Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Υπουργείου Εσωτερικών του Μαρόκο στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου  

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο κτήριο «Κεράνης» επισκέφτηκαν, στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου, αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών του Μαρόκου, συνοδευόμενοι από στελέχη του Διεθνούς Κέντρου Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD), στο πλαίσιο επίσκεψής τους στην Ελλάδα για τους σκοπούς Προγράμματος Διαχείρισης Συνόρων που υλοποιεί ο ICMPD με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ («”Border Management Program for the Maghreb Region”  – BMP / Morocco Component»). 

Η επίσκεψη διοργανώθηκε από τη Δ/νση Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Συνεργασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με τον ICMPD και περιλάμβανε ευρεία ενημέρωση για τη διαχείριση της μετανάστευσης στην Ελλάδα και τους τρόπους αντιμετώπισης σχετικών προκλήσεων.   

Την μαροκινή αντιπροσωπεία υποδέχτηκε στο ΥΜΑ ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, απευθύνοντας σχετικό χαιρετισμό. Στη συνέχεια η προϊσταμένη της Δ/νσης Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Συνεργασίας, κα Αγγελική Γραμματικοπούλου, αναφέρθηκε στην εξέλιξη του μεταναστευτικού φαινομένου στην Ελλάδα και τη σύσταση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, παρουσιάζοντας τη νέα του δομή και λειτουργία. Ακολούθησε ενημέρωση  από τον προϊστάμενο της Γενικής Δ/νσης Πληροφορικής και Επικοινωνιών Δρ. Αναστάσιο Σαλή και τον προϊστάμενο της Δ/νσης Εφαρμογών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, κ. Χρήστο Κανιό σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις  διαδικασίες ψηφιοποίησης στον τομέα του ασύλου, καθώς και τα ψηφιακά συστήματα διαχείρισης και ασφάλειας.   

Στη συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, με εισαγωγική παρουσίαση από τον Ειδικό Γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, κ. Ηρακλή Μοσκώφ και περιγραφή του έργου της Ειδικής Γραμματείας στα διάφορα πεδία από αρμόδια στελέχη, ενώ ακολούθησε επίσκεψη σε ξενώνα φιλοξενίας ανηλίκων.  

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης η μαροκινή αντιπροσωπεία  ενημερώθηκε για το έργο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και ειδικότερα θέματα προστασίας συνόρων, διαχείρισης περιστατικών στο θαλάσσιο πεδίο  και διαδικασιών Έρευνας και Διάσωσης με παρουσιάσεις από τον Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, Πλοίαρχο Λ.Σ.,  κ.  Γεώργιο Χριστιανό και την Υποπλοίαρχο Λ.Σ., κα Καλλιόπη Τριχιά.  

Ακολούθως, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου, κ. Μάριος Καλέας μαζί με τη Διευθύντρια Υποστήριξης της Υπηρεσίας Ασύλου, κα. Βασιλική Κακοσίμου παρουσίασαν τις νεότερες εξελίξεις και το υφιστάμενο πλαίσιο των διαδικασιών διεθνούς προστασίας στη χώρα μας. Από πλευράς Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, οι κυρίες Αγγέλικα Χάντζου και Ευαγγελία Κτιστάκη παρείχαν αναλυτικές εξηγήσεις για το εθνικό σύστημα υποδοχής κάνοντας αναφορά στους τομείς υποδοχής, ταυτοποίησης και φιλοξενίας”. Τέλος, η κα Jette Christiansen επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EUAA) στην Ελλάδα, ενημέρωσε για τη συμβολή του EUAA και τη συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.  

Ενόψει αναμόρφωσης του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου στη χώρα, οι εκπρόσωποι του Μαρόκου εξέφρασαν ενδιαφέρον περαιτέρω συνεργασίας με το ΥΜΑ. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία  Μαρόκου/ICMPD επισκέφτηκε επίσης τις δομές της Σάμου και του Σχιστού πριν αναχωρήσει από τη χώρα μας.  

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

Κοινότητα Viber για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

To Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στο Viber προκειμένου να παράσχει ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο ή σκανάρετε το QR code προκειμένου να συνδεθείτε: https://bit.ly/MigrationViber