλο νόμιμης διαμονής στη χώρα, επέχουν θέση άδειας εργασίας, αποδίδουν τα δικαιώματα των άρθρων 128 έως και 131 του ν. 4939/2022, και αποτελούν ταυτοποιητικά/πιστοποιητικά έγγραφα των δικαιούχων προσωρινής προστασίας.

Προσωρινή Προστασία Temporary Protection Тимчасовий захист

Στέγαση Accommodation Мешкання

Εκπαίδευση Education Освіта

Ένταξη Integration Інтеграція

Στέγαση και Ένταξη

Υποστήριξη Support підтримка

Άφιξη στο αεροδρόμιο ή είσοδος στη χώρα οδικώς

Μπορείτε να εισέλθετε στην Ελλάδα ακολουθώντας τις παρακάτω διαδικασίες:

1. Κάτοχοι Ουκρανικού διαβατηρίου με βιομετρικά χαρακτηριστικά μπορείτε να εισέλθετε από όλα τα σημεία εισόδου (χερσαία και εναέρια) με μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής 90 ημερών.

2. Κάτοχοι Ουκρανικού διαβατηρίου χωρίς βιομετρικά χαρακτηριστικά (παλαιού τύπου) μπορείτε να εισέλθετε από όλα τα σημεία εισόδου με απαραίτητη την θεώρηση διέλευσης με μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής 90 ημερών.

Προσοχή: για τις παραπάνω περιπτώσεις η ΕΛ.ΑΣ θα σας σφραγίζει το διαβατήριο σας με ημερομηνία εισόδου

3. Ουκρανοί πολίτες που δε φέρετε ταξιδιωτικά έγγραφα, μπορείτε να εισέλθετε μόνο από το Τμήμα διαβατηριακού ελέγχου Προμαχώνα, (τηλ. 0030-23230 41079) όπου εκεί θα σας χορηγείται σχετικό έγγραφο από προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Με την διαδικασία αυτή έχετε την δυνατότητα μέγιστου χρονικού διαστήματος παραμονής 90 ημερών.

4. Σε περίπτωση που τα παιδιά σας δε διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα, υπάλληλοι της ΕΛ.ΑΣ θα σημειώνουν κάτω από την σφραγίδα εισόδου στο δικό σας διαβατήριο τον αριθμό των ανήλικων τέκνων που συνοδεύετε.

Προσοχή: σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να επιδείξετε πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχικής πράξης γέννησης των παιδιών σας. Σε περίπτωση που δεν έχετε στην κατοχή σας κανένα από αυτά τα έγγραφα θα πρέπει να συμπληρώσετε και να καταθέσετε υπεύθυνη δήλωση με τον αριθμό των τέκνων, το όνομα, το επώνυμο, το φύλο και την ημερομηνία γέννησής τους.

Παροχή Προσωρινής Προστασίας

Εντός του διαστήματος των 90 ημερών θα σας παρασχεθεί από την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προσωρινή προστασία ενός (1) έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σύμφωνα με την Οδηγία 2001/55 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχετικά με την διαδικασία παροχής προσωρινής προστασίας επικοινωνήστε μέσω email στο tp-support@migration.gov.gr

Σημαντικό: Η διαδικασία παροχής προσωρινής προστασίας παρέχεται δωρεάν από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ειδικότερα, παρέχεται δωρεάν συνδρομή διερμηνείας στο helpdesk και κατά την πλήρη καταγραφή, ώστε να αποδοθεί η Άδεια Διαμονής Προσωρινής Προστασίας [ΑΔΠΠ] στον δικαιούχο, που αναγράφει/παρέχει ταυτόχρονα ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Υλικές Παροχές και Φιλοξενία

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων, όπου απαιτείται, υπάρχει δυνατότητα βραχυχρόνιας φιλοξενίας στην ανοικτή δομή της Σιντικής, για όσους το επιθυμούν.

Όσοι επιθυμείτε φιλοξενία για μεγαλύτερο διάστημα και μετά την ολοκλήρωση της ως άνω διαδικασίας μπορείτε να καταθέσετε σχετικό αίτημα στο: https://migration.gov.gr/accomodation-ukraine/

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα σας διαθέσει χώρο στέγασης στις δομές φιλοξενίας που διαθέτει άμεσα

Ασυνόδευτα Ανήλικα

Στην περίπτωση ασυνόδευτων ανηλίκων, ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης για Ασυνόδευτους Ανηλίκους σε Επισφαλείς Συνθήκες Διαβίωσης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τη μεταφορά των παιδιών σε ειδικές δομές επείγουσας φιλοξενίας και κατόπιν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησης (αν είναι απαραίτητο) και επιτροπείας.

Παρακαλούνται όσοι πολίτες Ουκρανίας διαμένουν στην Ελλάδα και πρόκειται να δεχθούν και να φροντίσουν ανήλικους συγγενείς από την Ουκρανία, οι οποίοι καταφθάνουν στα Ελληνικά σημεία εισόδου ασυνόδευτοι, να παραλαμβάνουν τους ανηλίκους από τα σημεία εισόδου. Ειδικότερα, οι ενήλικοι συγγενείς οφείλουν να βρίσκονται στο σημείο εισόδου (π.χ. στον Προμαχώνα) κατά την άφιξη του ασυνόδευτου ανηλίκου και να φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα που καταδεικνύουν τη συγγενική σχέση με τον ανήλικο καθώς και έγγραφα από τα οποία να προκύπτει η συναίνεση των γονέων του ανηλίκου να αναληφθεί η φροντίδα του από τον παραλαμβάνοντα συγγενή. Κατόπιν αξιολόγησης από τις Αρχές και των συνεργατών του Εθνικού Μηχανισμού, οι ενήλικοι συγγενείς θα έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν τη φροντίδα του ανήλικου συγγενή τους.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 22:00, Σάββατο 11:00 – 19:00

Τηλέφωνα: 0030 2132128888, 0030 6942773030, μέσω WhatsApp ή Viber

Email: sg.vp.tracing@migration.gov.gr

Όλες οι διαδικασίες πραγματοποιούνται με τη βοήθεια πιστοποιημένου διερμηνέα.

Η athena card είναι μια  κάρτα απεριόριστων δωρεάν διαδρομών για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα.

Από Δευτέρα 30.05.2022, με τον ΑΜΚΑ σας και ένα έγγραφο ταυτοποίησης (διαβατήριο, υπηρεσιακό σημείωμα, άδεια διαμονής προσωρινής προστασίας) μπορείτε να μεταβείτε σε ένα εκδοτήριο μετρό και να προμηθευτείτε την προσωποποιημένη κάρτα σας (athena card). Έπειτα μπαίνετε στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ (https://www.idika.gr/athenacard/) και ακολουθείτε τη διαδικασία που αναγράφεται για την ενεργοποίηση δωρεάν μετακίνησης. 

Μετά από 3 εργάσιμες μέρες μεταβαίνετε σε ένα σταθμό μετρό και σε ένα μηχάνημα βάζετε την κάρτα σας και πατάτε επιδότηση, η κάρτα επιδοτείται για 90 μέρες δωρεάν μετακίνησης. Έπειτα από 90 μέρες πρέπει να κάνετε εκ νέου επιδότηση.  

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ  

Α. Εισέρχεστε στην ιστοσελίδα του ΗΔΙΚΑ  https://www.idika.gr/

Β. Πατάτε athena card για άνεργους και ΑΜΕΑ  

Γ. Πάνω δεξιά έχει κουμπί ‘’ΕΙΣΟΔΟΣ’’ 

Δ. Επιλέγετε εναλλακτική πιστοποίηση για πρόσφυγες από Ουκρανία 

Ε. Γράφετε αριθμό της athena card 

Στ. Συμπληρώνετε έναν 8ψήφιο κωδικό της επιλογής σας 

Ζ. Συμπληρώνετε τον ΑΜΚΑ σας  

Πατάτε ΕΙΣΟΔΟΣ 

Μέχρι 6 ετών η μετακίνηση είναι δωρεάν. Από 7 ετών και πάνω μπορείτε να εκδώσετε κάρτα για το τέκνο όπως και για εσάς. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ Η ΕΚΔΟΣΗ/ΚΑΤΟΧΗ ΑΦΜ.

Από 1η Ιουνίου μπορείτε να μεταβαίνετε στα γραφεία του ΟΑΣΘ, στην οδό Αλέξανδρου Παπαναστασίου 90, στο ισόγειο τκ 546 44 όπου μπορείτε να κάνετε αίτηση για έκδοση κάρτας.

Επιπλέον, ο ΟΑΣΘ δίνει τη δυνατότητα για την ηλεκτρονική κατάθεση της αίτησης, στη διεύθυνση cards.oasth.gr, όπου ο αιτών θα επιλέγει μέχρι τις 31 Μαΐου ως σημείο παραλαβής τη HELEXPO.

Ως δικαιολογητικό θα χρειαστείτε να έχετε μαζί σας την Άδεια Διαμονής Προσωρινής Προστασίας ή, εναλλακτικά, το διαβατήριο με το οποίο εισήλθατε στην Ελλάδα μετά από τις 24 Φεβρουαρίου.

Για οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει, σχετικά με το ραντεβού σας, αποστείλετε email: ukraine@migration.gov.gr.

Α.) Αν έχετε κάνει προκαταγραφή και έχετε λάβει ραντεβού σε Αθήνα/Κρήτη δεν χρειάζεται να μεταβείτε στο ραντεβού σας. 

     Β.) Αν δεν έχετε κάνει προκαταγραφή, δεν θα χρειαστεί να την κάνετε. 

Παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε μέσω email στο tp-support@migration.gov.gr  για να μας ενημερώσετε για όλα τα ονοματεπώνυμα των ενδιαφερομένων προσωρινής προστασίας και θα επικοινωνήσουν οι αρμόδιοι για να σας χορηγήσουν ραντεβού. 

Από τις 28/3 λειτουργεί στον ιστότοπο του Υπουργείου (https://apps.migration.gov.gr/temporary-protection/?lang=gr) ειδική πλατφόρμα αυτο-καταγραφής, μέσω της οποίας θα μπορείτε, συμπληρώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία, να κλείσετε ραντεβού (ημερομηνία και ώρα προσέλευσης), σε ένα από τα πέντε Περιφερειακά Γραφεία της Υπηρεσία Ασύλου:  

  1. ΠΓΑ Αττικής, οδός Π. Κανελλοπούλου 2, Τ.Κ. 101 77, Αθήνα, 
  2. ΠΓΑ Αλίμου, οδός Δωδεκανήσου 6, Τ.Κ. 17456, Άλιμος (κτήριο ΔΟΜ)
  3. ΠΓΑ Θεσσαλονίκης, οδός Πόντου 5 -περιοχή Λαχαναγοράς, 54628- Καλοχώρι Θεσσαλονίκης,   
  4. ΠΓΑ Πάτρας, οδός Καποδιστρίου 92 & Παναχαϊκού 26224, Πάτρα,   
  5. ΠΓΑ Κρήτης, οδός Ηφαίστου και Ελευθέρνης, Ηράκλειο Τ.Κ. 713 03).  

Όχι. Οι ελληνικές αρχές δεν θα σας απελάσουν. Καθεστώς προσωρινής προστασίας θα είστε σε θέση να αιτηθείτε πριν την παρέλευση των 90 ημερών από την είσοδό σας στην Ελλάδα (εφόσον έχετε εισέλθει από τις 24 Φεβρουαρίου και έπειτα).

Η προθεσμία των 90 ημερών αφορά αποκλειστικά τη χώρα εντός της οποίας θεωρείται η διέλευση σας. Συνεπώς, ξεκινά από την είσοδό σας στη Ελλάδα και σταματά αν εξέλθετε. Σημειώνεται, ότι η εν λόγω προθεσμία παύει από τη στιγμή που θα αιτηθείτε και θα λάβετε καθεστώς προσωρινής προστασίας. Από εκείνη τη στιγμή και μετά θα έχετε δικαίωμα παραμονής στην Ελλάδα για τουλάχιστον ένα έτος.  

Μπορείτε να μεταβείτε στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σχιστού που βρίσκεται στο Πέραμα στην περιφέρεια Αττικής. Εάν βρίσκεστε εκτός Αττικής θα πρέπει να γίνει καταγραφή της ανάγκης σας.

Για την καταγραφή της ανάγκης σας παρακαλώ όπως αποστείλετε στα παρακάτω email ukraine@migration.gov.gr .

Μπορείτε να επικοινωνήσετε στα παρακάτω  email για εκτοπισθέντες Ουκρανούς  : ukraine@migration.gov.gr   και να δώσετε τα στοιχεία σας ( όνομα, επώνυμο, άτομα, περιοχή, τηλέφωνο) και θα επικοινωνήσει το αρμόδιο τμήμα άμεσα μαζί σας.  

57 Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Αναλυτικές Απαντήσεις και Ερωτήσεις

Service Point & Hotline Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού/ Service Point & Hotline of Hellenic Red Cross

+30 210 5126300, +30 210 5140440, +30 6934724893 (WhatsApp, Viber), mf@redcross.gr

Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης για ασυνόδευτους ανηλίκους σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης

Η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων δραστηριοποιείται ήδη με την συνδρομή Πρεσβειών, Διεθνών Οργανισμών και ΜΚΟ για τον εντοπισμό ασυνόδευτων ανηλίκων στα σύνορα της Ουκρανίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου είτε να προσφερθεί τεχνογνωσία, είτε να ρυθμιστούν θέματα μεταφοράς και φιλοξενίας των παιδιών αυτών στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση άφιξης ασυνόδευτων ανηλίκων στα ελληνικά σύνορα, ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Εντοπισμού και Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη μεταφορά των παιδιών σε ειδικές δομές επείγουσας φιλοξενίας και κατόπιν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησης (αν είναι απαραίτητο).

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Ωράριο

Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 22:00

Σάββατο 11:00 – 19:00

 

Τηλέφωνα:

0030 2132128888

0030 6942773030, μέσω WhatsApp ή Viber

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber